Kada vam ponestane ideja za doručak, slani uštipci sa šunkom i sirom su nešto što kod većine sigurno prolazi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedno tradicionalno i ne tako zdravo jelo. No, kako je preukusno, red je da se nekada i počastimo.
U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom ili žicom, ali je lakše i brže mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Na kraju dodajte sir, začin i šunku i pomešajte viljuškom. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih u činiju na dnu koje je salveta ili ubrus.
Slani uštipci se služe kečapom, sosom od paradajza, salsa sosom, pavlakom ili nekim drugim sosom po želji.
Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Kod neke dece kućni ljubimci mogu pogoršati simptome ekcema, dok kod druge dece ne izazivaju nikakve reakcije. Životinjska perut, pljuvačka i krzno mogu biti iritansi za kožu, posebno kod osoba sa oštećenom kožnom barijerom.
Oni su odlični posmatrači: ne propuštaju detalje i umeju da pročitaju skrivene motive drugih. Njihova intuicija često graniči sa proročkom sposobnošću, pa mnogi rođeni 2. novembra biraju zanimanja koja uključuju psihologiju, umetnost, duhovnost ili savetovanje.
U ljubavi su rođeni 1. novembra duboko strastveni i privrženi. Oni ne traže površne odnose i za njih ljubav mora imati smisao, dubinu i emotivnu snagu.
U ljubavi su rođeni 31. oktobra strastveni, lojalni i potpuno posvećeni. Oni ne vole površne veze te traže duboku emotivnu i mentalnu povezanost sa partnerom. Kada vole, vole bez zadrške i očekuju isto zauzvrat.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.