fbpx
Defektolog

Trogodišnje dete nema koncentraciju dugo

Majka je postavila pitanje defektologu vezanu za to što njeno dete nema koncentraciju dugo i da li je to u redu u odnosu na njegov uzrast.

Pitanje:

    Pozdrav!

    Moj mali ima 2god i 8 meseci. Sve priča i slaže uredno rečenice. Voli ispitivati tipa gde je baba, deda i slično. Sve razume kad mu kažem, na primer: “Donesi žutu bocu iz kuhinje”, to će i učiniti.
    Koncentracija u igri mu je kratkotrajna. Stalno skače s jedne igračke na drugu ili ih baca samo. Ali voli kad mu čitam.
    Kontakt s očima mu je od uvek slabiji. Pogledaće on u oči, ali mu pogled odmah padne na usta dok pričam ili obrve ili gleda sa strane. Nadam se da to nije ništa značajno te ako postoji nešto da ga podstaknem da gleda u oči.

    Kad ga dozivam da nešto pospremi, neće se odazvati. Jako često ignoriše neko pitanje ili kad mu nešto pričam nije zainteresovan. Često mu govorim da se treba da  nauči da odgovara kada ga nešto pitam. Odgovori kad ga pitam hoćemo li na sladoled. Takođe odgovara na druge stvari koje ga zanimaju i interesuju. Isto tako je težak sa sređivanjem stvari za sobom, kada se igra. Moram mu sto puta reći i kad mu dam pantalone da ih sam obuče, prenemaže se i viče kako ne može i kako mu je teško samo da ih neko drugi navuče umesto njega. Imate li za ovo neki savet?

    Sa vršnjacima se igra ponekad, mlađih od sebe se ponekad boji, ako hrle ka njemu, jer je on uvek povučen i oprezan. Sa starijom decom voli da se igra.
    Eto, jako se radujem nekom savetu.
    Hvala puno.

defektolog

Odgovor defektologa – Trogodišnje dete nema koncentraciju dugo

Poštovana ,

Hvala na postavljenom pitanju i interesovanju.Opisane situacije koje ste izneli, ne zahtevaju previše zabrinutosti u razvojnom smislu Vašeg deteta. Naime, uzrast od druge do treće godine je doba kada deca najintenzivnije istražuju svet oko sebe , podrazumevajući tu i predmete i igračke koji ih okružuju.

Koncentracija u igri,kako ste rekli, u ovom dobu podložna je promenama i oscilacijama i to nije ništa neobično. Naime, za ovaj uzrast karakteristična je dinamička igra ( posebno kod dečaka) i čest je slučaj kratkotrajnog zadržavanja na jednoj igri ili sa jednom igračkom. Odlično je i pohvalno to što je razvijena navika i ljubav prema čitanju i upravo to možete iskoristiti za podsticanje funkcionalne igre, npr.igre uloga dok čitate zajedno priču.

Dozvolite detetu da sam odabere ulogu za sebe,a zatim i Vi to isto učinite. Igra uloga razvija društvenost, kreativnost i socijalne veštine. Interaktivna je, posebno saradnička igra pretvaranja o kojoj i pričamo, a kroz nju omogućujete detetu i fokus na Vašu facijalnu ekspresiju, kroz koju će učiti i o osećanjima, društvenim relacijama, “dobićete” na koncentraciji i kontaktu očima kroz igru u kojoj oboje uživate.

Vaše dete ima svoja interesovanja i njih koristite u svrhu ciljeva koje želite da postignete. Konstruktivne igre ( igre građenja kuće, garaže za automobile, železničke stanice….) su takodje karakteristične za ovaj uzrast, te pokušajte da zajedno konstruišete grad npr. i to od raznog recikliranog materijala koji imate u kući.

Trogodišnje dete nema koncentraciju dugo


Što se praktičnih svakodnevnih veština tiče ( samostalno oblačenje i obuvanje, spremanje stvari za sobom….), ključ je u Vašoj doslednosti i dogovoru sa detetom.Iznesite mu dogovor (ujedno i pravilo) da kada god se sam obuče ili skloni svoje igračke, da će dobiti jedan smajli.

Kalendar smajlija postavite na vidno mesto u kući, da on sam može da prati svaki dan. Dogovor je da kada skupi 3 ili 5 ili 7, kako god odlučite, dobije simboličnu nagradu. Na taj način podsticemo i stimulisemo poželjno ponašanje, bez upotrebe kazne. Ovo je ujedno primenjiv princip na sve buduće izazove. Dakle, nagrada za postignuto, ukinuta nagrada za ne postignuto.

Strpljenje i doslednost da mu u svemu onome što Vam je jednom pokazao da može sam ,mu ne pomažete. Od deteta očekujemo da traži pomoć i da nije uvek raspoloženo za samostalnost, a od sebe očekujemo da smo tu da pružimo pomoć,ali i da razvijamo samostalnost u svakodnevnim veštinama.
Verujem da će sve da bude u redu i da će te uživati u zajedničkoj igri.

Sa poštovanjem,

Jasenka Lazić

Centar za podsticajnu negu

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: defektolog@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja defektologa možete pročitati OVDE!

Reklame

Jasenka Lazić

Jasenka Lazić je reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa preko decenijom iskustva u radu sa decom sa poteškoćama u razvoju.Međunarodni Neurofeedback terapeut i jedini terapeut hranjenja u Srbiji. Sertifikovan terapeut Rhytmic Movement metode. Osnivač i direktor "Centra za podsticajnu negu". Autor knjige "Hrana zdrava,hrana fina ( bez glutena i kazeina )". Idejni tvorac Podsticajnih kocki za slabovidu decu.Kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu, pohađa edukacije i seminare vezane za razvojne poteškoće i poteškoće vezane za spektar autizma.

Related Articles

Back to top button