fbpx
Obrazovanje i usavršavanjeStil Života

Usklađivanje karijere i porodice

Najčešći problem sa kojim se susreću mladi partneri je kako da organizuju svoj život, zapravo baš usklađivanje karijere i porodice. Ne znaju da li da prvo grade karijeru, pa prošire porodicu ili obrnuto. Posebno je to izraženo u zemljama u razvoju, kao što je Srbija, gde malo ko može, makar i privremeno da živi od jedne plate. Kako uskladiti privatan i poslovni život? Gde naći vreme za partnera i decu uz posao sa punim radnim vremenom.

Posao i porodica – kako organizovati vreme?

Važno je da budete svesni da se balans i sklad moraju napraviti. Često trpe i porodica i posao, a to je najgora moguća opcija. Odmah raščistite u glavi da će jedno morati da trpi. Ne postoji žena koja je na samom vrhu u svom poslu, a da porodica uopšte ne trpi zbog toga. Ipak, možete da napravite neki balans i drugačije izbore.

decija psihologija i mentalno zdravlje 1
Usklađivanje karijere i porodice

Postavite jasne granice između radnog dana i privatnog života

Mnogi ljudi odgovaraju na poštu ili rade projekte tek kada dođu kući, posebno noću. Na ovaj način će vam se činiti da nikada niste otišli sa posla. Iako možda ne znači da ćete svakog dana izađi u minut na vreme, potrudite se da sav posao ostavite tamo, makar i po cenu da malo duže ostanete.

Provedite svoje slobodno vreme opuštajući se sa porodicom, bez priče o poslu, tehnologije i napetosti. Dovoljno je da odvojite 30 minuta dnevno i da se sasvim drugačije osećate.

Ni sebi, ni deci, ni šefu nećete učiniti nikakvu uslugu ako pregorite od previše posla. Jasno je da imate i kućne obaveze, morate nešto spremiti za jelo, ali MORATE naći par minuta da budete mentalno, a ne samo fizički prisutni u životu svog partnera i dece.

Zajednička rutina će vas povezati

Ostanite bliski sa svojom porodicom tako što ćete zajedno obavljati dnevnu rutinu. Živimo u 21. veku, muškarci u razvijenim zemljama Evrope uveliko koriste porodiljsko bolovanje i obavljaju sve kućne poslove. Nemojte svojoj deci uskraćivati mogućnosti da nauče kako da se staraju o sebi i spreme neki obrok ili ispeglaju veš. Razmislite o tome koliko će svima biti bolje ako zajedno budete obavljali obaveze, a zatim zajedno budete imali slobodno vreme. Nađite način da vam kućne obaveze budu zajedničko vreme za razgovor i povezivanje. Na primer, dok udruženo postavljate sto ili slažete osušen veš. Pročitajte više: Nova školska godina i nova porodična rutina

koliko dugo traje seks

Zajednički obroci i vreme za kafu

Verovatno vam se spava, ali 20 minuta sna manje neće biti psihički delotvorno koliko 20 minuta razgovora uz ispijanje kafe ujutru na miru sa partnerom. Možete zajedno isplanirati dan, odmorni razgovarati o predstojećim obavezama i napraviti planove za vikend.

Zajednički obroci su jedan od najefikasnijih načina da provedete vreme povezani i razmenite informacije o proteklom danu. Na kraju krajeva, svi morate jesti, niko se ne odriče nekog korisnijeg vremena. Pročitajte više: Porodični obroci i povezivanje

Vikendi postoje da bi ih provodili van posla

Ako i tokom radne nedelje imate previše posla, a deca školske i vanškolske aktivnosti, potrudite se da vikend bude vreme kada ste zajedno. Čak i ako još nemate decu, posvetite se partneru. Možda ćete naći neku besplatnu aktivnost u vašem gradu, otići na izlet ili jednostavno provesti dan ispred televizije uz kokice i novi film. To je vreme kada ste posvećeni porodici i sebi. Narednu radnu nedelju započećete odmorni i možda biti daleko efikasniji nego da ste vreme proveli na poslu ili povremeno radili od kuće.

Usklađivanje karijere i porodice: Budite otvoreni za novi posao

Neretko se dešava da majke moraju da biraju između posla i porodice jer oba ne mogu da postignu. Problem sa upisom u vrtiće u našoj zemlji samo dodatno otežava već dovoljno tešku situaciju. Žene nekada nisu otvorene za nove i inovativne vidove zaposlenja kao što je rad od kuće. A nekada je fleksibilnost i otvorenost za nove mogućnosti upravo ključ uspeha.

Nije lako biti mama koja radi od kuće. Zapravo teže je nego što sa strane izgleda. Retko ćete imati vreme da radite koncentrisano i u miru, a morate možda računati i na sve obroke deteta koje je kod kuće, kao i na njegove odlaske u toalet, zapitkivanja i uspavljivanje. Sve ovo skraćuje vašu efikasnost, pa se neke stvari moraju nadoknađivati kasno uveče ili vikendom.

usklađivanje karijere i porodice
Usklađivanje karijere i porodice

Usklađivanje porodice i posla je često samo stvar dobre organizacije. Važno je da što efikasnije naučite da obavljate svoje, kako poslovne, tako i privatne zadatke, a da u slobodno vreme zaista budete opušteni i posvećeni porodici. Uz malo truda i planiranja, nema potrebe da se odričete svog posla.

Više na ovu temu i vezano za povratak mame na posao nakon porođaja pričale su uspešne mame u rubrici – Zaposlena mama.

Image by innerwhispers from Pixabay

Objavljen: 15. novembar 2014. godine, ažuriran: 27. mart 2023. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button