Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni. Zapravo i nije prevelika, jer se sve slično mese i slično prže. Piroške su najčešće punjene, dok su mekike razvučene i prazne, kao i uštipci, koji su uz to i mali, a krofne fino oblikovane.
Sastojci za piroške sa sirom i šunkom:
Sastojci za testo:
550 g brašna
1/2 kockice kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Sastojci za punjenje:
2 kašike pavlake
3 kašike kečapa
1 manja kriška tvrdog sira, fete ili kačkavalja (izgnječena ili izrendana)
100 g šunke sjtno seckane ili rendane
po želji origano i drugi sastojci
Trebaće vam još i oko 5 do 6 decilitara ulja za prženje.
Kako se prave piroške?
Ugrejati mleko i vodu, da bude toplo, ali ne vruće. U to dodati šećer i kvasac, rastopiti ga, pa ostaviti par minuta. Za to vreme u vanglu sipati brašno i pomešati so sa njim. Dodati jaje i kvasac rastopljen u vodi i mleku. Sve je najbolje umutiti mikserom dok ne postane glatko i potpuno kompaktno. Ostaviti testo oko 20 minuta da naraste.
Nakon toga rastanjiti testo na pobrašnjavljenu ili neplepljivu podlogu u veći pravougaonik debljine oko pola centimetra. Seći pravougaonike po želji, ali vodite računa da može da stane punjenje u njih.
Što se tiče punjenja, treba pomešati sve sastojke i stavljati na sredinu svake piroške. Piroške dobro zatvoriti da se ne bi otvorile tokom punjenja. Najbolje je da dobro pritisnete krajeve, a onda dodatno urolate.
Od ovog materijala ćete dobiti 20 manjih ili 10 velikih piroški. Vodite računa o tome da ih pravite tako da vam stanu u sud u kome ćete ih pržiti. Ulje zagrejte dobro pre nego što prvu ubacite i okrećite ih kada vidite da se jedna strana zarumenela. Vadite ih na ubrus ili salvetu kako bi upilo višak masnoće.
Udruženje „Donorstvo je herojstvo“ aktivno promoviše Nacionalni dan donora u Srbiji kao ključnu priliku da društvo osvesti važnost davanja organa. Podsećajući da na listama čekanja za transplantacije još uvek ima oko 1.800 ljudi, uključujući i decu, udruženje ističe koliko je vreme kritično, kao i to da je za mnoge najvažniji – a često i jedini – poziv u životu.
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Mikrocistični jajnici su stanje koje se sve češće sreće kod žena različitih životnih dobi, a koje često izaziva zabrinutost zbog mogućih posledica po reproduktivno zdravlje. Iako termin "mikrocistični" može zvučati zastrašujuće, važno je razumeti šta on zapravo podrazumeva, koji su uzroci, simptomi i kako se ovo stanje može prepoznati i lečiti. U ovom tekstu, razmotrićemo sve što treba da znate o mikrocističnim jajnicima i kako da pristupite ovom problemu na najefikasniji način.
Šta je to nutricionizam za mentalno zdravlje? U poslednjih nekoliko godina sve više se potvrđuje ono što su mnogi intuitivno znali: hrana koju konzumiramo ima snažan uticaj ne samo na naše fizičko, već i na mentalno zdravlje.
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Jedan od jednostavnijih recepata jeste za pica kiflice, a ovo je sigurno i najjednostavniji način da pravite kiflice, a ne izgubite previše vremena u uvijanju svake pojedinačno.
Sigurno ste mnogo puta čuli, ali možda niste sigurni šta je feng šui i čemu služi?
Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora koja ima za cilj usklađivanje energije (či) kako bi se poboljšao kvalitet života.
Pričali smo o enterijerima u prošlim godinama i koliko se razlikuju u odnosu na prethodne godine, a šta nam donosi enterijer u 2025. godini i kako će izgledati dnevna soba u trendu ove godine. Čemu će se težiti? Da li postoji neki detalj koji možete da promenite i učinite je atraktivnijom? Šta ako ove godine tek opremate svoj prostor?