Za razliku od običnih palačinki, koje volimo i slane, američke se uvek prave u slatkoj verziji (ako neko ima dobar recept sa slane, neka nam slobodno pošalje). Ovaj put recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Sastojci za palačinke sa jabukama:
2 šolje brašna (mera za šolju je 250 ml)
prašak za pecivo
4 kafene kašičice šećera
1 kašičica soli
2 kašičice cimeta
2 šolje mleka
4 kašičice razmekšalog maslaca
2 jajeta
kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećer
2 oljuštene i izrendane jabuke
Kako se prave američke palačinke sa jabukama?
Sastojke možete mutiti i žicom ili viljuškom, ali najbolje ćete sve sjediniti mikserom. U srednju posudu prvo sipajte jaja, zatim omekšali maslac, mleko, vanilin šećer ili vanilu i sve umutite. Zatim dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i opet sve umutite tako da dobijete homogenu smesu.
U smesu dodajte rendane jabuke i polako promešajte da se lepo sjedine sa ostatkom testa.
Zagrejte tiganj u startu dobro, a onda sve pecite na srednjoj temperaturi, slično kao turski hleb. Tiganj možete podmazati prethodno sa kašičicom maslaca ili kokosovog ulja. Sipajte 1/4 šolje ili pola kutlače testa na zagrejan tiganj. Ove, palačinke sa jabukama ne treba da budu prečnika kao obične, već nešto manje. Oko 12-13 centimetara prečnika. Pustite da se lagano peku oko 2 minuta sa obe strane.
Ukoliko želite, možete u međuvremenu napraviti preliv od kuvanih jabuka iseckanih na kockice ili pak seći sirove (kao na fotografijama), preko dodajte i med ili javorov sirup, kao i malo cimeta obavezno.
Naša stalna saradnica, dr Olga Ličina, klinički nutricionista, pravila je zdraviju verziju ovih palačinki. Ona je umesto belog stavila integralno brašno, a umesto belog kokosov šećer. Kaže da su bile odlične i da se struktura nije menjala.
Ako želite slane palačinke, umesto šećera stavite samo 2 kafene kašičice brašna, umesto jabuka, izrendajte jednu tikvicu. Možete, po želji, i mleko zameniti jogurtom.
Ljudi rođeni 16.jula nose u sebi emotivnu dubinu i zaštitničku prirodu znaka Raka, ali dodatno imaju uticaj broja 7 (1 + 6), koji je u numerologiji poznat kao broj duhovnosti, analize i mudrosti. Ova kombinacija stvara introspektivne, intuitivne i misaono snažne ličnosti, koje najčešće deluju tiho, ali ostavljaju dubok utisak.
Letnje temperature i pojačana aktivnost znače - pojačano znojenje. I dok je znoj prirodan mehanizam kojim telo reguliše temperaturu, neprijatan miris, vlažna odeća i kožne iritacije nisu nimalo prijatna strana toplih dana.
Da li je dovoljan i adekvatan lek laneno seme za bešiku? Ono može biti korisno za zdravlje bešike, ali ne direktno kao lek za probleme s bešikom. Njegova upotreba je najčešće povezana sa opštim poboljšanjem varenja, smanjenjem upala i podrškom zdravlju urinarnog sistema.
Infekcije vaginalnog kvasca često se javljaju pre ili posle perioda osobe zbog hormonskih promena vezanih za menstruaciju. Prekomeran rast gljivica može dovesti do vaginalne infekcije.
Da li je moguće uskladiti sve, da ne trpi majčinstvo i uspešna karijera? Uglavnom ne! Važno je da majke ne osećaju pritisak koji osećaju svih prethodnih godina. Isto tako, važno je poštovati izbore žena koje se odluče samo za jedno, za drugo ili pak nešto treće
Da li je moguće uskladiti sve, da ne trpi majčinstvo i uspešna karijera? Uglavnom ne! Važno je da majke ne osećaju pritisak koji osećaju svih prethodnih godina. Isto tako, važno je poštovati izbore žena koje se odluče samo za jedno, za drugo ili pak nešto treće
Ne samo da je posna proja odlična kada vam je potreban posni obrok ili kao predjelo na posnoj trpezi, već je odličan izbor ukoliko ne smete da jedete jaja i/ili mlečne proizvode.
Kako da jednostavno spremite preukusan ručak ili prilog uz ručak: šargarepa i krompir iz rerne sa malo slanine (ali ne morate koristiti ako postite ili ste vegetarijanci).