IshranaZdravlje

7 prednosti citrusa koje poboljšavaju opšte zdravlje

 Svi znamo koliko je citrusno voće zdravo, ali ne znamo često koje su sve prednosti citrusa i kako pomoću njega možemo poboljšati zdravlje srca, kožu i imunitet. Citrusno voće uključuje pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut i limetu. Prepuno je vitamina, minerala i antioksidanata i na mnogo načina može poboljšati vaše blagostanje. Međutim, ni u čemu ne treba preterivati, jer i ovo citusi mogu ostaviti negativne efekte.

Šta su citrusi?

Citrusno voće se obično uzgaja u suptropskoj i tropskoj klimi i poznato je po svom svežem i osvežavajućem ukusu i živim bojama. Popularno je zbog visokog sadržaja vitamina C. Izvor: Journal of Agriculture and Food Research Plodovi citusa imaju debelu koru i sočnu puplu i podeljeni su na segmente. Jedu se tako što se čiste od kore.

Koje su prednosti citrusa?

1. Bogati su vitaminom C

Vitamin C je veoma važan vitamin za ljude. On je snažan antioksidant koji pomaže da imamo zdrav imuni sistem. Štiti nas od infekcija i skraćuje vreme trajanje prehlade. On je neophodan i za formiranje kolagena koji je osnovna komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Podržava zarastanje rana.

2. Održava kožu zdravom

Vitamin C i drugi antioksidansi u ovom voću deluju kao štit za vašu kožu. Oni čuvaju kožu od ubrzanog starenja i smanjuju pojavu finih bora podstičući mladalački izgled. Vitamin C pomaže proizvodnju kolagena, ključne komponente za gipku i čvrstu kožu. Pomaže u smanjenju pigmentacije i rezultira svetlijim i ujednačenim tenom.

zasto treba jesti citruse
Photo by Florent Bertiaux on Unsplash
3. Prednosti citrusa za zdravo srce

Kardiovaskularno zdravlje može da se popravi pomoću citrusa, odnosno održava zdravim. Citrusno voće je bogato flavonoidima koji igraju važnu ulogu u funkcionisanju srca i snižavaju loš holesterol (LDL), čiste arterije i samim tim povećavaju protok krvi. Pored toga pomažu i u smanjenju krvnog pritiska.

4. Smanjen rizik od pojave kamena u bubregu

Argumi pomažu u smanjenju rizika od pojave kamena u bubregu, odnosno limunska kiselina koja se nalazi u ovom voću, a snižava pH urina. Kako? Povećan pH omogućava stvaranje kalcijum oksalata koji je glavna komponenta većine kamenaca, a limunska kiselina ograničava razvoj postojećih kristala. Saznajte više: Kamen u bubregu – šta jesti i kako se ponašati

5. Citrusno voće pomaže u kontroli težine

Citrusi doprinose kontroli telesne težine tako što imaju malo kalorija i možete ih jesti za užinu bez griže savesti. Njihova vlakna duže drže sitim i pomažu u boljem varenju i regulisanju nivoa šećera u krvi.

6. Bolje varenje

Pored toga što pomažu u kontroli telesne težine, argumi su prirodna pomoć zdravom digestivnom traktu. Nerastvorljiva vlakna su dobra za probavu i redovno pražnjenje creva, što pomaže da se izbegne nelagodnost u stomaku. Vlakna podržavaju dobre bakterije u crevima čineći crevnu mikrobiotu zdravom i u balansu.

7. Bogati antiinflamatornim svojstvima

Prednosti arguma su što nas drže zdravim zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Sadrže brojne flavonoide koji tome doprinose. Ove supstance smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, artritisa i srčanih bolesti.

Kako je najbolje jesti citruse?

  1. ZDRAVA UŽINA – Ponesite sa sobom mandarinu za užinu. Lako ćete je očistiti, osvežiće vas i pomoći da duže budete siti.
  2. SVEŽ SOK – Možete iscediti sok od pomorandže ili napraviti limunadu uz doručak.
  3. SALATA – Napravite salatu od kriški pomorandži ili mandarine uz različite dodatke zelene salate, oraha i malo balzamiko sirćeta.
  4. MARINADA – Koristite sok od limuna za mariniranje ribe, piletine i povrća, a možete i koristiti limunov sok umesto sirćeta za salatu. Na primer, kada pravite cezar salatu.
  5. DODACI VODI – Dodajte kriške limuna ili limete u vodu koju pijete i poboljšate joj ukus, ali i doprinesete zdravlju.
  6. SMUTI – Pomešajte citruse sa drugim voćem ili jogurtom i napravite ukusan, hranljiv smuti.
  7. DESERT – dodajte sok od citrusa i rendanu koricu (samo od organskih plodova) u pudinge, kolače i torte.

Neželjeni efekti konzumiranja citrusnog voća

Postoji mnoštvo prednosti konzumiranja citusa, ali ovo su i neki neželjeni efekti koji se mogu javiti:

  • Kiselost citusa može da ošteti zubnu gleđ i ubrza pojavu karijesa.
  • Ljudima sa refluskom citrusi mogu da smetaju.
  • Grejpfrut može da ometa delovanje lekova kao što su oni za krvni pritisak.
  • Postoje ljudi koji su alergični na citruse.
  • Previše citrusnog voća može da dovede do nelagodnosti u stomaku i dijareje.

Literatura:

  1. NCBI: Intervention with citrus flavonoids reverses obesity and improves metabolic syndrome and atherosclerosis in obese Ldlr−/− mice[S] – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6121922/
  2. PubMed: Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health – https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6431442/
  3. ScienceDirect: Citrus fruit: Classification, value addition, nutritional and medicinal values, and relation with pandemic and hidden hunger – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154323002259

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button