Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Carske štangle
Dobra stvar je što ih možete praviti za neku priliku, ali i kada želite slatkiš koji danima može da stoji van frižidera nepromenjenog ukusa i strukture.
Sastojci za carske štangle
300 g oraha (150 g seckanih + 150 g mlevenih)
300 g + 5 kašika šećera
150 g brašna
150 g masti
4 jajeta
1 vanilin šećer
Kako se prave carske štangle?
Umutiti mast sa mlevenih orasima, brašnom i šećerom. U drugu činiju odvojiti belanca od žumanaca i umutiti mikserom čvrst sneg. Umućena belanca dodati u već umućeno testo od masti, brašna oraha i šećera i sve polako sjediniti (1 i 2 brzina na mikseru).
Sipati testo u pleh koji je ili podmazan ili je stavljen papir za pečenje. Treba vam pleh veličine manjeg đuveča za ovu količinu testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Dok se testo peče, umutiti mikserom žumanca sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Nemojte ovo raditi odmah da se ne bi razredio taj fil dok stoji. Sačekajte sam kraj pečenja da umutite, potrebno vam je 2- 3 minuta. Onda izvadite testo i premažite ovim filom, pa vratite da se zapeče u rerni. Još oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i preko napravite završni sloj koji ćete tek napraviti.
U manjoj šerpi istopite 150 g šećera sa 4 kašike vode. Kada počne da vri, posle par sekundi dodajte seckane orahe i mešajte još malo, dok ne primetite da se zgušnjava, ali ne čekajte da sva voda ispari nastane kamen. Sipajte smesu preko kolača i rasporedite je otprilike jednako.
Carske štangle
*Na ovim slikama su kolači sa nešto krupnijim orasima jer su ih mahom sekle jedna trogodišnjakinja i jedna sedmogodišnjakinja. Stoga se teže seku i malo su neugledniji, ali kada je ukus u pitanju, definitivno im ništa ne fali.
**Možda deluje komplikovano, ali ako budete pratili sve korake kako je objašnjeno, ne bi trebalo da imate nekih problema i da vam kojim slučajem ne uspeju kolači.
Ljudi rođeni 3.jula nalaze se u srcu znaka Raka, ali sa snažnim uplivom broja 3, kojim vlada Jupiter - planeta mudrosti, ekspanzije i izražavanja. Ova kombinacija čini ih emotivnim idealistima, koji često kombinuju duboku osećajnost Raka sa optimizmom, duhovitošću i prirodnom harizmom.
Da li je dovoljan i adekvatan lek laneno seme za bešiku? Ono može biti korisno za zdravlje bešike, ali ne direktno kao lek za probleme s bešikom. Njegova upotreba je najčešće povezana sa opštim poboljšanjem varenja, smanjenjem upala i podrškom zdravlju urinarnog sistema.
Sigurno ste mnogo puta čuli, ali možda niste sigurni šta je feng šui i čemu služi?
Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora koja ima za cilj usklađivanje energije (či) kako bi se poboljšao kvalitet života.
Kod mnogih muškaraca javlja se jutarnja erekcija. Ona se može javiti usled seksualne stimulacije, ali i zbog drugih prirodnih procesa u telu. Koji se uzroci? Zašto se muškarci bude sa erekcijom?
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.