Žitarice bez glutena – Koje žitarice ne sadrže gluten?
Prvo što je važno da znaju osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten je koje su žitarice bez glutena. Pre svega treba da se edukuju o tome koje su žitarice bez glutena i dozvoljene u ishrani, a onda i o tome koje su najčešće kontaminirane namirnice, te da obrati pažnju odakle ih nabavlja.
Dijeta koja podrazumeva neunošenje glutena (mešavinu proteina iz žitarica koja testu daje elastičnost) sve je popularnija u zapadnom svetu kako raste procenat ljudi koji imaju nekakvu reakciju na gluten. Smatra se da između 1 i 2 odsto ljudi ima celijakiju, dok dugu vrstu osetljivosti i reakciju na gluten ima daleko veći broj ljudi.
Žitarice bez glutena
I jedni i drugi trebalo bi da iz ishrane izbace sve vrste namirnica u kojima ima glutena, a to ne podrazumeva samo žitarice poput pšenice, raži i druge, već i mnogu prerađenu hranu u kojoj glutena ima u manjim količinama i prilično je skriven. Zbog toga je jako važna da ljudi sa ovakvim problemom prilikom nabavke hrane čitaju etikete i kupuju proizvode sa oznakom žitarice bez glutena – „bez glutena“.
Žitarice bez glutena
Ishrana bez glutena ipak ne mora biti nužno jednolična i siromašna jer postoje neke žitarice, kao i mnoge pseudožitarice (iz drugih porodica, bogate ugljenim hidratima) koje ne sadrže gluten. Neke od njih na našim trpezama učestalo se koriste tek poslednjih godina.
Koje su žitarice bez glutena?
Kukuruz i pirinač deo su naše tradicionalne ishrane. U čistom obliku, kao zrnevlje ili brašno mogu se upotrebljavati bez bojaznosti. Heljda je takođe odomaćena na našim prostorima, ali zbog specifičnog ukusa manje zastupljena u pripremi hrane. Međutim, ova pseudožitarica koja ne sadrži gluten veoma je zdrava i poželjna u izbalansiranoj ishrani u kojoj se može koristiti u obliku brašna za pripremu peciva ili testenina.
Kinoa i amarant se smatraju pseudožitaricama jer imaju sličnu upotrebu kao druge žitarice, a njihova sitna zrna sadrže takođe korisna vlakna, proteine, folate i minerale.
Proso se gaji u Aziji i Africi hiljadama godina ali na našim prostorima upotreba nije raširena. Međutim, glatko brašno od prosa može biti veoma zgodna bezglutenska zamena za pšenično ili ječmeno.
Žitarice bez glutena
Tef potiče iz Etiopije, a kod nas se uglavnom može naći u velikim marketima i prodavnicama “zdrave hrane” u obliku brašna koje je bogato kalcijumom.
Lan je veoma koristan u ishrani i treba ga konzumirati uz dosta tečnosti kao dodatak pecivima i pahuljicama koje se pripremaju za doručak. Bogat je zdravim mastima, B vitaminima, kao i magnezijumom, fosforom i gvožđem.
Čija potiče iz Južne Amerike. Bogata je vlaknima, proteinima, B vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralima. U 2009. godini Evropska unija odobrila je upotrebu čija semenki kao nove namirnice u pripremi hleba do 5 odsto, a često se koristi i za zgušnjavanje hrane i domaće pudinge.
Upotreba ovsa u bezglutenskoj ishrani još je pomalo kontroverzna, s obzirom na to da tek jedan manji procenat obolelih pokazuje reakciju na protein avenin iz ovsa dok ga drugi konzumiraju bez smetnje. Smatra se da je taj procenat ranije bio daleko veći jer je ovas često bio “zagađen” odnosno pomešan sa pšenicom i drugim žitaricama koje sadrže gluten.
U pripremi peciva i poslastica bez glutena koriste se i druge zamene za žitarice kao na primer brašno semena bundeve golice, zatim kupovne mešavine bezglutenskog brašna kao i brašno orašastih proizvoda poput badema, kokosovo brašno i druga.
Kompletniji spisak namirnica koje mogu da koriste oboleli od celijakije pročitajte na sajtu Alergija i ja
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Jedno od najčešćih pitanje koje postavljaju novopečene mame je kako znati da li beba dovoljno sisa. Da li beba dobija dovoljno mleka. Jer, slobodno možemo reći da nam je u genetskom kodu potreba da znamo da nam je mladunče nahranjeno, sito, podmireno. Ali kako to odrediti kad mlekone vidimo dok iz dojke prelazi u bebina usta?
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Možda niste razmišljali o tome da u domu mnoštvo stvari može biti štetno, pre svega, da postoji nezdrav pribor u kuhinji. Ali da, i te kako može biti stvari koji štete vašem zdravlju, a da toga niste ni svesni. Uz male promene, lako ćete kuhinju učiniti bezbednim mestom po zdravlje. Ovo su neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju u svom domu.
Hemoroidi dovode do itiracije, bola i krvarenja. Za njihovo lečenje i prevenciju preporučuje određena hrana. Najbolja hrana za ublažavanje hemoroida je bogata vlaknima, a važno je da znate da određene namirnice treba izbegavati kako ne bi pogoršale stanje.
Često se dešava da pomešamo glad sa apetitom, i obrnuto. Da li vam se dešavalo da dođete do frižidera, uzmete nešto da pojedete, a nakon nekog vremena shvatite da niste ni bili gladni?