fbpx
Defektolog

Dete izgovara samo prvi slog

Čitateljka pita za mišljenje defektologa da li treba da brine što dete izgovara samo prva dva slova, a ima više od dve i po godine.

Pitanje čitateljke o svom dvogodišnjem detetu

Poštovana,
Imam sina od 2 godine i 9 mes,ce. Odviknut je od pelena. Lepo razume i složenije zahteve (ume sam da se zaigra i voli da kopira brata i sestru). Ali nikako neće da sarađuje kad je u pitanju govor. Zna da izgovara neke reči pravilno, ali većinom dete izgovara samo prvi slog. Kad ga zovem odaziva se. Ima kontakt ocčima. On se trudi da mi objasni kad želi nešto da ispriča. Stalno nešto brblja, ali to ne zvuči kako treba. Imate li neki savet kako da ga “nateram” da vežba izgovor reci?

Pozdrav,
Jelena

Pitajte defektologa

Odgovor defektologa – Dete izgovara samo prvi slog

Poštovana Jelena,

Slogovno izgovaranje reči je karakteristično za fazu progovaranja kod dece, baš kao i faza brbljanja kada žele da nam nešto objasne. Međutim, ukoliko se dete dugo zadržava na tim fazama govorno-jezičkog razvoja, to može potencijalno ukazivati na neke poteškoće, kao što je npr. poteškoća u adutivnoj (slušnoj) pažnji, ali i nekoliko drugih. S obzirom na uzrast deteta, savetovala bih Vam da zakažete konsultacije kod logopeda, kako bi se procenio govorno-jezički razvoj Vašeg deteta i kako biste dobili adekvatne vežbice za podsticaj istog.

Dete izgovara samo prvi slog

Srdačan pozdrav

Jasenka Lazić

Centar za podsticajnu negu

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: defektolog@demetra.rs

Ostale odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE DEFEKTOLOGA

Midas

Jasenka Lazić

Jasenka Lazić je reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa preko decenijom iskustva u radu sa decom sa poteškoćama u razvoju.Međunarodni Neurofeedback terapeut i jedini terapeut hranjenja u Srbiji. Sertifikovan terapeut Rhytmic Movement metode. Osnivač i direktor "Centra za podsticajnu negu". Autor knjige "Hrana zdrava,hrana fina ( bez glutena i kazeina )". Idejni tvorac Podsticajnih kocki za slabovidu decu.Kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu, pohađa edukacije i seminare vezane za razvojne poteškoće i poteškoće vezane za spektar autizma.

Related Articles

Back to top button