Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Probala sam davno neku varijantu kućnog bureka i nije ličio ni nalik na ono što je dobar burek u pekari. Jasno je da ne može da bude potpuno suv, bez masnoće, ali ili su premasni, nekako nemaju kompaktnu sredinu.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Drugo na šta treba da obratite pažnju je da je idealan okrugli kalup ili tepsija prečnika oko 25-26cm, kako bi bio deblji i zaista nalik na kupovni.
U ovom tekstu
Od pribora vam trebaju posuda u kojoj ćete pomešati vodu sa uljem, kašika kojom to sipate i okrugla tepsija ili kalup u kom ćete peći burek (prečnika oko 25cm).
Foto: MrsPetkovic
Zagrejte rernu na 180°C. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje i so. Povremeno ćete morati ponovo da mešate jer se ulje izdvaja na vrh.
Podmažite tepsiju sa malo ulja, zatim stavite dve kore jednu preko druge tako da ivice stoje van pleha. Sipajte 1-2 kašike rastvora, zatim preko stavite tri kore tako što ćete svaku od njih stavljati malo nagužvanu da joj ivice ne idu van pleha, ali ni da ne bude zgužvane samo u ćoškovima.
Ovo radite sa svakom od tri kore, a zatim sipajte svuda po malo rastvora preko toga (4-5 kašika), preko izmrvite sir, pa ponovite postupak. Ponavljajte ovo sve dok ne dođete do pretposlednje kore. Onda viljuškom izbušite na par mesta kore, pa dodajte još rastvora, da budete sigurni da je prošao svuda. Savijte ivice koje vire sa strane, pa sve preklopite preostalom korom i zagurajte i njene ivice okolo.
Peći oko 40 minuta dok ne porumeni. Kada se ispeče, prevrnuti ga na tanjir, pa tek onda seći na trouglove i služiti.
Ako pravite posnu verziju, bez sira. Povećajte količinu vode za oko 30ml i dodajte još kašiku ulja.
Foto: MrsPetkovic
Objavljen: 5. februara 2022. godine, ažuriran: 10. novembra 2024. godine
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.