fbpx
Menopauza

Trudnoća ili menopauza

U određenim godinama, žene iščekujući ciklus počnu da se pitaju da li je trudnoća ili menopauza. Dileme vezane za to da li se radi o trudnoći ili je nastupila menopauza sve su češće. Razlog tome je što neke žene prolaze kroz preranu menopauzu, a neke pak ostaju u drugom stanju kasnije, nego što je to ranije bilo uobičajeno.

Neretko ćete čuti priče, posebno pre par decenija, kada ultrazvučni pregledi nisu bili lako dostupni, da je žena mislila da prolazi kroz menopauzu, a ispostavilo se da je u drugom stanju.

menopauza 100 4

Foto: Canva & Demetra

Da li je u pitanju trudnoća ili menopauza?

Kako bismo izbegli neplanirano iznenađenje, pre svega je važno da razmišljamo o kontracepciji, sve dok nismo sigurni da je nastupila menopauza. Sa druge strane, ako je trudnoća iščekivana, opet je važno da znamo da prepoznamo razlike da li je nastupila trudnoća ili menopauza. Kako da razlikujete simptome jednog i drugog, možete pročitati u ovom članku.

Trudnoća ili menopauza

Menopauza kod žena nastupa kada je ona bez menstrualnih krvarenja najmanje 12 meseci uzastopno. Pre menopauze, žene prolaze kroz period koji se naziva perimenopauza. Ona počinje sredinom 40-ih i traje između 2 i 8 godina. U ovom periodu, žena može primetiti da se njeni menstrualni ciklusi menjaju u odnosu na ono na šta je navikla.

Simptomi menopauze

Pored promena u menstrualnom krvarenju mogu se javiti još: valunzi, poteškoće sa spavanjem, česte promene raspoloženja, učestalo mokrenje i mokraćne infekcije, zatim vaginalna suvoća, te izostanak želje za seksom.

Pročitajte još: Koliko dugo traju simptomi menopauze?

menopauza 100 2

Foto: Canva & Demetra

Simptomi trudnoće

Kada žena ostane u drugom stanju, neće imati menstruaciju, mada se može pojaviti krvarenje na početku trudnoće, a može se dogoditi da se jave problemi sa spavanjem, kao i promene raspoloženja. U trudnoći su uobičajeni: umor, mučnina, glavobolja i osetljive grudi.

Obzirom da su oba stanja slična, sa sličnim simptomima, moguće je da žena pomisli da je u drugom stanju dok prolazi kroz menopauzu i obnuto.

Kako se postavlja dijagnoza za menopauzu ili trudnoću?

Prvenstveno test za trudnoću, analiza nivoa BetaHCG, a zatim i ultrazvučni pregled su najpouzdaniji pokazatelji trudnoće. Nekada je teže utvrditi da li je žena u perimenopauzi ili menopauzi. Kada se isključi mogućnost trudnoće, može se testirati nivo hormona – estrogena i progesterona, kod kojih dolazi do pada kada žena ulazi u menopauzu. Međutim, obzirom da nivo hormona varira, to ne može biti jedini pokazatelj.

Moguće je da lekar nije u mogućnosti da proceni kada će definitivno prestati krvarenja, čak i ako ste već neko vreme u perimenopauzi.

Pročitajte više: Kako se postavlja dijagnoza menopauze?

Ukoliko lekar utvrdi da je počela menopauza, više o tome: Menopauza

Ako se radi o trudnoći, čak 12,3% žena se odlučuje za trudnoću nakon 35 godine. Ne treba da se brinete previše, već se držite saveta lekara i opštih saveta o zdravlju u ishrani kada je trudnoća u pitanju. Zbog godina se ipak savetuje da uradite analize koje su sada dostupne u širokoj primeni poput prenatalnog testa i aminocenteze.

Trudnoća ili menopauza
Trudnoća ili menopauza

Literatura:

  1.  HealthLine: Are You Pregnant or Starting Menopause? Compare the Symptoms –  https://www.healthline.com/health/menopause-or-pregnant, maj 2017. godine
  2. Obstetrics&Ginaecology: Advanced maternal age and pregnancy outcomes: a multicountry assessment – https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0528.12659, mart 2014. godine
  3. NIH: Sings of pregnancy – https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/signs, januar 2017. godine
  4. MNT: Is it menopause or pregnancy? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/320137, novembar 2017. godine

Image by Melk Hagelslag from Pixabay

Tekst “Trudnoća ili menopauza” Qobjavljen: 8. jul 2021. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button