fbpx
Mentalno zdravljeMojih 5 minuta

15 minuta za dobro raspoloženje na 15 načina

Nekada ne možemo da se odupremo lošem raspoloženju, a želeli bismo da ga popravimo. Svesni smo da nam nije neki dan, ponekad čak i bez posebnog razloga, ali ne znamo kako da ga preokrenemo. Dovoljno je da izdvojite 15 minuta za dobro raspoloženje.

Kako da se osećate bolje za 15 minuta

1.     Osmeh je besplatan i uvek dostupan

Probajte sa “naglupljim” mogućim načinom da popravite raspoloženje – pogledajte smešni video klip. Šta vas sprečava da na telefonu ispred vas pronađete neki smešan video klip ili komediju? Neki snimci traju po minut ili dva, a razvući će vaše usne u osmeh i sigurno ćete se osećati bar malo bolje.

Možda ćete želeti da se nasmejete uz neku zabavnu knjigu ili porazgovarate sa prijateljem telefonom. Smeh produžava život jer blagotvorno utiče na vaše zdravlje. Tokom smeha vaš mozak oslobađa endorfin koji je zaslužan za dobro raspoloženje, opušta mišiće, ubrzava cirkulaciju i pozitivno utiče na vaše zube.

2.      Jedite zdrave užine

Jasno vam je da hrana ima veliki uticaj na zdravlje, pa samim tim i na raspoloženje. Jedite zdrave užine koje će vam dati energiju i pomoći da sačuvate zdravlje poput citrusa bogatih vitaminom c, orašastih plodova poput oraha, badema i lešnika, kao i integralne žitarice koje će poboljšati raspoloženje.

15 minuta za dobro raspoloženje

3.       Setite se dobrih stvari

Kada ste loše raspoloženi, najčešće mislite samo na svoje neuspehe, stvari u kojima ste pogrešili, stvari koje ste loše uradili. Razmislite o svojim malim i velikim uspesima. Sigurno postoje neke stvari koje ste dobro uradili. Zar ne mislite da je sjajno to što ste zdravi, ili imate porodicu, ili imate krov nad glavom, ili imate danas šta da jedete, možda znate da svirate neki instrument, kupili ste novu knjigu koju ste želeli, zadovoljni ste poslom, položili ste ispit, imate priliku da sedite već pola sata na suncu i posmatrate prolaznike, sutra ćete pogledati omiljenu seriju. Sve su ovo razlozi da budete raspoloženiji.

4.       Poželite nekome nešto dobro

Saosećanje sa drugim će učiniti da se osećate bolje, čak i ako ne poznajete tu osobu. Ne znači da ćete se osećati bolje zato što neko ima probleme koje vi nemate. Već se misle na ljude koji naizgled žive srećno, a vi im iskreno želite da tako i ostane. U mislima im poželite da zauvek budu zdravi i srećni i popravićete i svoje raspoloženje.

5.       Učinite dobro delo

Donirajte stvari koje vam ne trebaju ili se prijavite na neki volonterski posao. Pomozite članu porodice sa zadatkom koji treba da obavi. Kupite namirnice baki iz komšiluka. Već smo spominjali da ljubaznost i pružanje pomoći i vama pomaže da se osećate bolje.

dobro raspoloženje
15 minuta za dobro raspoloženje
6.       Komunicirajte i povezujte se sa ljudima

Potpuno je drugačije kada pričate sa nekim drugim, nebitno da li razumenjujete poruke preko društvenih mreža ili šetate sa dragom osobom ulicama. Uspostavite kontakt sa prijateljima, pozovite nekog člana porodice telefonom, komunicirajte. Bliska komunikacija sa ljudima je defitinitvno važna da se osećate bolje.

7.       Zagrljaj je lekovit

Jedna od stvari koje definitivno nisu precenjene jeste zagrljaj i njegov pozitivan uticaj na raspoloženje. Zagrljaj je do te mere lekovit da pomaže čak i da se poboljša imuni sistem.

8.       Meditacija uvek pomaže

Možda vam se čini kao gubljenje vremena i da to nije za vas, ali ništa vas ne košta da probate. Napravite kratku pauzu od par minuta. Za to vreme sedite mirno, zatvorite oči i fokusirajte se samo na svoje disanje. Koja god misao da vam paralelno pada na pamet, vi se opet potrudite da mislite samo na disanje. Posle par minuta osećaćete se mnogo bolje, krv će biti obogaćena kiseonikom, a misli sređene.

Preusmerite energiju i budite raspoloženi. Stres vam nije saveznik u rešavanju problema, samo je tu da vam naruši raspoloženje i zdravlje.

9.       Izađite napolje

Možda ne možete da izađete u park ili baštu, ali bar stanite pored otvorenog prozora. Svež vazduh ili sunčevi zraci na licu, pomoći će da se osećate bolje. Studije pokazuju da ljudi koji borave na otvorenom, a pod tim se misli na parkove, dvorišta, šumu i prirodu, imaju više energije, bolje se koncentrišu, kreativniji su i ređe pate od anksioznosti. Izvor: Greater Goog Magazine

10.   Šetajte za dobro raspoloženje

Šetnja oslobađa od stresa i poboljšava raspoloženje. Šetnja se pokazala efikasnom i za zdravlje, intenzivnija šetnja se smatra jednim od najboljih treninga. Više: Šetnja čuva zdravlje

11.   Ne odlažite obaveze

Proverite svoju listu obaveza. Proverite šta od zadataka treba da završite i nemojte ih odlagati za kasnije ili sutra, to će vas tištiti i smetati vam. Koliko god da vam se neki zadatak činio malim i nebitnim poput zamene sijalice ili slanja nekog zaostalog mejla, biće vam bolje kada budete znali da ste ga obavili.

12.  Pustite muziku

Opšte je poznato da muzika popravlja raspoloženje. Pustite omiljenu pesmu bilo da ste u automobilu, kod kuće ili na ulici. Istraživanja pokazuju da muzika može, ne samo da umanji anksioznost već i bol. Ako ste u prilici da plešete, još bolje.

13.   Uradite vežbe istezanja

Uradite par jednostavnih vežbi istezanja, poput onih da dohvatite prste na nogama, istegnete vrat u jednu i drugu stranu ili neki zauzmete koji minut neki od hoga položaja. Istezanje opušta mišiće, smanjuje stres i poboljšava cirkulaciju.

14.   Razgovarajte sa sobom
dobro raspoloženje

Da, razgovor sa sobom i te kako ume da bude delotvoran u popravljanju raspoloženja. Recite sebi: JA TO MOGU! Vežbajte pozitivan razgovor sa sobom, pokušajte da njime preokrenete negativne misli koje vam se javljaju. Setite se da svi ponekad greše i da je to sasvim normalno. Probajte da izgovorite naglas nekoliko mantri koje mogu da vam pomognu da promenite mišljenje o sebi i tok razmišljanja. Više: Pozitivne afirmacije protiv anksioznosti

15.  Ima li razloga da brinete?

Da li ste znali da je samo 8% briga opravdano? Sve ostalo su brige o nečemu na šta ne možemo da utičemo, nebitno je ili se nikada neće dogoditi. Razmislite o tome sledeći put kada vam nešto bude okupiralo pažnju.

Photo by Victoria Strelka_phjohn mckennaFrenz Catibog from Pexels

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button