fbpx
Polno prenosive infekcije

Hlamidija (Chlamydia trachomatis)

Hlamidija (Chlamydia trachomatis)

Prema statistikama, 1 od 10 seksualno aktivnih ljudi je zaražen hlamidijom. Ova bolest je, prema broju obolelih, odmah iza kondiloma, odnosno na drugom mestu u Srbiji. U Americi je ona na prvom mestu, sa neverovatnom cifrom od oko 2.800.000 obolelih godišnje.

hlamidija
 

Testiranje hlamidije

Vrši se isključivo putem uzimanja brisa i na taj način se pravilno dijagnostifikuje da li je bakterija Chlamydia trachomatis prisutna. Iako možete sami posumnjati da je imate, dijagnozu i terapiju OBAVEZNO prepustite vašem lekaru. Ukoliko lekar posumnja da ste zaraženi ovom bolešću, možda će vam prepisati terapiju odmah i pre nego što rezultati budu gotovi, kako bi se sprečilo dalje napredovanje bolesti.

Ukoliko praktikujete seks bez kondoma, bilo bi dobro da se testirate i proverite da li već nemate hlamidiju. Period inkubacije je jedna do tri nedelje i tada bi trebalo da se pokažu, kada se budete testirali.

SIMPTOMI HLAMIDIJE

Mogu biti neprimetni kod čak 70-80% zaraženih žena i 25-50% zaraženih muškaraca. Ukoliko ima simtoma to su:

•    Peckanje prilikom mokrenja – prisutno kod oba pola,
•    Kod žena – pojačan vaginalni sekret, bol u donjem delu leđa, neuobičajen bol prilikom seksa, međumenstrualno vaginalno krvarenje.
•    Kod muškaraca – ponekad neugodan svrab oko vrha penisa, bolovi i upaljeni ili natečeni testisi i iscedak iz penisa.

PRENOŠENJE HLAMIDIJE

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju, a što je veći broj seksualnih partnera, povećava se rizik od infekcije. Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući seksualni odnos, analni seks i oralni seks. Može se preneti i u toku vaginalnog porođaja sa majke na bebu. Ukoliko se ne leči, može dovesti do steriliteta kod oba pola. Hlamidija je takođe i jedan od najčešćih uzroka upale pluća kod novorođenčadi.

Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Obzirom da je kod mladih devojaka grlić materice još u razvoju, one su posebno rizična grupa. Hlamidija kod žena može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice.

Hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis, a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

Hlamidija u trudnoći povećava šanse za infekciju vodenjaka i plodove vode, što može da izazove prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porodjaj, iako blagovremena terapija može da smanji rizik od ovih problema. Postoji i rizik infecije materice posle porođaja.

Ukoliko imate infekciju, za vreme porođaja postoji šansa da prenesete hlamidiju na svoju bebu. Statistički gledano, to se dešava u 50%  slučajeva, kod beba koje dođu na svet vaginalnim porođajem. Neke bebe rođene carskim rezom će takođe dobiti hlamidiju. Određen broj beba koje su dobile hlamidiju (između 25 i 50 posto) će razviti konjuktivitis, a između 5 i 20 procenata beba će dobiti upalu pluća nekoliko nedelja ili nekoliko meseci nakon rođenja. Bebe koje se blagovremeno leče antibioticima uglavnom prolaze dobro.

Image via www.regentstreetclinic.co.uk

Reklame

Related Articles

Back to top button