Žitarice bez glutena – Koje žitarice ne sadrže gluten?
Prvo što je važno da znaju osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten je koje su žitarice bez glutena. Pre svega treba da se edukuju o tome koje su žitarice bez glutena i dozvoljene u ishrani, a onda i o tome koje su najčešće kontaminirane namirnice, te da obrati pažnju odakle ih nabavlja.
Dijeta koja podrazumeva neunošenje glutena (mešavinu proteina iz žitarica koja testu daje elastičnost) sve je popularnija u zapadnom svetu kako raste procenat ljudi koji imaju nekakvu reakciju na gluten. Smatra se da između 1 i 2 odsto ljudi ima celijakiju, dok dugu vrstu osetljivosti i reakciju na gluten ima daleko veći broj ljudi.
Žitarice bez glutena
I jedni i drugi trebalo bi da iz ishrane izbace sve vrste namirnica u kojima ima glutena, a to ne podrazumeva samo žitarice poput pšenice, raži i druge, već i mnogu prerađenu hranu u kojoj glutena ima u manjim količinama i prilično je skriven. Zbog toga je jako važna da ljudi sa ovakvim problemom prilikom nabavke hrane čitaju etikete i kupuju proizvode sa oznakom žitarice bez glutena – „bez glutena“.
Žitarice bez glutena
Ishrana bez glutena ipak ne mora biti nužno jednolična i siromašna jer postoje neke žitarice, kao i mnoge pseudožitarice (iz drugih porodica, bogate ugljenim hidratima) koje ne sadrže gluten. Neke od njih na našim trpezama učestalo se koriste tek poslednjih godina.
Koje su žitarice bez glutena?
Kukuruz i pirinač deo su naše tradicionalne ishrane. U čistom obliku, kao zrnevlje ili brašno mogu se upotrebljavati bez bojaznosti. Heljda je takođe odomaćena na našim prostorima, ali zbog specifičnog ukusa manje zastupljena u pripremi hrane. Međutim, ova pseudožitarica koja ne sadrži gluten veoma je zdrava i poželjna u izbalansiranoj ishrani u kojoj se može koristiti u obliku brašna za pripremu peciva ili testenina.
Kinoa i amarant se smatraju pseudožitaricama jer imaju sličnu upotrebu kao druge žitarice, a njihova sitna zrna sadrže takođe korisna vlakna, proteine, folate i minerale.
Proso se gaji u Aziji i Africi hiljadama godina ali na našim prostorima upotreba nije raširena. Međutim, glatko brašno od prosa može biti veoma zgodna bezglutenska zamena za pšenično ili ječmeno.
Žitarice bez glutena
Tef potiče iz Etiopije, a kod nas se uglavnom može naći u velikim marketima i prodavnicama “zdrave hrane” u obliku brašna koje je bogato kalcijumom.
Lan je veoma koristan u ishrani i treba ga konzumirati uz dosta tečnosti kao dodatak pecivima i pahuljicama koje se pripremaju za doručak. Bogat je zdravim mastima, B vitaminima, kao i magnezijumom, fosforom i gvožđem.
Čija potiče iz Južne Amerike. Bogata je vlaknima, proteinima, B vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralima. U 2009. godini Evropska unija odobrila je upotrebu čija semenki kao nove namirnice u pripremi hleba do 5 odsto, a često se koristi i za zgušnjavanje hrane i domaće pudinge.
Upotreba ovsa u bezglutenskoj ishrani još je pomalo kontroverzna, s obzirom na to da tek jedan manji procenat obolelih pokazuje reakciju na protein avenin iz ovsa dok ga drugi konzumiraju bez smetnje. Smatra se da je taj procenat ranije bio daleko veći jer je ovas često bio “zagađen” odnosno pomešan sa pšenicom i drugim žitaricama koje sadrže gluten.
U pripremi peciva i poslastica bez glutena koriste se i druge zamene za žitarice kao na primer brašno semena bundeve golice, zatim kupovne mešavine bezglutenskog brašna kao i brašno orašastih proizvoda poput badema, kokosovo brašno i druga.
Kompletniji spisak namirnica koje mogu da koriste oboleli od celijakije pročitajte na sajtu Alergija i ja
Leti je sve drugačije - dani su duži, noći toplije, telo opuštenije, a srce... često spremno za avanturu. Mnoge žene priznaju da su se baš tokom letnjih meseci zaljubile, uplovile u neku burnu vezu ili doživele romantičnu priču za pamćenje.
Zamka u koju roditelji često upadnu jeste da posle određenog vremena "uskoče u pomoć" i ponude rešenje, umesto da imaju veru da će njihovo dete izdržati tu neprijatnost.
Važno je da znate da ćete za većinu tretmana morati da budete strpljivi i sačekate da se završi period dojenja. Tokom procesa koji pokreću lučenje toksina kako bi se eliminisao celulit, oni odlaze i u mleko. Stoga je važno sačekati da završite sa dojenjem.
Buđenje noću je nekada i normalan deo procesa starenja. Tokom srednjih godina ljudi počinju da se noću bude češće i potrebno im je manje sna zbog promena cirkadijalnog ritma.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Česta dilema žena jeste upravo kako ostati hidrirana bez pijenja vode na silu. Svuda čitaš: „Pij minimum 2 litra vode dnevno!“ Ali, šta ako ti voda ne prija? Zaboravljaš da piješ? Ili ti jednostavno dosadi već posle druge čaše?
Želeli smo da se osvrnemo ovaj put na to da postoji zdrava hrana koja nije skupa. To su jednostavne namirnice koje su svima lako dostupne, ukusne i veoma hranljive. Jeftina zdrava hrana je kod nas i lako dostupna.
Počela je sezona godišnji odmora, a letovanje i celijakija i te kako mogu da idu zajedno. Nema razloga da odmor bez glutena za vas bude noćna mora, jer se sve da isplanirati i organizovati bez stresa.