fbpx
Nutricionista

Da li je ovo dobar izbor za doručak?

Miks semenki i ovsenih pahuljica za doručak

Poštovanje,

Poslednjih godina redovno doručkujem miks semenki i ovsenih pahuljica u kombinaciji sa jogurtom, svežim (najčešće slatkim) voćem i medom. U poslednje vreme najčešće sve sameljem u Nutribuletu. S obzirom da nikada nisam razmišljao o odnosu, tj količini sastojaka, nego sam sam određivao na osnovu ukusa, hteo sam da postavim pitanje.

Da li je moj zdravi doručak dobar? Najčešće napravim miks: 300gr ovsenih pahuljica, 100gr mlevenog lanenog semena, 100 gr sirove golice, 50-100gr sirovog badema ili lešnika. Pet kašika ovog miksa pomešam sa jogurtom, ostavim da odstoji i dodam punu kašičicu meda i voće (uglavom bananu, pošto je dostupna preko cele godine). Da li je ovaj odnos dobar? Da li bi trebalo da neke sastojke smanjim ili pojačam i dodam nešto novo?

Unapred hvala,

Miloš

ODGOVOR:

Poštovani Miloše,

Odlično ste iskombinovali sastojke u doručku. Predlažem da dodate i mleveni rogač, i tako ovoj smesi dodate još zdravih vlakana, fitohemikalija i antioksidanasa.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja Jasmini možete postaviti na nutricionista@demetra.rs

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button