Kolač sa makom i čokoladom
Kolač sa makom i čokoladom je ukusan i jedan od onih koje deca obožavaju.
Table of Contents
Pod naletom mode da se u poslednje vreme forsira čia seme, mak je nekako pao u drugi plan. Inače, ove dve vrste su veoma slične, obe prebogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i odličan izvor proteina i vlakana.
Ako više volite čia seme, onda ga potopite na sat-dva u mleku po izboru i dobićete cia puding koji možete zasladiti i obogatiti kakaom i voćem po želji. A ako ste više tradicionalni tip, evo jednog od onih „smuti pa prospi“ kolača koje ja prosto obožavam.
Šta vam je potrebno za kolač sa makom?
- 4 jajeta
- 200 ml jogurta
- 200 ml + 2 kašike ulja
- 270 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama maka
- 200 grama čokolade za kuvanje
- 50 grama putera
Kako se pravi kolač sa makom i čokoladom?
Sve sastojke mešajte dodavanjem jedan po jedan, možete mikserom, ali biće vam dovoljna i žica za mućenje, varjača ili viljuška. Kada umešajte sastojke, sipajte kolač u podmazan pleh i pecite 35 minuta na 190˚ stepeni.
Pred kraj pečenja, u šerpi istopite čokoladu sa uljem i puterom. Kada je kolač pečen, premažite ga filom od čokolade i ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač secite na kocke ili štanglice i služite.
Napomena:
Ovaj kolač sa makom, ali i slične, koji imaju „hlebastu“ teksturu a nisu preliveni tečnošću (primer: koh, urmašice, ledene kocke), nemojte držati u frižideru jer će se osušiti. Bez problema, može 3 dana stajati prekriven krpom u plehu, a da mu ništa ne fali. Čokoladna glazura se neće istopiti ako nije previše vruće u prostoriji.
Više predloga za kolače možete naći ovde – PORODIČNA TRPEZA!
Objavljen: 24. januar 2021. godine, ažuriran: 20. juna 2024. godine
3 Comments