fbpx
Polno prenosive infekcije

Gonoreja (Triper, kapavac) – Koji su simptomi gonoreje?

Gonoreja je uobičajena seksualno prenosiva infekcija. Nju izaziva gonokok, tačnije bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ukoliko se ne leči, može da uzrokuje probleme i dugotrajne komplikacije, pa čak i sterilitet.

Kako se gonoreja (triper) prenosi?

Gonoreja se može preneti seksualnim putem (vaginalnim, oralnim i analnim seksom) i sa majke na dete tokom porođaja. Infekcija može da zahvati penis, vaginu, anus, usta, grlo. Veći rizik od infekcije imaju osobe koje su:

 • imale veći broj partnera,
 • imaju partnera koji je ranije bolovao od seksualno prenosivih infekcija,
 • ne koristite kondom prilikom seksualnih odnosa.

Simptomi gonoreje

Gonoreja

Period inkubacije tripera je prosečno 2-5 dana, mada se simptomi nekad mogu javiti i kasnije, najkasnije 30 dana od prenosa infekcije. Ono zbog čega je posebno opasna gonoreja je moguć izostanak simptoma. Posebno se kod žena slabije manifestuju simptomi.

Simptomi gonoreje kod žene:

 • žućkast vaginalni sekret,
 • otežano i učestalo mokrenje praćeno svrabom i pečenjem,
 • bolni seksualni odnosi,
 • oštri bolovi u donjem delu stomaka i
 • povišena temperatura (ukoliko se infekcija proširi na ostale reproduktivne organe).

Simptomi gonoreje kod muškarca:

 • učestala i bolna mokrenja,
 • obilan žućkasto-zelenkast ili žućkasto-braonkast gnojni sekret, najobilniji u jutarnjim satima,
 • česte i bolne erekcije,
 • povišena temperatura.

Ukoliko je gonorejom zahvaćeno područje oko anusa javljaju se svrab i pečenje, žućkast sekret, krvarenje i bolna velika nužda. Gonoreja se može razviti i u grlu, bez simptoma ili samo sa simptomima bolova u grlu.

Polno prenosive infekcije

Lečenje gonoreje

Gonoreja se leči antibioticima. Važno je da se uporedo leči i vaš partner. Takođe dok se lečite treba da izbegavate seksualne odnose i da sve vaše seksualne partnere obavestite kako bi otišli na pregled kod lekara i lečili se ukoliko su zaraženi. Ona se može iznova dobiti, tako da se možete ponovo dobiti ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom. Ponovljena infekcija iziskuje duže lečenje i jaču terapiju. 

Ukoliko se lečenje ne sprovodi blagovremeno ili se lečite lekovima koje uzimate na svoju ruku, možete imati ozbiljne posledice po zdravlje. Neadekvatno lečenje može dovesti do toga da se bolest proširi na ostale organe, ali i izazvati sterilitet

Kod novorođenčadi može da izazove gonokokni konjuktivitis. Praksa je da sva novorođenčad po rođenju primi kapi za oči, često srebrni nitrat, povidon jod ili neku antibiotsku mast, da ubije bakterije koje mogu uzrokovati ovu infekciju.

Najbolja prevencija je zaštićen seksualni odnos, uz korišćenje kondoma.

Važna napomena: Ukoliko posumnjate da imate gonoreju obavezno se odmah javite lekaru (dermatovenerologu, urologu ili ginekologu) koji će utvrditi da li je stvarno u pitanju dijagnoza gonoreje i započeti odgovarajuće lečenje.

gonoreja
Literatura:
 1. CDC: STDs – https://www.cdc.gov/std/statistics/2019/overview.htm
 2. CDC: Gonorrhea – https://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea.htm
 3. NHS: Gonorrhea – https://www.nhs.uk/conditions/gonorrhoea/

Objavljen: 17. mart 2012. godine, ažuriran: 12. februar 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button