fbpx
Odnosi u porodici

Porodični obroci i povezivanje – jedite zajedno za stolom

Odavno je većina porodica odustala od toga da se za stolom sreće svakog jutra, zatim u vreme ručka i svake večeri. Razlozi tome su brojni, pre svega iz razloga što roditelji tokom nedelje rade, a deca su u školi ili imaju vannastavne aktivnosti. Nije uvek lako organizovati obroke uz sve obaveze tokom dana.

Zašto su zajednički obroci važni u porodici?

Bolja hrana je bolje zdravlje

Prema studijama objavljenim u časopisu Američke akademije za pedijatriju iz 2011. godine, deca imaju manje šanse da steknu loše navike u ishrani ili poremećaj ishrane, kao i da pate od prekomerne težine i dijabetesa, ako su imali prilike da održavaju tradiciju porodičnih obroka svakog dana.

Deca koja barem jedan obrok dnebno jedu sa roditeljima u odraslom dobu pre biraju zdrave namirnice u svojoj ishrani.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Deca slede primer roditelja

ako roditelji jedu nezdravu hranu, malo je verovatno da će deca želeti da jedu nešto zdravo. Koliko god im pričali šta je zdravo, deca najpre slede primer svojih roditelja. Čak i ako nekada pre žele da jedu nešto nezdravo, negde će zapamtiti šta su videli da roditelji jedu. Kada porastu, uvek će se sećati toga kako su se hranili njihovi roditelji i lakše će sami birati da jedu zdravu hranu.

Nove tehnologije i obroci

Veoma je važno da se tokom obroka ne prinose telefoni i drugi uređaji stolu. Najbolje bi bilo da i televizija bude isključena, ali ona kod starije dece, kao i kod roditelja više toliko i ne skreće pažnju. Posebno ako imate tinejdžera u kući. Ovo je možda jedino vreme tokom dana kada ćete moći da ostvarite kvalitetan kontakt i razgovarate. Nemojte propuštati periode kvalitetne komunikacije.

Budite realni i pogledajte oko sebe. Koliko ljudi provodi vreme sa pametnim uređajima i šalje poruke umesto da razgovara? Pisana reč opet uzima primat u odnosu na govor, pa se nekada dešava da se i u okviru porodice svi mimoilaze jureći za svojim obavezama i razmenjujući poruke. Da li ste sigurni da ćete primetiti da vaše dete nešto muči ako razgovarate sa njim putem poruka ili telefonom?

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

1 2Next page

Related Articles