fbpx
Defektolog

Beba ima 6 meseci i još ne brblja

Čitateljka je pisala defektologu da proveri da li je u redu što beba ima 6 meseci i još ne brblja.

Pitanje:

Poštovana,
Imam bebu od 6,5 meseci. Izgovara aa,ae,au,o i pravi mehuriće usnama. Igra se, ima kontakt očima, reaguje na zvukove. Ali još uvek nije počela faza brbljanja. Podstičemo je tako što joj pričamo, čitamo priče i pesmice, imenujemo radnju i predmete. Da li je to ispravno? Na koji način možemo još podsticati razvoj govora?  

Hvala unapred na odgovoru!
Ana

prva kupovina stvari za bebu 5

Odgovor defektologa: Beba ima 6 meseci i još ne brblja

Poštovana Ana,

Prvenstveno bih želela da pohvalim Vašu inicijativu i roditeljsku svest.
Što se tiče govorno-jezičkog razvoja Vaše bebe, prema opisanom, čini mi se da je sve u redu. Svaki razvojni stepenik je individualan i dinamika razvoja je posve različita od deteta do deteta. Po nekim miljokazima, oko sestog/sedmog meseca, očekujemo fazu brbljanja, ali ona može da dodje i nešto kasnije. Važno je da postoje svi razvojni stepenici. Nastavite sa stimulacijom, pričajte,pričajte i pričajte bebi, sve što Vam padne na pamet, koliko god Vam izgledalo ponekad blesavo. Čini mi se da sve radite kako treba.

Beba ima 6 meseci i još ne brblja
Beba ima 6 meseci i još ne brblja

Srdačan pozdrav

Jasenka Lazić

Centar za podsticajnu negu

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: defektolog@demetra.rs

Ostale odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE DEFEKTOLOGA

Midas

Jasenka Lazić

Jasenka Lazić je reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa preko decenijom iskustva u radu sa decom sa poteškoćama u razvoju.Međunarodni Neurofeedback terapeut i jedini terapeut hranjenja u Srbiji. Sertifikovan terapeut Rhytmic Movement metode. Osnivač i direktor "Centra za podsticajnu negu". Autor knjige "Hrana zdrava,hrana fina ( bez glutena i kazeina )". Idejni tvorac Podsticajnih kocki za slabovidu decu.Kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu, pohađa edukacije i seminare vezane za razvojne poteškoće i poteškoće vezane za spektar autizma.

Related Articles

Back to top button