Kada vam ponestane ideja za doručak, slani uštipci sa šunkom i sirom su nešto što kod većine sigurno prolazi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedno tradicionalno i ne tako zdravo jelo. No, kako je preukusno, red je da se nekada i počastimo.
U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom ili žicom, ali je lakše i brže mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Na kraju dodajte sir, začin i šunku i pomešajte viljuškom. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih u činiju na dnu koje je salveta ili ubrus.
Slani uštipci se služe kečapom, sosom od paradajza, salsa sosom, pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.
Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
Ljudi rođeni 13. septembra su praktični, uporni i izuzetno posvećeni onome što rade. Njihova unutrašnja snaga i sposobnost da ostanu mirni u teškim situacijama čine ih pouzdanim osloncem za druge.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Starija deca bolje razumeju šta je depresija, ali se ne osećaju bolje čak ni kada razumeju šta je to. Naprotiv, neugodno im je i mogu da brinu da su drugačija od svojih vršnjaka.
Rođeni 12. septembra treba da vode računa o svom disajnom sistemu i nervima. Preporučuju im se aktivnosti poput vožnje bicikla, planinarenja, plivanja ili plesnih treninga. Za balans i mir mogu im koristiti hobiji poput slikanja, pisanja ili sviranja instrumenta.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).
Spremili smo vam nešto drugačiji spisak predloga gde biste mogli da odete za vikend ili, još bolje, produženi vikend. Beg iz grada je uvek dobar izbor, ako ste u mogućnosti.