Starinska torta sa jabukama i orasima

Već smo objavljivali nekoliko recepata za kolače i pite sa jabukama, a ovo je prva torta i veoma se lako pravi. Torta sa jabukama i orasima je pomalo rustična i tradicionalna, moguće je da ste je nekada davno jeli kod vaših baka, ali ne sumnjamo da će vam se dopasti.
Odmah da napomenemo da je možete praviti i sa drugim orašastim plodovima umesto oraha, a da u koru ne morate stavljati orahe, ako ne želite.
U ovom tekstu:

Šta vam je potrebno za tortu sa jabukama i orasima?
- 6 većih jabuka
- oko 150 g oraha
- kašičica cimeta
- 8 kašika šećera
- 4 jajeta
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika ulja
- 2 dl pavlake za šlag

Kako se pravi torta sa jabukama i orasima?
Najbolje je da tortu pečete u okruglom plehu ili kalupu. Uključite rernu da se greje na 220 stepeni. Jabuke operite, oljuštite i izdubite sredinu. Poređajte jabuke u pleh obložen papirom za pečenje na koji je posuta jedna kašika šećera. Od oraha odvojte 2 supene kašike koje ćete stavljati u koru, a ostatak pomešajte sa 3 kašike šećera i malo cimeta i napunite sredinu jabuka. Ubacite u rernu da se peče 40 minuta na 180 stepeni.

U međuvremenu odvojte belanca od žumanceta i umutite penasto 4 belanceta sa 4 kašike šećera, zatim dodajte žumanca i polako nastavite da mešate, pa brašno, orahe i prašak za pecivo. Kada su jabuke pečene, prelijte koru preko njih i pecite još 30 minuta na 180 stepeni, takođe.
Kada izvadite tortu iz rerne, sačejte 10-ak minuta da se ohladi, pa je prevrnite na poslužavnik. Kada se potpuno ohladi, premažite je umućenom slatkom pavlakom i ostavite u firižider da se potpuno ohladi.
Servirajte je uvek hladnu. Tek kada je isečete, videćete lep presek kore i jabuka koje su utisnute u nju sa orasima u sredini.

Pročitajte o tome kako su jabuke najzdravije voće!
Tanjiri pravljeni u Studiju keramike Nataše Bojanić. Više o časovima keramike – Nataša Bojanić
Recepti sa jabukama: Lenja pita na starinski način
Objavljen: 22. mart 2018. godine, ažuriran: 9. avgust 2024. godine