fbpx
Ishrana

Kandida i ishrana

Svi koji su imali priliku da imaju neki problem sa kandidijazom, znaju koliko može da bude neprijatna, ali i uporna. Često se može naići na različite savete kada su kandida i ishrana u pitanju, ali koliko je to efikasno? Da li je dijeta dovoljna da se rešite kandide?

Kandida obuhvata više od 100 različitih vrsta gljivica koje žive na koži, ustima, u crevima i vagini. Normalni rast gljivica pomaže zdravlje creva i aporbovanje hranljivih materija, a pomaže i varenje. Međutim, prekomerni rasta ovih gljivica može dovesti do infekcija.

Da li ishranom može da se izleči kandida?

Na mnogim mestima možete pročitati kako je adekvatna ishrana lek za kandidu i da može sprečiti gljivične infekcije. Međutim, ne postoji studija koja tvrdi da je baš ovo moguće.

Da biste smanjili problem sa kandidom, treba da ograničite unos šećera, glutena, alkohola i nekih vrsta mlečnih proizvoda koji podstiču rast kandide u telu, a povećate unos antiimflamatornih namirnica i zdravih masti.

Šta je anti-kandida dijeta i kako funkcioniše kandida i ishrana?

Anti-kandida dijeta zahteva da ljudi izbegavaju hranu i piće koja može da poveća rizik od prekomernog rasta kandide i fokusira se na unos nemasnih proteina, zdravih masti, povrća bez skroba i probiotika. Cilj ovog načina ishrane je da se smanji upala i uravnoteži balans bakterija.

Imajte na umu da je dijeta koja se koristi  protiv kandide jeste zapravo zdrav način ishrane i da bi bilo dobro da se svi uvek tako hranimo. Stoga nema razloga da se plašite da bi vam ova dijeta mogla škoditi.

Često se može naići na različite savete kada su kandida i ishrana u pitanju, ali koliko je to efikasno? Da li je dijeta dovoljna da se rešite kandide?
Kandida i ishrana

Istraživanja o uticaju ishrane na kandidu

Studija iz 2017. godine (*1) je pokazala da veća koncentracija glukoze može podstaći rast kandide, ali hrana koja sadrži fruktozu može sprečiti rast kandide u ustima.

Istraživači i dalje smatraju da je jedino efikasno sredstvo da se ljudi reše gljivične infekcije pomoću lekova, dok ishrana može pomoći i sprečiti novu pojavu infekcije, ali do sada nema rezultata koji pokazuju da samo ishrana može da izleči gljivičnu infekciju.

Nedavna upotreba antibiotika, oslabljen imunitet, dijabetes i problemi sa radom bubrega mogu biti okidač za gljivičnu infekciju. Nalazi jedne studije (*2) ukazuju da upotreba zamenskog šećera ksilitola, ne samo da štiti zube, nego za kandidijazu u ustima ima suprotan efekat od šećera i smanjuje rizik.

Kandida se ubrzano razmnožava pod uticajem rafinisanih šečera i mlečnih proizvoda jer laktoza podstiče rast gljivica snižavanjem pH vrednosti u sistemu organa za varenje. Isključivanje ovih vrsta namirnica bi sprečilo dalji ubrzan rast kandide, ako je ovo vaš slučaj, pokazuju istraživanja iz 2015. godine. (*3)

Kod anti-kandida dijete se zabranjuje bilo koji oblik glutena jer se smatra da oštećena crevna sluznica škodi oporavku i ostavlja crevnu floru narušenom. Potpuno uklanjanje glutena može pogodovati osobama sa celijakijom, ali nema dokaza da će poboljšati stanje kod ljudi koji nemaju intoleranciju na gluten. (*4)

Probiotici i kandida

Upotreba probiotika, kada je lečenje kandide u pitanju je prilično kontraverzna. Probiotici deluju tako što povećavaju korisne bakterije za vaginu i organe za varenje, ali njihova sposobnost da leče ili spreče infekciju kandidom je godinama predmet rasprave. Mnoge studije sugerišu da može da poboljša ravnotežu, druge tvrde da ne može. (*5),

Istraživanje iz 2017. godine (*6) je pokazalo da probiotici mogu kratkoročno da poboljšaju izlečenje i stope recidiva, ali se navodi da je kvalitet istraživanja nizak do veoma nizak.

Anti-kandida dijeta - kandida i ishrana
Kandida i ishrana

Ishrana protiv kandide – Anti-kandida dijeta

Koju hranu treba jesti ako imate upornu kandidu?

  • Proteine: jaja, ribu i piletinu
  • Neskrobno povrće: brokoli, luk, paradajz, kelj, prokelj…
  • Voće sa niskim glikemijskim indeksom: citrusi, šumsko voće i masline (sve u umerenim količinama)
  • Fermentisana hrana: kiseli kupus i jogurt
  • Mlečni proizvodi: puter, jogurt i kefir
  • Bezglutenske i integralne žitarice – kinoa, pirinač, heljda i ovas
  • Orašasti plodovi i semenke: badem, kokos, laneno i suncokretovo seme
  • Zdrave masti:  avokado, maslinovo ulje, kokosovo ulje i laneno ulje
  • Prirodni zaslađivači bez šećera koji uključuju steviju, eritrol i ksilitol.

Koju hranu izbegavati kod kandide?

  • Proteini – prerađevine od mesa
  • Skrobno povrće – krompir, pasulj i grašak
  • Voće sa visokim glikemijskim indeksom – banane, smokve, suvo grožđe
  • Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem laktoze ili plesnima – mleko, meki sirevi, sirevi sa plemenitim plesnima
  • Žitarice koja sadrže gluten – pšenica, raž i ječam.
  • Orašasti plodovi: kikiriki, pistaći i indijski orah.
  • Ulja i masti: sojino ulje, margarin, majonez, suncokretovo ulje
  • Šećer, rafinisani šećer, saharoza, aspartam, med i javorov sirup
  • Čaj i kafa sa kofeinom, pića zaslađena šećerom i alkohol.

Kandida i ishrana – koliko hrana može da pomogne kod kandidijaze?

Mnoge pristalice specifičnih načina ishrane koja ne obuhvata sve vrste namirnica tvrde kako se kandida može dobiti odnosno sprečiti i potpuno izlečiti isključivo ishranom, što nažalost ne postoji potkrepljeno nijednom studijom do sada.  Laboratorijska istraživanja sugerišu da neke namirnice mogu imati uticaja, kao i njihovo izbacivanje iz ishrane, ali se sama gljivična infekcija, kad do nje dođe mora lečiti adekvatnom terapijom. Promene u ishrani koje se predlažu su svakako zdrave i mogu pomoći da se infekcija brže izleči i ne dođe do ponovnog pojavljivanja.

Kandida i ishrana
Kandida i ishrana
Literatura – kandida i ishrana:
  1. NCBI: New perspectives on the nutritional factors influencing growth rate of Candida albicans in diabetics. An in vitro study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572443/
  2. NIH: Antifungal Activity of Xylitol against Candida albicans: An in vitro Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29422459/
  3. NCBI: Clinical Appearance of Oral Candida Infection and Therapeutic Strategies –  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681845/
  4. MDPI: Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges – https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/846
  5. VeryWell Health: What to Eat When You Have Candidiasis – https://www.verywellhealth.com/candida-diet-foods-to-avoid-89881
  6. Cochrane Library: Probiotics for vulvovaginal candidiasis in non‐pregnant women – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010496.pub2/full

Photo by Trang DoanDaria ShevtsovaLisa Fotios from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles