fbpx
MenstruacijaZdravlje

Nadutost posle menstruacije

Nadimanje je jedan od uobičajenih simptoma PMS-a, ali postoje slučajevi kada kod žena postoji nadutost posle menstruacije. Šta je uzrok tome? Zašto i posle menstruacije postoji nadutost kod nekih žena?  

Nadutost i menstruacija

Pre menstruacije javljaju se različiti znaci da će ona doći za koji dan. Neki od simptoma predstojeće menstruacije su osetljivost grudi, promena vaginalnog iscetka, česte promene raspoloženja i drugo. Nadimanje je, takođe, jedan od simptoma, ali uglavnom prođe kada počne menstrualno krvarenje.

pcos i trudnoca
Photo by Artem Kovalev on Unsplash

Nadutost posle menstruacije

Nadimanje posle menstruacije se javlja kod određenog broja žena, ali je znatno ređa od nadutosti pre menstruacije na koju se žali čak 63% žena. Izvor: Harvard

Nadimanje se obično manifestuje kao osećaj nadutosti, zategnutosti u predelu stomaka ili osećaja punoće. Neretko je primetno i povećanje stomaka i otežano zakopčavanje garderobe. Nadimanje posle menstruacije ne treba zanemariti jer može da ukazuje na neki zdravstveni problem koji bi trebalo da lečite ili pratite.

linea negra
Photo by Arren Mills on Unsplash

Neki od uzroka nadutosti mogu biti:

 1. Određena vrsta ishrane – Pre svega, ishrana igra veliku ulogu na naše telo. Konzumiranje hrane koja nadima može da izazove gasove. Pre svega su to mahunarke, pasulj, grašak, kupus, kelj.. Pored ove hrane i gazirana pića mogu da izazovu osećaj naduvenosti.
 2. Hormonski disbalans – Ukoliko je narušena fluktuacija hormona, pre svega progesterona i estrogena, može se javiti nadutost posle menstruacije. Narušena hormonska ravnoteža može da poremeti sistem glikemijskog indeksa što za posledicu može da ima pojavu gasova i nadutost tokom celog meseca. Pročitajte: Kako da znate da imate hormonski disbalans? 15 mogućih znakova
 3. Zadržavanje vode u organizmu može da dovede do otečenosti i nadutosti koja traje i nekoliko dana posle menstruacije. Ukoliko imate sklonost ka zadržavanju vode, raspitajte se šta bi moglo da pomogne kada je ovaj problem u pitanju.
 4. IBS (Sindrom iritabilnog creva) – Simptomi ovog sindroma se obično pogoršavaju u vreme menstruacije, a mogu se nastaviti i nakon što menstruacija prođe. Nekim ženama se stanje pogoršava upravo nakon menstruacije, te će vam još više smetati.
 5. Ciste na jajnicima mogu da budu uzrok nadimanja. One stvaraju uporan tup osećaj pritiska u stomaku i ispunjenosti, a mogu se javiti i bol u leđima i donjem delu stomaka. Ponekad ne postoji nijedan od ovih simptoma, pa žene i ne znaju da ih imaju ili ih slučajno otkriju tokom lekarskog pregleda. Većina cisti je bezopasna i nestaju same od sebe, ali kod nekih se javlja i nadimanje posle menstruacije. Ukoliko se javlja i bol i traje duže vreme, najbolje je da se ipak konsultujete sa lekarom.
Kako da se rešite nadimanja posle menstruacije?

Ovaj problem se može javljati iz različitih razloga, pa je najbolje da probate sa promenom stila života i navika u ishrani. To može dosta da pomogne, ukoliko problem nije komplikovaniji i odnosi se na neko zdravstveno stanje. Evo šta sve možete da preduzmete:

nadutost posle menstruacije
Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash
 • Pijte dovoljno vode, ali nemojte preterivati.
 • Ako imate problem sa zadržavanjem vode, probajte da izbacite hranu sa previše soli i konsutujte se sa lekarom, ako se ovo nastavi.
 • Nadutost i oticanje mogu da se jave i od nedovoljnog unosa proteina. Pobrinite se da jedete hranu koja ima više proteina. Najbolje je da jedete pravu hranu poput jaja, mesa i drugih izvora proteina, a ne proteinske šejkove, prah i drugo. Pročitajte: Proteini: Sve o proteinima. Zašto je unos proteina važan?
 • Izbegavajte hranu koja nadima: pasulj, brašak, kupus, kelj, boranija…
 • Pokušajte da jedete manje obroke, više puta.
 • Bavite se fizičkom aktivnošću poput džogiranja ili joge kako biste pomogli varenju i smanjili problem sa nadimanjem.
 • Uključite više voća i povrća, a, kao što smo naveli, svedite na minimum prerađevine, grickalice i drugu hranu sa dosta soli.
 • Izbegavajte unos mineralne vode i gaziranih napitaka.
 • Probajte da izbacite ili smanjite unos alkohola i kofeina, koji nekada dovode do nadimanja.

Ukoliko i nakon što prođe menstruacija imate nadimanje koje se nastavlja i kada primenite prethodno navedene savete, razmislite o tome da se obratite lekaru i otkrijete uzrok ovog problema. Moguće je da će uz adekvatnu terapiju problem brzo biti rešen.

Objavljen: 14. novembra 2023. godine, ažuriran: 22. decembra 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button