fbpx
SportZdravlje

Zašto je fizička aktivnost važna: 10 najvećih prednosti fizičke aktivnosti

Većina ljudi uz brojne dnevne obaveze – posao, deca, dom, supružnik, prijatelji – retko može da pronađe malo vremena i za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Zašto je fizička aktivnost važna i koliko 45 minuta rekreacije nekoliko puta nedeljno može imati uticaj na vaš život, verovatno niste ni svesni.

10 najvećih prednosti fizičke aktivnosti

 1. Poboljšava pamćenje i funkciju mozga (važi za sve starosne grupe). Više: Trčanje za bolje raspoloženje i funkciju mozga – dovoljno je i 10 minuta
 2. Štiti od mnogih hroničnih bolesti
 3. Pomaže u održavanju telesne težine.
 4. Snižava krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca.
 5. Poboljšava kvalitet sna. Više: Spavanje kod žena
 6. Smanjuje osećaj anksioznosti i depresije. Više: Depresija i sport: rizik od pojave se može smanjiti vežbanjem
 7. Smanjuje osećaj umora uzrokovan karcinomom.
 8. Smanjuje bol i ukočenost zglobova.
 9. Održava snagu i ravnotežu mišića.
 10. Produžava životni vek. (Izvor: ChoosePT)

Redovnim vežbanjem do zdravlja

Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. No, ovakvo ponašanje ne godi samo fizičkom, već i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine.

Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti (pogledaj grafikon – klikni za uvećanje slike).

fizicka aktivnost

Aerobne vežbe su manjeg intenziteta ali se zato dugo ponavljaju, odnosno traju. Na primer, to je lagano trčanje ili vožnja bicikle, takozvano “nordijsko skijanje” koje se može vežbati u teretanama i sportskim centrima, plivanje ili vežbe sa vijačom.

zasto je fizička aktivnost važna

Zašto je fizička aktivnost važna?

Ubrzava se metabolizam

Lakše i brže ćete sagorevati kalorije i gubiti kilograme. Najzdraviji način mršavljenja je redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom. Za pola sata trčanja na traci možete sagoreti 300 kalorija, a za pola sata brzog hodanja oko 180 kalorija.

Zašto je fizička aktivnost važna: smanjuje stres

Usled redovnih treninga bićete opušteniji i lakše ćete se boriti sa svakodnevnim problemima.

Povećava se energija

Imaćete više energije, biti izdržljiviji i mnogo više spremni na pokret i bilo kakvu aktivnost. Svaki trening će vam biti lakši od prethodnog i sve bolje ćete se osećati

Jačaju se pluća

Kako vreme bude odmicalo, kapacitet vaših pluća će biti veći, a pluća zdravija

Zašto je fizička aktivnost važna: jača srce

Redovnim treningom vežbate srce, ono menja ritam rada čime se doprinosi njegovom zdravlju. Srčani mišić se jača i srce pumpa efikasnije.

Bolje i mirnije se spava

Posle treninga telo je umorno, a mozak odmoran. Spavaćete kao beba!

Osim toga ćete:
 • Oblikovati svoje telo i zategnuti mišiće. Ne samo što ćete biti zdraviji već ćete izgledati zdravije i privlačnije
 • Poboljšati cirkulaciju i smanjiti povišeni krvni pritisak
 • Povećati broj crvenih krvnih zrnaca tako što ćete podstaći transport kiseonika
 • Smanićete rizik od dijabetesa 
Da li bol u leđima može biti znak trudnoće?
Photo by Jure Širić

Kako da počnete sa vežbanjem?

Najpre, treba da budete svesni da u početku najverovatnije nećete moći da izdržite pola sata trčanja ili voženja bicikle ili bilo kakve vežbe. Budite uporni, vežbajte koliko možete, ali ne odustajte! Već sledeći put moći ćete mnogo više.

Nemojte jesti neposredno pred trening. Veći obrok pojedite dva sata pre vežbanja, a ako vežbate ujutro, onda jedite vrlo lagano pola sata ranije.

Uvek pijte vodu tokom treninga. Za sat vremena treninga valjalo bi da popijete bar pola litre vode, svakih par minuta po koji gutljaj. Naravno, možete piti i manje ili više, ali nikako ne dozvolite da budete dehidrirani.

Ako možete da birate, radije vežbajte napolju nego unutra. Između trčanja na traci u teretani i trčanja u prirodi, uvek izaberite ovo drugo. Ali, tokom vrelih letnjih ili vrlo hladnih zimskih meseci, izaberite sportsku salu.

Ne preterujte! Vaše telo mora da se odmori između dva treninga. Tri do četiri vežbanja nedeljno u trajanju od 45 do 75 minuta biće sasvim dovoljno.

Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!

Šta da trenirate?

Plivanje je jedna on najkomplenijih vežbi za telo, ali nažalost nije dostupna svima. Umesto toga na primer možete kombinovati brzo hodanje i vežbe sa vijačom, ili vožnju bicike i trčanje, a uz aerobne vežbe dobro je da radite i anaerobne – one koje grade mišiće i daju vam snagu, kao što je na primer brzo trčanje na kratke razdaljine, dizanje tegova sa velikom težinom (nasuprot vežbi sa laganim tegićima koje se ponavljaju veliki broj puta), itd. Ukoliko ne možete sami da organizujete svoj trening, upišite se na neki od tečajeva aerobika, kik boksa i slično.

Literatura:

Objavljen: 11. maj 2012. godine, ažuriran: 24. april 2023. godine

 

Save

Save

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button