Bundeve od testa ne morate praviti samo za Noć veštica. One mogu biti u sklopu bilo koje dekoracije i proslava tokom jesenjih meseci. Biće odlična dekoracija i na jesenjem dečijem rođendanu.
Bundeve od testa
Bundevice možete da pravite od praznog testa. Naknadno od njih možete napraviti sendviče ili ih odmah praviti tako što ćete u sredinu dodavati slatki ili slani fil, pa onda formirati kuglice.
Za samo testo možete da koristite ovaj recept. S tim da ćete ih isto ostavljati da odstoje, nakon što formirate kuglice i uvežete ih, a pre pečenja (oko 15 minuta).
Kako se prave bundeve od testa?
Za pravljenje bundevica, mimo testa koje ćete pripremiti po receptu i 1 jaje, potreban vam je i kanap za pečenje. Možete kupiti i običan prirodni kanap koji se prodaje u većini poljoprivrednih apoteka i samo ga premazati uljem ili mašću da bi se lakše skidao nakon pečenja. Dobro bi bilo da imate 2 papira za pečenje za pleh ili ćete pleh podmazati pre stavljanja bundevica.
Postupak za pravljenje bundeve od testa:
Zamesite testo da odstoji.
Nakon pola sata ga podelite na jednake delove tako da dobijete 32 kuglice od 1 kg brašna. Izmerite prvi kanap, da biste znali koja vam dužina treba, tako što ćete ga ovlaš motati oko 3 prsta 4 puta ili oko prve kuglice.
Kanap motate oko kuglice prvo tako što je stavite na pola, onda ga jednom provučete i motate kontra (da napravite krst), kao da pakujete poklon, a onda i kroz dve dijagonale isto.
Samo blago stegnite, ne previše jer će još narastati testo. Na vrh svake stavite po jednu očišćenu semenku suncokreta ili bundeve da glumi peteljku.
Pre pečenja premažite svaku bundevicu umućenim jajetom, da bi kasnije imala lepu žutu boju.
Ostavite da odstoji oko 15 minuta, dok se rerna zagreje na 250 stepeni, ubacite i pecite 5 minuta, a nakon toga smanjite na 200 stepeni i pecite još 20-25 minuta.
Nakon vađenja iz rerne sačekajte koji minut, pa skinite kanap i budevice će ostati formirane.
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.