fbpx
Živite zdravo

Zašto ne bi trebalo da imamo masne naslage na stomaku?

Masne naslage u predelu stomaka

Masne naslage na stomaku nisu samo ono što vi vidite spolja, ali o tome malo ko razmišlja. Gojaznost u predelu stomaka leži i duboko u vašem trupu i okružuje creva, jetru, želudac, možda i vaše arterije. Stoga, pojava sala na stomaku uzrokuje povišen rizik za vaše zdravlje.

Dobra vest je da vam za gubitak sala na stomaku nisu potrebne vežbe, kao ni preterane dijete, jedino što je važno jeste da neke loše navike promenite u zdrave.

Koje rizike sa sobom nosi gojaznost u predelu stomaka?

Ljudi često misle da je najvažnije šta kaže vaga ili indeks telesne težine. Istraživači, sa druge strane, smatraju da je bolji pokazatelj za zdravstveni rizik upravo pojava masnih naslaga u predelu stomaka. Neki će imati idealnu telesnu težinu, ali pojavu masnih naslaga u predelu stomaka i ove osobe će pre dobiti:

 • povišen krvni pritisak i srčane smetnje;
 • dijabetes;
 • imaće masnu jetru;
 •  visok nivo holesterola;
 • pankreatitis i
 • povišen rizik od raka dojke.
Masne naslage na stomaku i zdravlje

Zašto je obim struka važan pokazatelj zdravlja?

Samim merenjem obima struka se ne može utvrditi koji je tačan procenat masnoća i rizika po zdravlje, ali može da nagovesti neke probleme. Ono što je sigurno, žene sa obimom struka većim od 89 centimetara i muškarci sa obimom većim od 101 centimetra imaju veći rizik od zdravstvenih problema.

Mastne naslage na stomaku se prve gube

Dobra vest je da se masnoća u predelu stomaka prva izgubi. Ali ne može nestati preko noći, još manje uz pomoć nekih tableta i čajeva. Vaš trening mora biti složen, ali svakako neće biti dovoljan. Adekvatna ishrana je osnovna i neizostvna da bi se regulisala masnoća u predelu stomaka.

Kada je trening u pitanju, nekada može biti dovoljno i sat vremena brzog hodanja u prirodi ili na traci. Ako puno sedite na poslu, podesite tajmer da vas opomene da nas svakih pola sata napravite pauzu i uradite par čučnjeva. O tome da li trčanje pomaže, više možete pročitati OVDE!

Jabukovo sirće i masne naslage

Jedan od popularnih mitova je upotreba jabukovog sirćeta kako bi se rešili naslaga na stomaku. Moramo vas razočarati, jabukovo sirće ima brojne prednosti, ali SIGURNO nećete smanjiti obim stomaka njegovom upotrebom. Ne postoji studija koja pokazuje da jabukovo sirće može pomoći da se sagore masti bez vašeg angažovanja i promene navika u ishrani.

Da li je pivo krivac za stomak?
Masne naslage na stomaku

Opšte je poznat izraz “pivski stomak”. Studije sugerišu da nije ipak pivo samo po sebi krivac, već kalorijska vrednost kao i kod drugih penušavih i gaziranih napitaka. Ukoliko budete pili dosta piva, ali i drugih napitaka ovog tipa, velika je verovatnoća da ćete se ugojiti. Posebno u predelu stomaka.

Umesto toga birajte pametnije opcije. Mimo promene jelovnika, zamenite i ove napitke za običnu vodu ili zeleni čaj. Više studija je u korist efikasnosti zelenog čaja u sagorevanju masnih naslaga u predelu stomaka. Važno je i da izbegnete zaslađivanje ovog čaja medom ili šećerom.

Masne naslage na stomaku za jače kosti?

Nekada su lekari smatrali da dodatna težina može da pomogne da kosti budu jake i zdrave, ali novija istraživanja pokazuju da to ne mora nužno da bude slučaj. Posebno kada je u pitanju gojaznost u stomačnoj regiji. Naprotiv, jedno istraživanje je pokazalo da muškarci sa većim stomakom imaju slabije kosti, a jedna druga studija, koja je istraživala kosti kod žena koje još nisu ušle u menopauzu, pokazala je da žene sa više masti na stomaku imaju nižu gustinu kostiju i veći rizik od osteoporoze.

Objavljen: 17. februar 2022. godine, ažuriran: 23. mart 2023. godine

Literatura:
masne naslage na stomaku
Masne naslage na stomaku
 • NCBI: Why Do Men Accumulate Abdominal Visceral Fat? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6906176/
 • Cleveland Clinics: Tips for losing belly fat – https://health.clevelandclinic.org/tips-for-losing-belly-fat/ april 2020.
 • MAYO CLINICS: Examining the role of visceral fat in worsening inflammation, organ failure and reduced survival in patients with acute pancreatitis – https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/digestive-diseases/news/examining-the-role-of-visceral-fat-in-worsening-inflammation-organ-failure-and-reduced-survival-in-patients-with-acute-pancreatitis/mac-20485184
 • Columbia Univercity: Study Finds Belly Fat is Associated with Poor Bone Quality – https://www.cuimc.columbia.edu/news/study-finds-belly-fat-associated-poor-bone-quality
 • Johns Hopkins Medicine: The Skinny on Visceral Fat – https://www.hopkinsmedicine.org/gim/core_resources/patient%20handouts/handouts_may_2012/the%20skinny%20on%20visceral%20fat.pdf
 • Science direct: Effects of catechin-enriched green tea beverage on visceral fat loss in adults with a high proportion of visceral fat: A double-blind, placebo-controlled, randomized trial – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611001162
 • National Library of Medicine: Effect of Fish Oil Supplementation on Hepatic and Visceral Fat in Overweight Men: A Randomized Controlled Trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30813440/

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button