fbpx
Defektolog

Beba drži levu ruku stisnutu u pesnicu

Tromesečna beba drži levu ruku stisnutu u pesnicu i majka je zabrinuta zbog toga, pa se obraća našem defektologu, Jesenki Lazić.

Pitanje:

Zdravo!
Beba ima 3 meseca i 2 nedelje, desnu ruku otvara i pokušava ponekad da dohvati igračku, dok je na stomaku njome lupa o pod, a levu šta god da radi drži stisnutu u pesnicu, s palcem unutra osim kad doji i spava. Inače stlano stavlja obe pesnice u usta, ali me brine ta leva ručica…

Molim Vas, recite mi ima li razloga za brigu? Jako sam zabrinuta. Pozdrav.

defektolog

Odgovor defektologa – Beba drži levu ruku stisnutu u pesnicu

Poštovana,

Razvoj hvata kod novorođenčadi je relativno individualan, kao i svi segmenti razvoja, ali postoje neke univerzalne smernice, koje mogu da Vam budu od pomoći. Krajem 3. meseca ,očekujemo da se obe šake otvaraju iz pesnice, stimulisanjem željom za igračkom. Pokušajte da nudite igračke ne pastelnih boja, nego jakih kontrasta, kako bi privukle vizuelnu pažnju bebe. Kada je beba na stomaku, postavite igračku sa strane blizu ručice, a kada je na leđima, iznad glave simetrično u odnosu na obe ruke.

Ne preporučuje se stavljanje Vaših prstiju u bebine šake, jer to intezivira napetost tonusa šake. Umesto toga, masirajte lagano bebinu nadlanicu, kako biste stimulisali otvaranje šake. Pratite dalji razvoj hvata i ako ne dođe do otvaranja pesnice, napomenite to svom pedijatru i fizijatru. beba drži levu ruku stisnutu u pesnicu

Srdačan pozdrav
Jasenka Lazić

Centar za podsticajnu negu

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: defektolog@demetra.rs

 

Ostale odgovore na pitanja defektologa možete pročitati OVDE!

Jasenka Lazić

Jasenka Lazić je reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa preko decenijom iskustva u radu sa decom sa poteškoćama u razvoju.Međunarodni Neurofeedback terapeut i jedini terapeut hranjenja u Srbiji. Sertifikovan terapeut Rhytmic Movement metode. Osnivač i direktor "Centra za podsticajnu negu". Autor knjige "Hrana zdrava,hrana fina ( bez glutena i kazeina )". Idejni tvorac Podsticajnih kocki za slabovidu decu.Kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu, pohađa edukacije i seminare vezane za razvojne poteškoće i poteškoće vezane za spektar autizma.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker