fbpx
Porodična trpeza

Kolač sa makom i čokoladom

Kolač sa makom i čokoladom je ukusan i jedan od onih koje deca obožavaju.

Pod naletom mode da se u poslednje vreme forsira čia seme, mak je nekako pao u drugi plan. Inače, ove dve vrste su veoma slične, obe prebogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i odličan izvor proteina i vlakana.

Ako više volite čia seme, onda ga potopite na sat-dva u mleku po izboru i dobićete cia puding koji možete zasladiti i obogatiti kakaom i voćem po želji. A ako ste više tradicionalni tip, evo jednog od onih „smuti pa prospi“ kolača koje ja prosto obožavam.

Šta vam je potrebno za kolač sa makom?

  • 4 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml + 2 kašike ulja
  • 270 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 grama maka
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • 50 grama putera

Kako se pravi kolač sa makom i čokoladom?

Sve sastojke mešajte dodavanjem jedan po jedan, možete mikserom, ali biće vam dovoljna i žica za mućenje, varjača ili viljuška. Kada umešajte sastojke, sipajte kolač u podmazan pleh i pecite 35 minuta na 190˚ stepeni.

Pred kraj pečenja, u šerpi istopite čokoladu sa uljem i puterom. Kada je kolač pečen, premažite ga filom od čokolade i ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač secite na kocke ili štanglice i služite.

kolač sa makom i čokoladom

Napomena:

Ovaj kolač, ali i slične, koji imaju „hlebastu“ teksturu a nisu preliveni tečnošću (primer: koh, urmašice, ledene kocke), nemojte držati u frižideru jer će se osušiti. Bez problema, može 3 dana stajati prekriven krpom u plehu, a da mu ništa ne fali. Čokoladna glazura se neće istopiti ako nije previše vruće u prostoriji.

Više recepata možete naći u kategoriji:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles