fbpx
Nutricionista

Dete ne jede voće

Naša čitateljka se obratila nutricionisti što dete ne jede voće, nijednu vrstu i pitala čime to može da nadoknadi.

Dečak ne voli da jede ništa slatko – ni slatkiše, ni voće

Poštovana,

Moj sin ne jede voće uopšte. Ne jede skoro uopšte ni slatko inače. Od nezdrave hrane bi pre pojeo neke grisine nego čokoladu, na primer. Retko pojede neki kolač koji je više „hlebast“ ili keks i to je sve. Prosto je takav i to nije problem. Ali brine me ovo voće.

Od kad smo počeli sa uvođenjem čvrste hrane prednost je davao slanom. Jeo je trosturko veće količine kašice od krompira u odnosu na kašicu od jabude, primera radi. Sve što je imalo slatkast ukus, uključujući šargarepu je jeo u manjoj meri. I kasnije smo pokušavali sa izmikasnim voćem, ali ako pojede više od desetak kašičica, uvek bi se posle nekih pola sata žalio da ga čudno boli stomak. Čak i dok je bio manji.

Sada ima 8 godina, a voće ne jede uopšte. Miksano povremeno ili isceđen sok, ali uglavnom na silu i žali se da mu smeta. Da li postoji neki drugi vid namirnica kojim se to može nadoknaditi ili je neophodno da ga nekako ubedimo da jede i neke vrste voća?

Hvala unapred.

Kandida i ishrana
Dete ne jede voće

ODGOVOR NUTRICIONISTE: Dete ne jede voće

Poštovana,

Deca često imaju fazu da ne jedu neku namirnicu ili čak celu grupu namirnica, a ta faza može trajati i godinama. Moguće je da, kako i sami navodite, ima veći afinitet prema slanom naspram slatkom. Ako nema drugih problema i pravilno se razvija, ovo ne bi trebalo da Vas brine. Voća jesu bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, ali isto to možete naći i u različitom povrću i žitaricama. Samo je neophodno da konzumira povrće svih “duginih boja” kako bi uneo sve nutrijente.

Srdačan pozdrav,
Dete ne jede voće

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnja pitanja i odgovore možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button