fbpx
Defektolog

Poteškoće sa hranjenjem petogodišnjeg deteta

Majka se obratila Jasenki Lazić, defektologu, zato što ima poteškoće sa hranjenjem svog petogodišnjeg deteta.

Pitanje majke:

Dobar dan Jasenka.
Mi smo roditelji deteta od 5 i malo više, godina, i želeli bismo da nas posavetuje u vezi sa ishranom.
Naime, on je godinama na tretmanima, najviše oko govora ali i motorike. Oko hrane je sledeći problem: dete ne jede kašikom i viljuškom osim samo ono što može kašikom a slatko je i ukusno, npr. čokolino. Ostalo ne. Mi ga hranimo. Ne voli ni da gleda u hranu, mi ga podstičemo da otvori usta. Reklo bi se, razmažen, međutim on ne traži hranu osim grickalica, kokica itd. To dobije, kako kad. Ne drami ako ne dobije.

Zdraviju hranu jede ali ako mu mi dajemo.
U vrtiću, naravno, ako vaspitačica ima vremena, proba, ali uglavnom sve redom odbije u vrtiću.
To je uglavnom. E sada, o Vama smo čuli pohvale, da li imate termin za nas, savet, preporuku ili ideju kako dalje. Naravno, ako držite tretmane za ovakve situacije dece…
Veliki pozdrav od zahvalnih roditelja iz Novog Sada.

defektolog

Odgovor defektologa: Poteškoće sa hranjenjem petogodišnjeg deteta

Poštovana Marina,
Poteškoće sa hranjenjem, kao i sama terapija hranjenjem su kompleksne i zahtevaju detaljnu anamnezu, kako bi bilo kakav savet koji dobijete bio adekvatno prilagođen Vašem detetu i primenjiv u Vašoj situaciji. Potrebno je, pre svega utvrditi uzroke poteškoća sa hranjenjem, koji mogu biti oralno-senzorne, oralno-motoricke ili bihevioralne prirode ili kombinacija navedenog. S’obzirom na uzrast i podatke da postoje poteškoće i sa govorom i motorikom, najbolji savet koji mogu da Vam dam je da se javite i zakazete pregled kod našeg tima stručnjaka, kako bismo zajedno konstruisali ciljeve i napravili plan podrške. Sve ostalo što bih Vam rekla na osnovu datih informacija, bilo bi neprofesionalno.

problemi sa hranjenjem

Srdačan pozdrav

Jasenka Lazić

Centar za podsticajnu negu

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: defektolog@demetra.rs

Ostale odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE DEFEKTOLOGA

Reklame

Jasenka Lazić

Jasenka Lazić je reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa preko decenijom iskustva u radu sa decom sa poteškoćama u razvoju.Međunarodni Neurofeedback terapeut i jedini terapeut hranjenja u Srbiji. Sertifikovan terapeut Rhytmic Movement metode. Osnivač i direktor "Centra za podsticajnu negu". Autor knjige "Hrana zdrava,hrana fina ( bez glutena i kazeina )". Idejni tvorac Podsticajnih kocki za slabovidu decu.Kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu, pohađa edukacije i seminare vezane za razvojne poteškoće i poteškoće vezane za spektar autizma.

Related Articles

Back to top button