fbpx
Zdravstveni problemi

Uticaj štitne žlezde na spavanje

Štitna žlezda ima veliki uticaj na organizam čoveka, a kakav je uticaj štitne žlezde na spavanje. Kao i na druge procese u ljudskom telu, ona utiče i na lučenje hormona koji su odgovorni za zdrav san.

nesanica u menopauzi

Štitna žlezda i nesanica

Problemi sa spavanjem su često uzrokovani stresom, brigom, hroničnim bolom, depresijom ili želudačnom kiselinom i problemima sa čirom na želudcu. Takođe, jedan od glavnih uzroka lošeg sna može biti upravo štitna žlezda. Poremećaji štitne žlezde se razlikuju u zavisnosti od toga da li je ona previše aktivna – hipertireoza ili premalo – hipotireoza.

Hipertireoza i nesanica

Kada je štitna žlezda previše aktivna, ljudima se čini da imaju više energije. Osećaju napetost i nervozu. Zbog ovog stanja mnogo teže uspevaju da se opuste i uspavaju, pa je nesanica veoma česta pojava.

U početku se problem sa štitnom žlezdom često ne prepozna jer deluje samo kao više energije zahvaljujući brzom metabolizmu. Ovaj osećaj je kratkotrajan jer kako vreme prolazi osoba počinje da se oseća umorno.

Uticaj štitne žlezde na spavanje, kada se radi o hipertireozi je uglavnom nesanica, koja vremenom prelazi u umor.

Lepa i posle 50

Uticaj štitne žlezde na spavanje: Hipotireoza i spavanje

Kada je štitna žlezda nedovoljno aktivna, dolazi do hipotireoza. Nedostatak aktivnosti tiroidne žlezde uzrokuje usporavanje procesa u celom telu. Ljudima sa ovim problemom čak ni prosečan san koji traje sedam do devet sati nije dovoljan da se osećaju odmorno. Stalno su iscrpljeni, kao da su zaglavljeni u izmaglici sa nemogućnošću da racionalno i brzo razmišljaju.  

Kada je prisutna hipotireoza, uticaj štitne žlezde na spavanje za posledicu ima gotovo konstantan umor i osećaj da smo nedovoljno naspavani.

uticaj štitne žlezde na spavanje
Uticaj štitne žlezde na spavanje

Dobra vest je da se oba poremećaja u radu štitne žlezde mogu držati pod kontrolom uz pomoć lekova. Samim tim i simptomi će se smanjiti, a san poboljšati. Ako sumnjate na problem sa štitnom žlezdom, dovoljno je da uradite jednostavnu analizu krvi koja će pokazati da li postoji problem sa štitnom žlezdom.

Pročitajte još:

Objavljen: 14. maj 2019. godine, ažuriran: 18. septembra 2023. godine

Image by Claudio_Scott from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button