fbpx
IshranaZdravlje

Jeftina zdrava hrana – Ovih 10 namirnica preporučujemo

Pod najezdom egzotičnijih namirnica i skupe organske hrane, često zaboravljamo da postoji jeftina zdrava hrana. Obično se priča  o krajnostima: namirnicama i receptima koji nisu u duhu naše tradicije, nezdravim brzim jelima ili jeftinim industrijskim namirnicama na kojima su prethodne generacije odrastale. Želeli smo da se osvrnemo ovaj put na to da postoji zdrava hrana koja nije skupa. To su jednostavne namirnice koje su svima lako dostupne, ukusne i veoma hranljive. Jeftina zdrava hrana je kod nas i lako dostupna. 

Zdrava hrana koja nije skupa

Navešćemo neke osnovne namirnice koje se mogu spremiti na više načina. Pokušajte da kombinujete ukuse i način pripreme kako biste probali sasvim nove recepte.

Jeftina zdrava hrana:

1.     Jaja

Jaje je jedna od najkompletnijih namirnica koje možete pojesti. Nisu skupa, davno je oporgnut mit da treba jesti samo 3 jaja nedeljno, a cena im je oko 18-20 dinara po komadu. U jednom jajetu ima 71 kalorija i 6 grama proteina po komadu. Odlična su zamena za meso, puna hranljivih materija poput vitamina D i A. Možete ga jesti na različite načine kao idealan doručak koji će vas dugo držati sitim, zatim kao prilog salati uz ručak ili po vašem izboru. Postoji mnoštvo recepata za pripremu jaja, a u većini jela se koriste kao jedan od sastojaka.

Više: Zašto je unos proteina toliko važan?

2.     Zdrava hrana nije skupa: Ovas

Ovas se najlakše servira u obliku kaše ili keksa od pahuljica. Važno je znati da kupovne gotove kaše uglavnom sadrže i mnoštvo šećera i nezdravih sastojaka, pa je najbolje koristiti čiste pahuljice. Preporuka je da kupujete upakovano, a ne „na meru“, kako biste bili sigurni u kvalitet i rok trajanja. Pakovanje od 500 g je oko 100 dinara, a vama će biti za obrok potrebno nekoliko kašika (oko 15 dinara).

Kaša se sprema veoma jednostavno i imajte u vidu da su ovsene pahulje zdravije kada se skuvaju 2 do 3 minuta. Dobar su izbor i zato što će vas dugo držati sitim, jer su odličan izvor beta glukana. Prepune su vlakana, pa deluju blagotvorno na crevni trakt, blago snižavaju holesterol i jačaju imuni sistem. Jedna porcija ima 153 kalorije.

jeftina zdrava hrana

Više:

3.     Sočivo je zdrava hrana koja nije skupa

Vrlo često se u našim domovima zaboravlja na sočivo, a ono je jedna od zdravijih i ujedno jeftinih namirnica. Pola šolje kuvanog sočiva je dovoljno za obrok, a koštaće vas oko 25 dinara. Jedna porcija ima oko 115 kalorija i čak 9 grama proteina. Sočivo je dobar izvor folata, gožđa i kalijuma sa puno vlakana te će vas dugo držati sitim.

Možete probati braon, zeleno ili crveno sočivo, kao prilog, salatu, kuvano samostalno ili kao prilog pirinču ili mesu.

socivo zdrava hrana
Zdrava hrana nije skupa

4.     Pasulj

Pasulj je jeftina namirnica u čijoj jednoj porciji (pola šolje kuvanih zrna) ima oko 112 kalorija i 7 grama proteina. U svom sastavu, osim proteina ima i vlakna, folate, kalijum i magnezijum. Pasulj pre kuvanja, preko noći treba ostaviti potopljen u vodi.

zdrava hrana pasulj

Reklame
1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button