fbpx
Porodična trpeza

Pogačice sa čvarcima

Pogačice sa čvarcima

Za pogačice sa čvarcima postoji sijaset recepata. Neki podrazumevaju da se čvarci umešaju u testo, prave obavezne okrugle pogačice, a meni se ovako pokazalo kao najukusnije i najlepše tokom vremena.

Testo za pogačice sa čvarcima

 Ovo testo je zapravo osnovno testo za sve što želite da pravite, bilo slatko ili slano i možete ga koristiti i za razne kiflice ili rolnice, kao i za običnu pogaču.

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna
  • 1 kašika soli
  • 100 g masti
  • 1 jaje
  • 1 kašika šečera
  • 150 ml mleka
  • 400 ml vode

Za pogačice sa čvarcima još:

  • 1 jaje za premaz
  • + 300-500g čvaraka po želji

Kako se prave pogačice sa čvarcima?

Pomešati brašno i so. U odvojenoj posudi ugrejati mleko sa vodom.

Kako se aktivira svež kvasac?

Znam da mnogi znaju da rastope kvasac da nadođe, ali evo nekih saveta kako da sigurno ne omašite, ako ste početnik:
– zagrejati oko 1min u mikrolatasnoj vodu sa mlekom i šećerom. Treba da bude toplo, ne mlako, ali ne ni toliko vruće da ne mogu prsti da se duže vreme drže unutra. Sve odjednom u plastičnoj činiji da ne biste morali i ostatak da grejete, a ako dodate hladne sastojke, mogu da preseku kvasac.

Ako nemate mikrotalasnu, može se grejati i u šerpici ili pomešajte vruću vodu sa česme i hladnije mleko.
– U to dodati kvasac i nežno ga rastopiti rukom sa mrvicom brašna (oko kašičice). Uspeće i bez brašna, ali šećer morate dodati da bi uspelo.
– Ostavite koji minut da počne gore da se pojavljuje kvasac kako narasta. To je dovoljno.

pogačice sa čvarcima

Aktivan kvasac dodajte brašnu, pa dodajte i jaje i malo razmekšanu, može i istopljenu mast. Važno je samo da može sve lepo da se sjedini. Zamesite i ostavite oko pola sata.

Kada naraste prosuti na pobrašnjavljenu posudu. Premesiti i oklagijom razvući testo na oko 1cm debljine. Dodavati po malo brašna da se ne lepi. Sipati deo čvaraka na polovinu, presaviti pa ponovo razvući i tako tri do četiri puta dok se ne potroše čvarci.
Kada završite, razvući na oko 1cm debljine. Ne sme biti pretanko jer neće narasti.

Seći pogačice nožem da bi sve bilo lisnato. Probala sam davno da vadim čašom, ali onda imate viškove testa oko krugova koje treba premesiti (pretpostavljam da niko ne želi da baca deo testa. Kada se to ponovo zamesi u loptu koja se rastanji da bi se ponovo vadile pogačice, to testo više nije lisnato, a više je masno od prethodnog. Uz to, ovaj način, da samo rastanjite i nožem isečete je brži.

pogačice sa čvarcima

Pogačice ređajte u pleh sa papirom za pečenje i premažite jajetom.
*Ako slučajno nemate papir za pečenje, stavljajte direktno u pleh. Ovo testo ima dosta masti i nema potrebe dodatno podmazivati.

Pečenje:

Najbolje je da prvo ubacite 5 minuta na 250 stepeni u već zagrejanu rernu. Tako će odmah narasti. Onda smanjite još 15-20 minuta na 200 stepeni. Gotove su kada porumene.

Još recepata:

 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button