Sutlijaš je jedna od omiljenih užina ili desert svih generacija. Može se praviti na više načina, a mi ćemo vam predstaviti recept za klasičan, uobičajen kod nas, ali i tursku verziju.
1 šolja pirinča kratkog zrna (izbegavajte pirinač kratkog zrna ili integralni, birajte onaj koji se lakše i brže raskuva, kao što je kočanski, na primer)
2 šolje vode
4 šolje mleka
kašičica maslaca, kokosovog ili maslinovog ulja
1 vanilin šećer
8 kašika šećera
prstohvat soli
po želji dodatak cimeta, kakaoa, suvog grožđa…
Kako se pravi sutlijaš?
Operite pirinač i očistite ga, ako je potrebno. Nakon toga ga sipajte u šerpu sa vodom i dodajte maslac ili ulje i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi i povremeno mešajte da se pirinač ne zalepi za šerpu. Kada pokupi skoro svu vodu, dodajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok pirinač ne bude gotov, a onda sipajte u posude i dodajte po želji cimet ili nešto drugo. Možete dodati kašiku slatkog od kupina ili, na primer, kašičicu kakao i malo mrvljene mente.
Turski sutlijaš
Sastojci:
6 šolja vode
3 šolje mleka
2 šolje pirinča
1 puding od vanile
15 kašika šećera
1 vanilin šećer
kašičica kokosovog ulja ili maslaca
dodaci poput cimeta po želji…
Kako se pravi turski sutlijaš?
U veću šerpu stavite pirinač i prelijte vodom, dodajte ulje ili maslac. Mešajte povremeno na umerenoj temperaturi, da ne zagori, dok se pirinač ne skuva. Puding zamutite sa malo mleka u šolji. ostatak mleka sipajte uz šećer u šerpu sa pirinčem. Dodajte i vanilin šećer. Kada mleko skoro provri dodajte razmućen puding i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Sipajte u mokre posudice i ukrasite sa malo cimeta ili suvog grožđa po želji.
Udruženje „Donorstvo je herojstvo“ aktivno promoviše Nacionalni dan donora u Srbiji kao ključnu priliku da društvo osvesti važnost davanja organa. Podsećajući da na listama čekanja za transplantacije još uvek ima oko 1.800 ljudi, uključujući i decu, udruženje ističe koliko je vreme kritično, kao i to da je za mnoge najvažniji – a često i jedini – poziv u životu.
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Mikrocistični jajnici su stanje koje se sve češće sreće kod žena različitih životnih dobi, a koje često izaziva zabrinutost zbog mogućih posledica po reproduktivno zdravlje. Iako termin "mikrocistični" može zvučati zastrašujuće, važno je razumeti šta on zapravo podrazumeva, koji su uzroci, simptomi i kako se ovo stanje može prepoznati i lečiti. U ovom tekstu, razmotrićemo sve što treba da znate o mikrocističnim jajnicima i kako da pristupite ovom problemu na najefikasniji način.
Šta je to nutricionizam za mentalno zdravlje? U poslednjih nekoliko godina sve više se potvrđuje ono što su mnogi intuitivno znali: hrana koju konzumiramo ima snažan uticaj ne samo na naše fizičko, već i na mentalno zdravlje.
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Jedan od jednostavnijih recepata jeste za pica kiflice, a ovo je sigurno i najjednostavniji način da pravite kiflice, a ne izgubite previše vremena u uvijanju svake pojedinačno.
Sigurno ste mnogo puta čuli, ali možda niste sigurni šta je feng šui i čemu služi?
Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora koja ima za cilj usklađivanje energije (či) kako bi se poboljšao kvalitet života.
Pričali smo o enterijerima u prošlim godinama i koliko se razlikuju u odnosu na prethodne godine, a šta nam donosi enterijer u 2025. godini i kako će izgledati dnevna soba u trendu ove godine. Čemu će se težiti? Da li postoji neki detalj koji možete da promenite i učinite je atraktivnijom? Šta ako ove godine tek opremate svoj prostor?