demetra.rs zajedno s digitalnim partnerima koristi kolačiće na ovoj stranici. Neki su strogo neophodni za otvaranje stranice, ali postoje i neobavezni, kliknite na “Prihvati sve kolačiće” kako bi sve uključili ili na "Postavke kolačića" kako bi ste uključili samo neophodne.
Prilagodi
Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili efikasnu navigaciju i obavljanje određenih funkcija. Detaljne informacije o svim kolačićima možete pronaći u svakoj kategoriji pristanka u nastavku.
Kolačići koji su kategorizovani kao „Neophodni“ čuvaju se u vašem pregledaču jer su ključni za osnovne funkcionalnosti sajta....
Uvek aktivan
Neophodni kolačići su potrebni za omogućavanje osnovnih funkcija ovog sajta, kao što su bezbedna prijava ili podešavanje vaših preferencija za pristanak. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve lične podatke koji bi vas mogli identifikovati.
Nema Cookie za prikaz
Funkcionalni kolačići pomažu u izvršavanju određenih funkcija, kao što su deljenje sadržaja sajta na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i druge funkcionalnosti trećih strana.
Nema Cookie za prikaz
Analitički kolačići se koriste za razumevanje načina na koji posetioci interaguju sa veb-sajtom. Ovi kolačići pomažu u prikupljanju informacija o metriki kao što su broj posetilaca, stopa napuštanja stranice, izvor saobraćaja itd.
Nema Cookie za prikaz
Kolačići za performanse koriste se za razumevanje i analizu ključnih pokazatelja učinka veb-sajta, što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva posetiocima.
Nema Cookie za prikaz
Reklamni kolačići se koriste za prikazivanje prilagođenih oglasa posetiocima na osnovu stranica koje ste prethodno posetili, kao i za analizu efikasnosti reklamnih kampanja.
Da li jaja treba držati u frižideru i da li ih treba prati?
Mnogi imaju nedoumicu da li jaja treba držati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a neki se čak pitaju i da li ih ipak treba oprati? Šta treba da radite kada donesete karton jaja kući? Gde da ih odložite?
Da li jaja treba držati u frižideru?
U većini zemalja jaja se ne peru nakon što su pokupljena. Ovo održava tanak sloj kojim se jaje štiti ljuska jajeta i smanjuje mogućnost da bakterije, pre svega salmonela, ne prodre u jaje.
Salmonela voli da se razmožava na sobnoj temperaturi. Prednost kod nas je u tome što se jaja ne transportuju daleko, pa ne moramo previše brinuti da li su pokvarena.
Dok ih jednom ne stavimo u frižider, ona se mogu čuvati van njega. Na primer, to je često važno uoči Uskrsa, kada se obično kupuje veća količina jaja.
Međutim, ako su jaja već stajala u frižideru, neophodno je da tamo budu sve dok ih ne potrošite. Jaja koja su jednom bila u frižideru, ne možete vaditi i držati danima izvan.
U SAD se drže preporuka FDA i jaja odmah i isključivo čuvaju u frižideru. Razlog tome je preventiva od salmonele, dugo vreme transporta do destinacije i problem sa time što se tamo prema preporukama FDA jaja peru i dezinfikuju, pa su im otkrivene pore ljuske čime je ono podložno kontaminaciji.
Preporuka je da jaja u frižideru stoje u hladnijem delu, a ne u vratima, iako to retko ko radi, osim ako nema količinu veću od desetak komada. Jaja u frižideru mogu stajati tri do četiri nedelje, zavisi koliko su sveža.
Da li jaja treba prati?
Ne! Nema potrebe da nikada perete jaja. Svakako je preporuka da jaja uvek termički obradite pre konzumacije, tako da nema razloga da brinete o ljusci.
Saveti za kupovinu i čuvanje jaja
Jaja kupujte od proverenog proizvođača ili u proverenim lancima marketa.
Birajte odgovarajući kvalitet, a ne veličinu jajeta.
Organska jaja su kod nas još uvek preskupa u odnosu na konvencionalna koja možete naći svuda, ali ih svakako priuštite sebi ako možete.
Izbegavajte jaja za koja ne znate koliko su bezbedno skladištena.
Ako kupite jaja koja su bila držana van, možete ih ostaviti par dana u kuhinji na hladnijem mestu, van frižidera.
Držite jaja duže u frižideru
Polomljena odmah upotrebite, a najkasnije u roku od dva dana.
Držite ih u hladnijem delu frižidera.
Uvek imajte na umu da se salmonela može naći i u jajima kupljena u velikim lancima, kao i u onima kupljenim kod „proverenih prodavaca“. Ništa nije garancija da jaje nije zaraženo salmonelom i ne može se svaki komad testirati. Stoga UVEK termički obrađujte jaja pre nego što ih servirate. Iz istog razloga izbegavajte recepte koji sadrže sveža jaja kao što je domaći majonez, brojni filovi za torte i drugo.
Da li ste nekada pomislili šta znači kada bubamara sleti na vaš dlan ili telo? Možda ste sujeverni ili ne, ali mnoge kulture sveta imaju tumačenja znakova prirode. Da li je bubamara sletela sasvim slučajno ili ipak donosi neki glas? Kakvo je simbolično značenje bubamara?
Prema podacima iz domaćih medija, između 100.000 i 150.000 parova u Srbiji imaju problem sa sterilitetom – u proseku svaki šesti par. Statistika kaže da su u jednakom broju slučajeva „krivi“ muškarac i žena, a vrlo često se desi da je problem kombinovan, tj. da ga imaju oba partnera. U ovom slučaju što naveli šta su najčešći uzroci neplodnosti žene.
Ovaj članak istražuje kako stres utiče na žensko telo u različitim fazama života, koje posledice ostavlja na telo i psihu, i – najvažnije – kako se efikasno nositi sa njim uz pomoć naučno potvrđenih strategija.
Ovaj članak istražuje kako stres utiče na žensko telo u različitim fazama života, koje posledice ostavlja na telo i psihu, i – najvažnije – kako se efikasno nositi sa njim uz pomoć naučno potvrđenih strategija.
Kiretaža je medicinski postupak koji se koristi iz različitih razloga, ali često izaziva strah i neizvesnost kod pacijentkinja. Da bismo razjasnili nedoumice, odgovaramo na najčešća pitanja o kiretaži. Kako se radi kiretaža? Da li kiretaža boli? Koliko traje oporavak od kiretaže?
Povremena dijareja je česta pojava i veći broj ljudi će ovu pojavu doživeti barem jednom do dva puta godišnje, a trajaće i nekoliko dana. Ranije je preporučena dijeta kod proliva podrazumevala dvopek i čaj, ali danas se preporučuje takozvana BRAT dijeta: banane, pirinač, kompot od jabuke i tost (Bananas, Rice, Apple sauce and Toast) koji su osnova kod proliva.
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.