Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
1 paradajz ili šoljica pelata ili soka od paradajza
biber, aleva paprika, čili (po želji), so
peršun
Kako se pravi sladak kupus sa mesom?
U dublju veću šerpu stavite punu supenu kašiku masti ili nalijte ulje da prekrije dno. Kada se zagreje dodajte crni luk rezan na tanke listiće i meso sečeno na kockice. Pustite da se proprži tako što će luk postati proziran, a meso pobeleti. Nakon toga dodajte oljušten i iseckan paradajz ili šolju pelata/soka, zatim biber, so, alevu papriku i dinstajte polako. Povremeno dodajte po pola šoljice vode, da ne ostane suvo i ne zagori. Kada je meso pred kraj. Odnosno nekih 45-60 minuta od početka kuvanja.
U međuvremenu dobro oprati, skinuti spoljne listove i odstraniti koren, pa ostatak kupusa iseckati na sitnije i dodavati u šerpu, Verovatno će viriti iz šerpe, ali ništa ne brinite jer će brzo splasnuti. Dodajte i sitno seckan beli luk, kao i još malo soli preko, pa poklopite, ako uspevate. Krčkajte i mešajte sve dok ne primetite da je kupus omekšao, a meso gotovo. Nemojte ga prekuvati, da se kupus „ne razgnjecavi“. Probajte i, po potrebi dodajte još začina. U zavisnosti od toga kako volite, možete dozirati količinu vode u kupusu, ali imajte na umu da ne treba preterati i da će kupus pustiti dodatnu vodu.
Na kraju sladak kupus sa mesom dekorišite sitno seckanim peršunom.
Rođeni 17.juna pripadaju znaku Blizanaca, ali sa dodatnim slojem ozbiljnosti i dubine koje donosi numerološki broj 8. Ove osobe su stratezi sa izraženim ambicijama, snažnom logikom i sposobnošću da dugoročno planiraju i ostvaruju ciljeve. Iako imaju komunikativnost tipičnu za Blizance, kod njih dominira odmerenost i upornost, zbog čega često deluju zrelije od svojih vršnjaka.
Kako prolazi trudnoća, od svog ginekologa dobijate izveštaje sa merama Vaše bebe u stomaku. Evo jednog vodiča čemu te mere odgovaraju u stvarnosti i kolika je beba po nedeljama trudnoće.
Rođeni 16.juna su analitični, znatiželjni i duhoviti. Blizanci čiji je um neprekidno aktivan. Ove osobe su izrazito perceptivne, razmišljaju brzo i sposobne su da se snađu u skoro svakoj situaciji zahvaljujući inteligenciji i unutrašnjoj elastičnosti.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju - margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.