fbpx
Nutricionista

Autofagija i bolovi u želucu

Poštovana,
Ima već dvadesetak dana kako primenjujem autofagiju. I do sada sam se slično hranila, jedino što sam uveče znala da grickam po malo badema ili pojedem jabuku i slično. Od kada primenjujem autofagiju zadnji obrok mi je u 17h ili 18h i posle toga samo pijem vodu, a ujutru prvi obrok je u 9h ili 10h. U tih 8 sati preko dana imam tri obroka u normalnim količinama. Uspela sam da skinem nekoliko kilograma i skinula sam holesterol za dve jedinice, sa 7,4 na 5,4, što meni mnogo znači. Pojavio se problem sa želucem, a ranije nisam imala problema. Želudac me boli samo posle jela. Taj bol je kao blago stezanje želuca. Napominjem da se ne prejedam, već jedem kao i pre. Svoju doktorku sam pitala šta misli o autofagiji, rekla mi je ,, ja sam ipak za češće a manje obroke,,. Prepisala mi je flobian kapsule koje pijem već 4. dan i čini mi se da se bol ređe javlja.
Molim Vas da mi odgovorite, šta Vi mislite o ovom načinu ishrane, da li ga je bezbedno upražnjavati, da li je ovaj problem nešto što će proći vremenom?
 
Unapred hvala,
Slađana
 

Autofagija – odgovor nutricioniste

 
Poštovana Slađana,
Autofagija je dala uspehe kod nekih osoba sa zdravstevim problemima poput insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, ekstemne gojaznošću (BMI >35) bez pratećih problema. Ali ne postoji univerzalni pristup i nijedan način ishrane nije za svakog. Moj stav je da je najbolje ne praktikovati vid ishrane koji nije održiv na duže staze, već promenite navike u ishrani. Ako primetite da i dalje imate probleme i bolove u želudcu, a koji ne prestaju bez terapije,možda ovaj vid ishrane nije za Vas. Svakako ako su tegobe nakon par dana od primene terapije i dalje prisutne treba da se posavetujete sa gastroenterologom.
 
Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista.olga.licina@demetra.rs

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles