fbpx
ZdravljeZdravstveni problemiŽivite zdravo

Preventivni pregledi – dug život

Preventivni pregledi su veoma važni, a još uvek na njih zaboravljamo. Uvek ima nešto preče. Situacija se poslednjih godina popravila, kada je odlazak na preventivni sistematski pregled u pitanju samo kada su žene i odlazak kod ginekologa. Sa razvojem nauke i tehnologije, a samim tim i medicine i farmacije, ljudski vek je daleko duži nego ranije. Međutim, još uvek svest građana o preventivnim pregledima nije na dovoljno visokom nivou.

 Ljudi znaju biti lenji za sebe, pa se često zaboravlja stara poslovica ”bolje sprečiti nego lečiti”. Kod lekara odlaze tek kada zdravstveni problemi počnu da ometaju normalan tok života. Tada, u nekim situacijama nažalost bude kasno.

Potrebno je da imate određenu dozu samodiscipline. Uz to, treba savladati iracionalni strah o eventualnom negativnom nalazu. Mislite na to kako je velika sreća da u ranoj fazi otkrijete, čak i ako postoji neki zdravstveni problem. 

preventivni pregled

Preventivni sistematski pregled

Čak i ako su u potpunosti zdravi, i odrasli povremeno treba da posećuju svog lekara da bi:

 • proverili da nije došlo do pojave visokog krvnog pritiska ili dijabetesa,
 • proverili rizik od pojave bolesti zbog eventualnog postojanja gojaznosti, povišenih triglicerida i visokog holesterola,
 • razgovarali sa lekarom o važnosti fizičke aktivnosti, ali i adekvatnog izbora vežbi,
 • zatim o upotrebi alkohola i savetu da prestanete da pušite.
 • Proverite da li ste primili sve vakcine,
 • razgovarajte o suplementima i lekovima koje pijete i
 • održavajte odnos sa lekarom zbog eventualnog slučaja bolesti.

Preventivni pregledi za dug život

U današnje vreme postoji veliki broj državnih ustanova u kojima ove preglede možete obaviti o trošku zdravstvenog osiguranja. Kao i privatnih ustanova koje nude pakete preventivnih pregleda za muškarce i žene. Obzirom na veliku konkurenciju, takvi pregledi se sada u privatnoj ustanovi mogu obaviti po veoma pristupačnim cenama, a zdravlje nema cenu. Idealno je da određene sistematske preglede obavljate jednom godišnje. 

Zašto je preventiva važna?

Čak i ako se osećate dobro, trebalo bi da odlazite kod lekara na redovne preglede. Ove posete će pomoći da u budućnosti izbegnete druge probleme, a jedini način da saznate da li imate neki problem jeste redovna provera, analize i pregledi. Kada su u pitanju visok nivo šećera u krvi, holesterol, visok krvni pritisak, ali i mnoge vrste karcinoma, veoma je moguće da nećete imati nikakve simptome. U ranim fazama, gotovo sve je izlečivo, a jednostavna testiranja mogu da otkriju ova stanja.

Nema potebe da svi obavljaju sve moguće preglede, kao ni da ih ponavljaju stalno, već onako kako vas lekar usmeri da je potrebno u zavisnosti od vaše starosti, pola, porodične istorije, trenutne zdravstvene slike i fizičkog stanja. Svi preventivni pregledi koje je moguće raditi su:

preventivni pregledi 1

Ukoliko primetite neke promene na telu koje možda nisu normalne, trebalo bi da ne odlažete zakazivanje pregleda kod lekara. Ove promene mogu biti:

 • iznenadni gubitak težine bez držanja dijete,
 • pojava krvžice na bilo kom delu tela,
 • temperatura koja ne prolazi,
 • kašalj koji ne prolazi duže vreme,
 • bolovi u telu koji ne prolaze,
 • promene u stolici i prisustvo krvi u stolici,
 • promene na koži koje ne prolaze ili se pogoršavaju.
 • Svi drugi simptomi koje ranije niste imali, a koji ne prolaze.

Zašto su sistematski pregledi bitni za decu?

Sistematski pregledi su veoma važni za decu već od prve kontrole u savetovalištu sa navršenih mesec dana i ne bi trebalo da prestanu, kao što to roditelji često učine. Lekar će vas savetovati da dovedete dete na preventivni pregled kada bude trebalo da prima vakcine, ali i mimo toga na određeni period do polaska u školu. Kasnije se preventivni sistematski pregledi obično obavljaju u školama.

Ovi pregledi su važni da bi se vršile procene u ponašanju i razvoju deteta, prati se da li je dete dobro i da li pravilno raste. Pored toga veoma je važna redovna imunizacija. Trebalo bi obaviti i pregled fizijatra, stomatologa, oftamologa i po potrebi nutricioniste i logopeda.

preventivni pregled
Literatura:
 1. IndianExpress.com: Importance of preventive check-ups: All you need to know – https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/preventive-health-check-ups-benefits-safety-7136443/
 2. Healthcare.gov: Learn the importance of preventive health – https://www.healthcare.gov/blog/learn-importance-preventive-health/
 3. MedilinePlus: Preventive health care – https://medlineplus.gov/ency/article/001921.htm

Save

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button