fbpx
AktuelnoMenopauzaStil ŽivotaVesti

Poznate ličnosti u menopauzi: Šta je 10 slavnih ličnosti reklo o valunzima i drugim simptomima menopauze

Holivudski sjaj često zamišljamo upravo tako, glamurozno i bez mane, ali evo šta poznate ličnosti u menopauzi imaju da kažu o simptomima sa kojima su se suočavale i kako su se sa tim nosile. Menopauza je nešto što nijedna žena ne može da izbegne, a ponekad je teško govoriti i godinama i susretanjem sa ovim izazovom, posebno imajući u vidu da je kod nas menopauza još uvek tabu tema. Časopis „Everyday Health“ preneo je njihova iskustva.

Poznate ličnosti u menopauzi

1.      Opra Vinfri

Opra Vinfri je jedna od ne samo najbogatijih već i najuticajnijih žena žena sveta. Pisala je za svoj časopis o tome kako su lekari pogrešno simptome menopauze protumačili kao srčane probleme. Imala je lupanje srca i nemir tokom noći. Usled problema sa spavanjem i aritmijom, javila se lekaru i dobila terapiju i holter koji je nosila.

Međutim, šetajući između kancelarija na poslu, uočila je primerak knjige o menopauzi. U njoj je uočila da se lupanje srca spominje upravo kao simptom menopauze i da je to uobičajeno za žene njenih godina. Tada joj je laknulo što se ne radi o ozbiljnom srčanom oboljenju već o nečemu što je prirodna pojava, a koju ni njeni lekari nisu prepoznali u prvom momentu.

Tada je odlučila da snimi emisiju o menopauzi i priča o tome, jer kako i sama kaže, do tog trenutka niko nije pričao o tome šta vas čeka u menopauzi i šta možete da očekujete.

2. Selma Hajek

Poznate ličnosti o menopauzi su počele otvoreno da pričaju tek skoro i Selma Hajek priznaje da je bila šokirana kada je njen lekar počeo da joj štiklira sve moguće simptome menopauze.

„Lekar je počeo da mi postavlja zastrašujuća pitanja. Da li mi rastu dlake iz ušiju? Da li sam lako razdražljiva? Da li plačem bez razloga? Da li sam niža nego pre? Da li mi je vagina suva?“

Ono što je Selmu najviše zateklo jeste to da su joj grudi još više porasle u menopauzi.

Embed from Getty Images

3. Džilijen Andreson

Zvezda serije „Dosije Iks“ počela je da ulazi u menopauzu 2017. godine. U tom momentu nije bila sigurna šta se dešava. Kaže da je u jednom trenutku osetila kao da se život raspada oko nje, prijatelji su joj sugerisali da može biti da je u pitanju hormonski disbalans. Navikla sam da obavljam toliko toga i stalno balansiram, ali odjednom sam se našla u situaciji da to ne mogu da podnesem i da se osećam potpuno preplavljeno.

Džilijen Andreson je stava da poznate ličnosti o menopauzi treba da pričaju više, ali i ne samo poznate ličnosti, već svi. Bilo bi divno da dođemo u fazu da otvoreno i bez stida pričamo o menopauzi i njenim simptomima. Tako se žene ne bi osećale kao da su poludele, a svaka kroz ovo prolazi pre ili kasnije.

4. Poznate ličnosti o menopauzi: Kim Katral

Kada je Kim Katral u seriji „Seks i grad“ glumila ženu u menopauzi, kako bi podigla svest žena o svim promenama, mislila je da se dovoljno informisala o ovoj pojavi. Ona, pak, kaže da je njena stvarnost bila nešto drugačija od onog što je očekivala.

„Shvatila sam da imam još pitanja. A što sam više učila i slušala svoje telo, to sam se više opuštala, prilagođavala i shvatila da to mogu da prevaziđem sarađujući sa svojim lekarom“ , rekla je Kim Katral.

5.      Poznate ličnosti o menopauzi: Naomi Vots

Naomi Vots je iskoristila svoj Instagram profil da postavi važno pitanje: „Da li vas reč menopauza plaši?“ Priznala je da joj je pomoglo kada je shvatila da je ovo prirodna faza života i da je svaka žena pogođena, a da su i muškarci ovu fazu osećali indirektno.

