Kačamak ili palenta sprema se više od veka i svi ga spemaju na različit način. Odličan je izbor za doručak, a ujedno je i odličan bezglutenski obrok za osobe koje imaju celijakijuili su intolerantne na gluten. Neki pak imaju dilemu kako da ga spreme da ne bude previše gust ili pak redak.
Sastojci:
Ovo su osnovni sastojci:
1 šolja palente
3 šolje vode
1 kašičica maslinovog ulja ili putera
1/2 kašičice soli (ne ako kuvate za bebu)
Ako pravite palentu za bebu, onda stavite manje palente ili više vode. Uglavnom za dobru strukturu uvek ide razmera 1:3 i ako kuvate pirinač, griz ili nešto treće. Za bebu dodajte više vode kako bi bilo ređe i lakše za jelo. Osim ako ćete razređivati sa nekim drugim dodatkom.
Pored toga sami možete odabrati šta želite da kombinujete: sir, pavlaku, kajmak, ajvar, mleko ili nešto treće. Na fotografijama je kačamak sa feta sirom i bosiljkom.
Kako se pravi kačamak?
U jednu dublju šerpu sipajte vodu, posolite je i dodajte maslinovo ulje ili puter. Kada počne da se greje, dodajte palentu i mešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, 2 do 5 minuta pošto počne da ključa. Nemojte čekati da voda počne da ključa, pa da ubacujete onda palentu. U toj varijanti je moguće da ćete imati problem da razbijete grudve koje se tada formiraju, pa struktura neće biti idealno glatka.
Nakon kuvanja dodajte šta želite i poslužite. Mnogi pitaju da li bi bebi moglo da spemaju dan ranije ili za dva dana, međutim, kačamak se dosta stegne i nije tako ukusan kada se ohladi, a kuvanje ne oduzima više od 5 minuta, posebno tako male količine, pa je idealno da uvek kuvate sveže, a može biti i odličan obrok za vas. Takođe, za kuvanje bebama nemojte dodavati so u vodu.
Rođeni 23. juna su intuitivni, živahni i izuzetno komunikativni, ali njihova suštinska potreba je emocionalna sigurnost. Iako po horoskopu spadaju u znak Raka, dan njihovog rođenja numerološki se računa kao broj 5, koji donosi pokret, radoznalost i promene.
Medicinski pobačaj, poznat i kao medikamentozni prekid trudnoće, podrazumeva upotrebu lekova za prekid trudnoće u njenim ranim fazama. Najčešće korišćena kombinacija lekova za ovu svrhu su mifepriston i misoprostol. Ovi lekovi deluju sinergijski kako bi izazvali prekid trudnoće.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
Prilikom opremanja doma razmišljamo o svakom dinaru, pa se pitamo da li je aparat za tople sendviče nešto što nam uopšte treba? Da li ćemo ga i koliko koristiti?
Ako volite biskvite i da imate neki keks uz kafu, ovi keksići sa limunom će vam se sigurno dopasti. Pored kantučinija, koji su tradicionalan italijanski keks, ovi su veoma popularni u Italiji.