fbpx
Nutricionista

Višak kilograma posle karcinoma dojke

Naša čitateljka je poslala pitanje vezano za ishranu. Naime ona je dobila višak kilograma posle karcinoma dojke, pretpostavlja usled hormonskog disbalansa.

Pitanje:

Dobar dan. Ja bih imala pitanje u vezi problema sa viškom kilograma izazvanog poremećajem hormona? U pitanju je hormonski disbalans izazvan lečenjem karcinoma dojke.

Hvala unapred.

vitamin K

Odgovor nutricioste: Višak kilograma posle karcinoma dojke

Poštovana,

Važno je o kojoj se vrsti hormonskog disbalansa radi, da li pored estrogena koji je u sprezi sa karcinomom dojkom postoji i disbalans drugih polnih hormona, hormona štitaste žlezde, insulina…

Estrogen je steroidni hormon, za čiju je sintezu neophodan holesterol, pa bi trebalo povesti računa o unosu namirnica žiivotinjskog porekla.
Tipovi ishrane koji bi mogli da Vam pogoduju je mediteranski stil ishrane, sa puno svežeg voća i povrća, biljnim masnoćama i ribom.

Takođe, spoljne sredine mogu se uneti ksenoestrogeni koji se ponašaju kao estrogen i ometaju  normalno funkcionisanje hormona. Insekticidi kao što su organofosfati, nitrati i pesticidi, kao i sintetski steroidi koji se dodaju ishrani životinja kako bi brže rasle, zatim antibiotici koji se stavljaju u životinjsku hranu su ksenoestrogeni. U ovu grupu spadaju i neki pojačivači ukusa, konzervansi i neki aditivi. Zato je jako bitno da znate poreklo hrane koju konzumirate i da, koliko je moguće, izbegavate namirnice koje imaju mnogo aditiva.

Treba voditi računa i o kilaži, jer prekomerna težina može uticati na povećanje nivo estrogena, koji se akumulira u masnom tkivu.


Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button