Lenja pita na starinski način
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Dobra stvar je što ih možete praviti za neku priliku, ali i kada želite slatkiš koji danima može da stoji van frižidera nepromenjenog ukusa i strukture.
Umutiti mast sa mlevenih orasima, brašnom i šećerom. U drugu činiju odvojiti belanca od žumanaca i umutiti mikserom čvrst sneg. Umućena belanca dodati u već umućeno testo od masti, brašna oraha i šećera i sve polako sjediniti (1 i 2 brzina na mikseru).
Sipati testo u pleh koji je ili podmazan ili je stavljen papir za pečenje. Treba vam pleh veličine manjeg đuveča za ovu količinu testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Dok se testo peče, umutiti mikserom žumanca sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Nemojte ovo raditi odmah da se ne bi razredio taj fil dok stoji. Sačekajte sam kraj pečenja da umutite, potrebno vam je 2- 3 minuta. Onda izvadite testo i premažite ovim filom, pa vratite da se zapeče u rerni. Još oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i preko napravite završni sloj koji ćete tek napraviti.
U manjoj šerpi istopite 150 g šećera sa 4 kašike vode. Kada počne da vri, posle par sekundi dodajte seckane orahe i mešajte još malo, dok ne primetite da se zgušnjava, ali ne čekajte da sva voda ispari nastane kamen. Sipajte smesu preko kolača i rasporedite je otprilike jednako.
*Na ovim slikama su kolači sa nešto krupnijim orasima jer su ih mahom sekle jedna trogodišnjakinja i jedna sedmogodišnjakinja. Stoga se teže seku i malo su neugledniji, ali kada je ukus u pitanju, definitivno im ništa ne fali.
**Možda deluje komplikovano, ali ako budete pratili sve korake kako je objašnjeno, ne bi trebalo da imate nekih problema i da vam kojim slučajem ne uspeju kolači.
Još jedan predlog – Posni rolat od kikirikija
Još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata možete naći i na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 14. decembar 2020. godine, ažuriran: 14. septembar 2024. godine
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Hematom u trudnoći je najčešći između 10. i 20. nedelje trudnoće i čini oko 10% svih vaginalnih krvarenja. Većina hematoma izazivaju blago krvarenje jer su mali i nisu razlog za brigu.
Žena BLIZANAC je neko koga je teško prikovati i zadržati. Ona je u pokretu i iznova želi nešto zabavno. Ali ako želite ideju kako da je impresionirate, to je to.
Prvi trimestar se računa od prvog dana vaše menstruacije do navršenih 12 nedelja trudnoće.
Spremili smo listu 10 niskokaloričnih alkoholnih pića iako uvek morate imati u vidu da sa alkoholom ne treba preterivati.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Pred vama je recept za lazanje sa mlevenim mesom i bešamel sosom. U mnoštvu isprobanih recepata za dobre lazanje, nalik na prave, italijanske, ovaj se izdvojio kao najbolji.
Lazanje sa testeninama su jedno od češće spremanih jela kod nas, kada ne znamo šta bismo, a treba nam nešto brzinski.
Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika
Neke od ideja za vegetarijanski ili posni meni sa receptima koje možete spremiti.
Ukoliko vam je ponestalo ideja za pripremu klasičnih svinjskih šniclu, tu su šnicle u pavlaci k...