fbpx
Mojih 5 minuta

Zašto je važno da postoji jutarnja rutina

Jutarnja rutina je dobar za start dana i kako biste bili efikasniji i produktivniji u danu koji vam predstoji.

Zašto je važno da imate jutarnju rutinu?

Mnogima jutro počinje tako što utišavaju zvono za buđenje nekoliko puta, pa se tek onda odlučuju da ustanu. Onda istovremeno oblače garderobu, spremaju nešto da popiju i proveravaju mejlove, vremensku prognozu i razmišljaju o dnevnim obavezama. U startu kasne 5 minuta i čini im se da ceo dan kasne i da ništa ne stižu. Frustrirani su i nervozni, a produktivnost ni u jednom momentu nije na zavidnom nivou.

Zdrava jutarnja rutina

Ne postoji idealna jutarnja rutina koja odgovara svima. Nekima je prioritet da ujutru pročitaju vesti i doručkuju, drugima najviše prija džoging. Mnogo možemo da naučimo iz rutina poznatih i uspešnih ljudi, ali je važno da rutinu uskladimo sa sopstvenim potrebama. Na primer, jutro onih koji imaju malu decu i onih koji žive sami nikako ne mogu izgledati isto.

Šta možemo da naučimo od jutarnje rutine uspešnih ljudi?

Mark Tven je recimo smatrao da najveće poslove treba obaviti odmah ujutru.

„Prva stvar koju ujutru uradite – pojedite živu žabu i ništa gore od toga vam se neće dogoditi tokom ostatka dana.“

            Mark Tven

Stiv Džobs je u uvodnom obraćanju na Stanford univerzitetu 2005. godine rekao da je tokom 33 godine svako jutro imao istu motivacionu taktiku. Kada se probudi i pogleda u ogledalu, pitao se: „Da je danas poslednji dan mog života, da li bih želeo da radim ono što ću danas?“ Kada god je odgovor bio više dana negativan, znao je da nešto mora da promeni.

Kako da uspostavite dobar ritam jutra?

Važno je da se spremite prethodne večeri

Tajna je u večeri pre. Ako uveče pripremite sve što je moguće, manje ćete posla imati ujutru i bićete rasterećeniji. Bilo bi dobro da i decu naučite da veče pre škole spreme stvari i knjige za školu. Kada jednom steknete tu naviku, onda će vam dosta olakšati funkcionisanje.

Ukoliko je to moguće spremite i sutrašnji ručak za posao, deci užinu, kao i nešto za doručak.

Jutarnja rutina
Jutarnja rutina

Spremite podsetnike

Ukoliko vam se dešavalo da neke zadatke zaboravite da završite ujutru, probajte da ih zapišete. Danas postoje razne opcije u kojima možete da vodite beleške i pravite liste. Nekome odgovara da drži spisak na frižideru, prcrtava na tabli za pisanje, evidentira u planeru ili Google keep i sličnim aplikacijama.

Razmislite da li ste osoba koju pokreću motivacioni citati. Ako je tako, razmislite da ih odštampate i uramite u kupatilu, kuhinji, spavaćoj sobi ili na mestu gde se spremate za dnevnu rutinu. Možete ih ispisati na papiriću i zalepiti na ogledalo.

Pročitajte: 14 predloga za jutro pre nego što uzmete telefon

Image by LidiaSt from Pixabay 

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button