Uticaj štitne žlezde na spavanje
Uticaj štitne žlezde na spavanje, kada se radi o hipertireozi je uglavnom nesanica, koja vremenom prelazi u umor.
Već smo objavljivali nekoliko recepata za kolače i pite sa jabukama, a ovo je prva torta i veoma se lako pravi. Torta sa jabukama i orasima je pomalo rustična i tradicionalna, moguće je da ste je nekada davno jeli kod vaših baka, ali ne sumnjamo da će vam se dopasti.
Odmah da napomenemo da je možete praviti i sa drugim orašastim plodovima umesto oraha, a da u koru ne morate stavljati orahe, ako ne želite.
Najbolje je da tortu pečete u okruglom plehu ili kalupu. Uključite rernu da se greje na 220 stepeni. Jabuke operite, oljuštite i izdubite sredinu. Poređajte jabuke u pleh obložen papirom za pečenje na koji je posuta jedna kašika šećera. Od oraha odvojte 2 supene kašike koje ćete stavljati u koru, a ostatak pomešajte sa 3 kašike šećera i malo cimeta i napunite sredinu jabuka. Ubacite u rernu da se peče 40 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu odvojte belanca od žumanceta i umutite penasto 4 belanceta sa 4 kašike šećera, zatim dodajte žumanca i polako nastavite da mešate, pa brašno, orahe i prašak za pecivo. Kada su jabuke pečene, prelijte koru preko njih i pecite još 30 minuta na 180 stepeni, takođe.
Kada izvadite tortu iz rerne, sačejte 10-ak minuta da se ohladi, pa je prevrnite na poslužavnik. Kada se potpuno ohladi, premažite je umućenom slatkom pavlakom i ostavite u firižider da se potpuno ohladi.
Servirajte je uvek hladnu. Tek kada je isečete, videćete lep presek kore i jabuka koje su utisnute u nju sa orasima u sredini.
Pročitajte o tome kako su jabuke najzdravije voće!
Tanjiri pravljeni u Studiju keramike Nataše Bojanić. Više o časovima keramike – Nataša Bojanić
Recepti sa jabukama: Lenja pita na starinski način
Objavljen: 22. mart 2018. godine, ažuriran: 9. avgust 2024. godine
Uticaj štitne žlezde na spavanje, kada se radi o hipertireozi je uglavnom nesanica, koja vremenom prelazi u umor.
Ljudi rođeni 16. avgusta zrače snagom Lavova, ali ih dodatno oblikuje broj 16, koji donosi unutrašnju dubinu, samoposmatranje i duhovnu složenost. Ispod njihove samouverene spoljašnosti, često se krije intuitivna i refleksivna priroda, spremna na ličnu transformaciju.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Većina beba koja se rodi u terminu sa malom telesnom težinom je takva jer je u pitanju genetika.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ovaj kolač sa grizom i šljivama može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Kako se pravi potaž od blitve? Šta da dodate? Kako da bude ukusan?