fbpx
Celijakija

Saznanje da imate celijakiju

Briga alergičnih na gluten o tome šta će jesti

Mnogi ljudi jako teško podnose kada im bude saopšteno da oni ili njihovo dete boluje od celijakije. Glavna briga je – šta će jesti? Međutim, nema razloga za zabrinutost. Moraćete se pridržavati određenih smernica, ali nema razloga da se bilo čega odričete. Sve se može organizovati i uklopiti tako da ne pravite kompromise u kvalitetu života.

Jedno je sigurno: bezglutenska ishrana je daleko zdravija od ishrane bogate glutenom!

Suočavanje i saznanje da imate celijakiju

Postavljanjem dijagnoze celijakije, počinjete niz velikih životnih promena na bolje. Od toga da ćete se bolje osećati i  bićete zdraviji do toga da ćete se hraniti kvalitetno i adekvatno.

Celijakija se pojavljuje kao posledica genetske predispozicije i drugih faktora u koje spadaju i stil života i okruženje u kom živimo. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, čak i male količine hrane koja sadrži gluten, mogu izazvati reakciju u tankom crevu. Ovakva imunološka reakcija vremenom dovodi do hronične upale crevnih resica, koje se oštećuju i imaju tendenciju da nestanu.

Nutrifree sponzor rubrike
Sponzor rubrike: NUTRIFREE

Postepeno, uz bezglutensku dijetu, pacijenti će bez ikakve terapije lekovima početi da osećaju drastično poboljšanje opšteg stanja organizma. A dotadašnji simptomi će izostati, čak i ako su trajali godinama. Zdravlje će se povratiti, a sa njim će nestati ne samo problemi u vidu smanjenja telesne težine i nadimanja u stomaku, već će se postići sveukupna psihička i fizička dobrobit. Naročito su upečatljivi poboljšanje raspoloženja, sposobnosti koncentracije i tonusa mišića.

saznanje da imate celijakiju
Saznanje da imate celijakiju

Celijakija se ne može potpuno izlečiti, niti je moguće da je dete preraste. Ona je trajna intolerancija na gluten.

Izostankom hleba i testenine postižu se prvi efekti. Ovo može biti problem, jer je na našem podneblju konzumiranje hleba od pšeničnog brašna uobičajena pojava u svakodnevnoj ishrani. Osim hleba, deca često jedu peciva od ovog brašna, a i testenine koje se mahom prodaju na našem tržištu su od pšenične krupice.

Uz pomoć znanja i malo mašte, efekti izostanka ovih namirnica se mogu izbrisati. Spravljanjem i kupovinom bezglutenskih proizvoda od brašna, kao i kupovinom namirnica koja su po prirodi bezglutenske može se voditi život bez problema oko raznovrsne ishrane. Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles