Otporni skrob za bolje zdravlje: Da li skrob može biti zdrav?
Ponekad mali deo skroba prolazi kroz vaš sistem organa za varenje, ostaje nepromenjen i ne vari se. Ova vrsta skroba se zove otporni skrob, funkcioniše kao rastvorljiva vlakna i ima svoje zdravstvene prednosti kao što su: bolja osetljivost na insulin, niži nivo šećera u krvi, smanjen apetit i bolje varenje.
Većina ugljenih hidrata u ishrani su skrob. Ugljeni hidrati se stavljaju među prvima na crnu listu, kada se radi o ishrani. Skrobovi su zapravo dugi lanci glukoze koji se nalaze u žitaricama, krompiru i još nekim namirnicama.
Otporni skrobovi se u osnovi dele na četiri tipa, ali ova podela nije tako jednostavna, jer u jednoj namirnici može biti više vrsta. Na vrstu skroba uticaj ima i način pripreme. Na primer, kada banana sazri, otporan skrob će postati običan skrob.
Nalazi se u semenkama, mahunarkama i žitaricama i otporan je na varenje jer je vezan za vlaknaste ćelijske zidove.
Nalazi se u zelenim bananama i sirovom krompiru.
Nastaje kada se skrobna hrana kuva, pa ohladi, na primer krompir ili pirinač. Hlađenje neke vrste skrobova pretvara u otporne.
Napravljen je hemijskim procesom od strane ljudi.
Kako nam pomaže otporni skrob?
Otporni skrob funkcioniše kao rastvorljiva vlakna tako što nesvareni deo prolazi kroz stomak i tanko crevo i stiže do debelog creva gde hrani dobre crevne bakterije. Postoji na stotine različitih vrsta bakterija koje žive u crevima koje imaju veliki uticaj na sveopšte zdravlje. (4) Otporni skrob hrani prijateljske bakterije u crevima i povećava broj kratkolanačnih masnih kiselina (bulitrat (5), pre svega).
Kada počnete sa unosom nerastvorljivog skroba, može proći 2 do 4 nedelje da se poveća proizvodnja kratkolanačnih masnih kiselina i vi primetite prednosti, pa je važno da budete strpljivi.
Butirat je dobar jer oblaže debelo crevo. On smanjuje upalu i rizik od nastanka raka debelog creva, a ostale kratkolančane masne kiseline koje se ne iskoriste putuju u krvotok i jetru gde takođe imaju korisne efekte po zdravlje.
Otporni skrob pomaže kod različitih digestivnih poremećaja kao što su: Kronova bolest, ulcerozni kolitis, zatvor, dijareja i divertikulitis.
Zdravstvene prednosti otpornog skroba
Otporni skroz je osim svog pozitivnog dejstva na debelo crevo dobar i za regulaciju nivoa šećera u krvi. Nekoliko studija je pokazalo da ima uticaj na poboljšanje osetljivosti na insulin. Čak 33-50% poboljšanja osetljivosti na insulin nakon 4 nedelje konzumiranja 15-30 grama otpornog skroba dnevno. (6) Dobra osetljivost na insulin štiti od metaboličnog sindroma, gojaznosti, dijabetesa tip 2, bolesti srca i Alchajmerove bolesti.
Ipak, treba imati u vidu da ne reaguju svi pojedinci na otporni skrob isto, sve zavisi od doze i vrste, pa se morate konsultovati sa stručnim lice, ukoliko želite da poboljšate kvalitet života i smanjite rizik od hronične bolesti.
Možete pokušati i sami da uvedete otporni skrob i isprobate da li primećujete prednosti kada je mršavljenje u pitanju, probajte sa malo ohlađenog krompira, pirinča ili nezrelom bananom.
Hrana koja ima skrob
Skrob sadrži hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. To su: krompir, pirinač, hleb, testenine i žitarice. Skrobna hrana se brže razlaže u šećer koji vam daje energiju. One su važan deo hranljive ishrane, ali je bitno koje birate i na koji način ih spremate. Dobar su izvor energije za telo, a sadrže niz hranljivih sastojaka poput vlakana, vitamina B, kalcijuma i gvožđa.
Hrana koja ima otporan skrob
Hrana koja ima otporni skrob ne razlaže brzo šećer u telu. Ona putuje kroz probavni sistem bez mnogo promena pomažući da se stvaraju korisne crevne bakterije.
Otporni skrob se nalazi u: pasulju, sočivu, sušenom grašku, nezrelim bananama. Prirodno se može formirati kada se skuvaju pa ohlade klompir, pirinač i testenine.
„Konzumiranje otpornog skroba može da poboljša zdravlje creva i smanji glad posle obroka stimulisanjem oslobađanja crevnih hormona koji potiskuju apetit. Uz to, u odnosu na svarljive ugljenje hidrate, otporni skrob može da pomogne u kontroli šećera u krvi“, objašnjava Stejsi Lokjer u svojoj studiji iz 2017. godine. (7)
Važno je napomenuti da nije dovoljno jesti samo otporan skrob, raznovrsna ishrana je apsolutno neophodna, a crevima su potrebni i voće i povrće.
PubMed: Gut flora in health and disease – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12583961/
Wiley: The microbiome-gut-brain axis: from bowel to behavior – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x
PubMed: Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11427691/
PubMed: Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16155268/
Wiley: Health effects of resistant starch – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nbu.12244
Beta HCG, humani horionski gonadotropin, naziva se i hormon trudnoće. Njega luči tkivo posteljice bebe, a u dijagnostici može da posluži za potvrđivanje postojanja trudnoće i praćenje njenog toka.
* Vaginalni porođaj može povećati šansu da se javi nekontrolisano mokrenje posle porođaja.
* Nekontrolisano mokrenje zapravo nekada počinje i u trudnoći, a čak jedna trećina žena ga doživi u periodu između drugog trimestra trudnoće, pa do 3 meseca posle porođaja.
* Situacija u kojoj je "ispala čašica kolena" je zapravo vrlo česta.
* Istraživanja su pokazala da se lečenje iščašene čašice prvi put sprovodi najmanje šest nedelja
Pored toga što grudi mogu da bole, često se žene pitaju zašto svrbe bradavice na grudima. Bradavice su veoma osetljive i svašta može da bude uzrok pojave svraba i iritacije.
Najčešće se pod pojmom hormonska glavobolja naziva glavobolja u PMS-u ili menstrualna migrena. O tome kako da predupredite njeno nastajanje i lečite je kada do nje dođe, ali i o ostalim tipovima hormonske glavobolje, pisali smo u ovom članku.