Glumica se suočila sa ranom menopauzom u svojim kasnim tridesetim godinama, kada je konačno bila spremna da razmišlja o zasnivanju porodice.

„Kada sam se suočila sa simptomima menopauze, osećala sam se kao da me je udario kamion. Istovremeno nisam osećala da imam kome da se obratim. Čak ni lekari nisu imali da kažu mnogo toga. Kao da postoji neki nepisani kodeks ćutanja. Žene treba da ćute i da se izbore, kao što su to radile prošle generacije“, zaključila je Naomi Vots.

6. Mišel Obama

Supruga bivšeg predsednika SAD-a otvorila je svoj podkast o ličnom iskustvu sa menopauzom. Ona je pričala o svom iskustvu sa valunzima i tome kako je mislila da ne može da izdrži tolike nalete toplote. Ona je u svojoj emisiji pričala o noćnom znojenju i hormonskoj terapiji i ističe da je važno da se o tome priča i na radnom mestu. Neki od velikih problema za žene u menopauzi su i toplota kancelarije, a često kolege nemaju razumevanja.

7. Gvinet Paltrou

Uspešna glumica Gvinet Paltrou izjavila je da bi trebalo redefinisati pojam menopauze. Istakla kako se dešava mnoštvo promena, kako hormonskih, tako i promena raspoloženja, kako telo odjenom počinje da besni, ali i vaša psiha iako to zapravo ne želite. Prisetila se kako je njena majka prošla kroz menopauzu i kako ona ne zna za primer žene koja je bila sjajna u tome i nije imala problema.

8. Sintija Nikson

Još jedna zvezda serije „Seks i grad“, ujedno je aktivista i pričala je o svom iskustvu sa menopauzom. Takođe je spomenula i ulazak u menopauzu njene supruge, te kako one zajedno prolaze kroz taj izazovan period za obe. Rekla je da je kako je veoma oslobađajuće to što istovremeno kroz sve prolazi sa svojom partnerkom, ali i da je „sloboda koja proizilazi iz toga što više nisu plodne ogromna“.

Embed from Getty Images
9.      Poznate ličnosti o menopauzi: Anđelina Džoli

Kada je 2015. godine Anđelina Džoli, sa nepunih 40 godina javno obelodanila da joj uklone jajnike i jajovode zbog visokog genetskog rizika da dobije rak jajnika, svi su imali oprečna mišljenja. Ona je još 2013. uradila dvostruku mastektomiju kao preventivnu meru zbog visokog rizika od raka dojke. Usled ove procedure, ušla je u prevremenu menopauzu, ali je bila nepokolebljiva u svojoj odluci.

Ona je izjavila da se oseća opušteno bez obzira na hormonske tablete koje je morala da pije i zato što je jaka, već zato što joj se dešava menopauza koja je sastavni deo života. Smatra da se ne treba plašiti. Kasnije je rekla i da nije imala strađne simptome i da je veoma srećna, samo da se oseća starije, ali i smirenije.

Embed from Getty Images

10. Bet Midler

Glumica Bet Midler je razgovarala sa Oprom Vinfri o svojoj menopauzi i o tretmanu prema ženama kada stare. Ona je izjavila da je imala noćno znojenje i valunge. Kazala je i da nije opsednuta starenjem i menopauzom, ali da je istina da te ljudi drugačije gledaju kada stariš.

poznate ličnosti o menopauzi
Poznate ličnosti o menopauzi

„Stalno to vidimo, posebno u glumačkom poslu. U mojim godinama igraš nečiju majku, a čak je i tih uloga malo“, rekla je Bet Midler.

Ne postoji žena koja neće proći kroz menopauzu, suplementacija i lekovi su ograničeni i ne mogu uvek da pomognu. Postoje saveti kako da smanjite valunge, ali niko nije u potpunosti zaštićen. Dobro je što pričaju i poznate ličnosti o menopauzi. Važno je da žene u tom periodu znaju da nisu usamljene i treba da razmenjuju svoja iskustva sa drugima.

Reklame
Izvor
Everyday HealthGetty Images

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button