Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Carske štangle
Dobra stvar je što ih možete praviti za neku priliku, ali i kada želite slatkiš koji danima može da stoji van frižidera nepromenjenog ukusa i strukture.
Sastojci za carske štangle
300 g oraha (150 g seckanih + 150 g mlevenih)
300 g + 5 kašika šećera
150 g brašna
150 g masti
4 jajeta
1 vanilin šećer
Kako se prave carske štangle?
Umutiti mast sa mlevenih orasima, brašnom i šećerom. U drugu činiju odvojiti belanca od žumanaca i umutiti mikserom čvrst sneg. Umućena belanca dodati u već umućeno testo od masti, brašna oraha i šećera i sve polako sjediniti (1 i 2 brzina na mikseru).
Sipati testo u pleh koji je ili podmazan ili je stavljen papir za pečenje. Treba vam pleh veličine manjeg đuveča za ovu količinu testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Dok se testo peče, umutiti mikserom žumanca sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Nemojte ovo raditi odmah da se ne bi razredio taj fil dok stoji. Sačekajte sam kraj pečenja da umutite, potrebno vam je 2- 3 minuta. Onda izvadite testo i premažite ovim filom, pa vratite da se zapeče u rerni. Još oko 10 minuta. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i preko napravite završni sloj koji ćete tek napraviti.
U manjoj šerpi istopite 150 g šećera sa 4 kašike vode. Kada počne da vri, posle par sekundi dodajte seckane orahe i mešajte još malo, dok ne primetite da se zgušnjava, ali ne čekajte da sva voda ispari nastane kamen. Sipajte smesu preko kolača i rasporedite je otprilike jednako.
Carske štangle
*Na ovim slikama su kolači sa nešto krupnijim orasima jer su ih mahom sekle jedna trogodišnjakinja i jedna sedmogodišnjakinja. Stoga se teže seku i malo su neugledniji, ali kada je ukus u pitanju, definitivno im ništa ne fali.
**Možda deluje komplikovano, ali ako budete pratili sve korake kako je objašnjeno, ne bi trebalo da imate nekih problema i da vam kojim slučajem ne uspeju kolači.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.