fbpx
IshranaNegaPubertet

Čokolada i bubuljice: Da li čokolada može da izaziva pojavu akni?

Često se dovode u pitanje čokolada i bubuljice. Jedno vreme je vladalo mišljenje da čokolada izaziva pojavu akni, te je nastupio period demantovanja. Često tinejdžeri sa aknama imaju prilike da čuju: “Imaš bubuljice od čokolade!” Da se ne bismo držali mitova i usputnih tvrdnji za koje ne znamo koliko su tačne, potrudili smo se da nađemo istraživanja baš na ovu temu.

Da li čokolada može da izaziva pojavu akni?

Pitanje da li čokolada može da izaziva pojavu akni dugo je bilo predmet rasprave. Ne postoji jedinstven odgovor, ali neki istraživači smatraju da ipak postoji veza. Istraživanja su još uvek delom ograničena, ali neke smernice i saznanja postoje. Ukoliko primetite da vam unos čokolade utiče na pogoršanje stanja sa aknama, najbolje je da probate da ga smanjite i pratite da li će doći do promena kada je koža u pitanju. Kada je u pitanju problem sa aknama, svakako je najbolje da se posavetujete sa kozmetičarem ili dermatologom, te tako dobijete personalizovan savet i specifičan tretman za svoj tip kože.

Dobra vest za ljubitelje čokolade jeste da nema dokaza da čokolada izaziva akne. Izvor

Istraživanja vezano za to da li su čokolada i bubuljice uzročno-posledično povezane počela su još 1969. godine. Pored toga proučava se i uticaj masti, šećera i drugih hemikalija, kako bi se utvrdilo šta sve može imati uticaj na pojavu akni kod ljudi.

Ranija istraživanja su obuhvatala čokoladu koja je u sebi imala različite količine šećera i mleka, te su rezultati bili kontradiktorni i nije postojala doslednost da bi se smatrali validnim. Neke studije su odbačene i zbog toga što nisu dokazane kod ljudi.

Photo by Vie Studio

Čokolada i bubuljice

Nema dokaza da čokolada, odnosno kakao izaziva bubuljice. Čak i istraživanja koja pokazuju povezanost šećera sa aknama nisu pokazala previše povezanosti. Ovo znači da povremeno, umereno konzumiranje čokolade neće izazvati pojavu bubuljica, ali važno je i da znate da one NEĆE NESTATI ako samo prestanete da jedete čokoladu.

Novija istraživanja o vezi između čokolade, ali i drugih namirnica i akni ne sugerišu da bilo koja hrana može da izazove akne. Međutim, postoje određene vrste namirnica koje ih kod izvesnog broja ljudi mogu pogorštati. Izvor: AAD

Jedna mala studija iz 2014. godine kod muškaraca pokazala povećanje broja akni usled unošenja veće količine kakao (naime, davane su im kapsule punjene nezaslađenim kakaom i želatinom u prahu). Izvor Nasuprot tome, studija iz 2012. godine pri kojoj su mladi vodili trodnevni dnevnik ishrane nije pokazala vezu između bubuljica i čokolade. Izvor

Imaš bubuljice od čokolade?!

Akne se pojavljuju i nestaju same od sebe, a ako se njihovo izbijanje poklopi sa time da ste jeli čokoladu, verovatno se radi o slučajnosti. Pravi uzrok pojave akni je nakupljanje mrtvih ćelija kože u porama, a višak ulja, tačnije sebum zatvara pore i čini da dođe do upale.

Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.

Da li genetika utiče na pojavu akni?

Predispozicija za akne može biti nasledna. Kod osoba čiji su roditelji imali akne, veća je verovatnoća da ih i oni imaju.

Čokolada i akne: Da li druga hrana može da utiče na pojavu akni?

Jedna od teorija jeste da je zapravo problem u insulinu kada je čokolada ili bilo šta slatko, odnosno hrana koja ima veliku količinu glukoze u sebi (krompir, pirinač…) u pitanju. Kakao utiče na nivo insulina, takođe. Stoga treba obratiti pažnju na to da li postoji insulinska rezistencija i nju rešavati adekvatnom ishranom i terapijom.

Ukoliko vam se čini da određena hrana izaziva više akni, onda je nemojte jesti. Međutim, imajte u vidu da hrana nema direktan uticaj na pojavu akni. I da samim ukidanjem bilo koje vrste namirnica, nećete automatski izlečiti akne. Zdrava hrana je veoma važna za opšte zdravlje, ali ima uticaj i na vašu kožu. Lepa koža je posledica adekvatne ishrane i unosa vode.

Čokolada nema veze sa pojavom akni?!

Dr Irvin Brejvmen, sa Jejla tvrdi da čokolada nema nikakve veze sa pojavom akni. Njegova tvrdnja jeste da akne nastaju kada lojne žlezde proizvode previše sebuma. Sebum je voštana supstanca koja zajedno sa mrtvim ćelijama kože može da začepi pore. Bakterije tada rastu i iritiraju začepljene pore te tako dolazi do pojave akni. Previše agresivnog pranja takođe može upaliti kožu. Roditelji često okrivljuju hranu za problem sa aknama svoje dece, a dr Brejvman upravo odgovara na jedno takvo pitanje na sajtu WebMD.

čokolada i bubuljice
Bubuljice od čokolade? Foto: Pexels/Canva

Literatura:

  1. Clinical Nutrition: Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies – https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(18)30166-3/fulltext
  2. PubMed: Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025515/
  3. PubMed: High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470941/
  4. PubMed: Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719062/
  5. VeryWellHealth: https://www.verywellhealth.com/does-chocolate-cause-acne-15519

Midas
Izvor
AAD

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button