fbpx
Odnosi u porodiciPorodica

Nova školska godina i nova porodična rutina

Nova školska godina je počela i ovo je sjajno vreme da porodica počne da funkcioniše kao tim, kako bi školska rutina nesmetano tekla. Porodice bi trebalo da funkcionišu upravo kao tim, da se drže toga da imaju stvari koje obavljaju zajedno, ali i da svako ima individualne obaveze. Još uvek nije kasno da zajednički isplanirate svoje dnevne rutine.

Porodična rutina u domu je važna

Ma koliko vam se činilo da su deca mala ili pak suviše velika, svima prija red kao i vama. Od najranijeg uzrasta, bebe vole rutinu. Deci prija da znaju kako funkcioniše dan, tako se osećaju opuštenije jer nema previše neizvesnosti. Zajednički obrok se podrazumeva kao osnov zdrave i stabilne porodice.

Skratite svima vreme ispred ekrana

Možda vam se već smučilo da se na sve strane priča o preteranoj upotrebi telefona, računara i televizije, ali zaista je postala preterana. Posebno kada su mladi u pitanju. Nije neophodno da detetu date telefon da biste vi mogli nešto da uradite. Zašto ga umesto toga ne biste uključili u aktivnosti kojom se vi bavite?

Zašto da dete ne ubacuje šargarepu u supu, postavlja sto ili briše prašinu? Ako svi budete učestvovali u sređivanju, onda ćete imati vreme i da porodično pogledate neki film ili zajedno igrate Risiko. Ako je dete veliko da samo ide sa društvom kasnije u provod, opet će vam ostati vremena da sa suprugom provedete kvalitetno vreme umesto čišćenja. Zar vam to ne zvuči primamljivo?

Nova porodična rutina: I roditelji treba da odlože telefone

Kao i kada su deca u pitanju, roditelji bi trebalo da smanje upotrebu telefona. Možda ćete neki trenutak želeti da fotografišete i to je u redu, ali sve drugo može da sačeka kada ste porodično na okupu.

porodica 2

Porodični sastanci u domu

Da li ste do sada održavali porodične sastanke? Ne? Silno grešite. Nemojte odmah misliti da su oni nešto loše i strogo. Porodični sastanci će vas držati na okupu i svako će imati svoj značaj i znati šta su mu dužnosti i obaveze u vašoj maloj (ili velikoj) porodici.  Jednostavno se dogovorite da se svi na kratko okupite u dnevnoj sobi, ako ima baš male dece, ona će se igrati, ali je važno da ostali budu fokusirani. Zamolite ih da odlože telefone.

Neka svako iznese svoje nedeljne obaveze – ko kada radi, ko ide u školu, kada ima vannastavne aktivnosti, ko ide na trening, ko pohađa školicu jezika. Odmah isplanirajte i u koje vreme ćete sređivati kuću, raditi domaće zadatke, ali i imati kako pojedinačno, tako i zajedničko slobodno vreme.

Budite otvoreni za dogovore sa decom, pažljivo slušajte i razmotrite njihove predloge. Ne treba deci prepustiti da oni uređuju pravila, ali ne treba ni slepo slediti samo svoje mišljenje. Tu ste da svako iznese svoj predlog. Dogovorite se da po nešto pokušate onako kako oni žele i oročite taj period na nedelju ili dve, pa ćete videti da li funkcioniše.

Nova školska godina i oglasna tabla u domu

Nakon što se dogovorite o tome ko ima kada i kakve obaveze, važno je i da neke stvari pribeležite. Stoga bi svaki dom trebao da ima malu oglasnu tablu. Zapravo to nije tabla za oglase, ali ćemo je za sada tako zvati. Možete se odlučiti za mesto na frižideru, tablu od plute ili žičanu, ali važno je da imate mesto na kome će biti zapisane obaveze i gde ćete moći jedni drugima da ostavljajte poruke.

nova skolska godina i nova porodicna rutina
Nova porodična rutina

Biće potrebno neko vreme da se porodica navikne da tu gleda u prolazu par puta dnevno, ali vremenom će to svi usvojiti. Na oglasnoj tabli će deca kačiti uplatnice, vi voditi računa o vremenima treninga i kada ko ide na neki rođendan i slično. Prilagodite rasporede tako da i mlađoj deci budu jasni. Ako je potrebno koristite različite boje i obeleživače sa slikama. Možete napraviti i satni raspored, tako da znaju kada je vreme da idu da se kupaju, uče ili spavaju.

Porodični obroci su idealno vreme za mini porodični sastanak. Tako ćete svakodnevno moći da sumirate utiske, iznesete svoje mišljenje, porazgovarate i budete povezani jedno sa drugim.

Nova porodična rutina i vreme 1 na 1

Bilo bi idealno da roditelji sa svakim od dece imaju dnevno po 15 minuta vremena  1 na 1. Tako će svako dete imati priliku da sa roditeljem porazgovara nasamo, a sa druge strane i da se poveže, da rade nešto samo oni. Ovo je jedan od najvećih izazova višečlanih porodica sa malom decom.

Čitanje pred spavanje je još jedna lepa navika sa decom mlađeg školskog uzrasta. Pored svog gradiva u školi i dnevnih obaveza na poslu, čitanje nemojte prekidati od rođenja, pa sve dok deca ne budu dovoljno velika da samostalno tečno čitaju pred spavanje. Nemojte ih terati da sriču pred spavanje. Tada nije vreme za vežbanje čitanja. Pred spavanje treba da budu opušteni i maštom uplove u svet snova. Zajedničko čitanje podstiče povezanost i komunikaciju.

Nemojte zapostavljati zajedničko slobodno vreme. Ako je potrebno, isplanirajte kao i školu i treninge zajedničko vreme. Nije važno da li ćete planirati izlet vikendom u prirodi ili porodični film i kokice kod kuće. Važno je da još uvek postoji vreme u kome se svako oseća lepo, ali i oseća da ima porodicu.

Nova školska godina, ali i svakodnevna fizička aktivnost

Važno je da se dete najmanje pola sata svakog dana bavim fizičkom aktivnošću. To ne znači da automatski treba da ga upišete na različite sportove i jurite sa jedne na drugu aktivnost. Lepo je da dete školskog uzrasta trenira neki ekipni sport i zbog zdravlja, ali i razvijanja timskog duha. Ipak, ako niste u mogućnosti, dovoljno će biti da izađete svi sa loptom napolje, vozite bicikl ili se grudvate na snegu. Odrasli često zaboravljaju da se bave sportom ili pak pod tim podrazumevaju stručne trenere i teretanu.

Dovoljno je da odete tri puta nedeljno sa sinom na basket ispred zgrade i obojici će prijati to vreme, kako zdravstveno, tako i emocionalno.

Istraživanja pokazuju da većina dece školskog uzrasta, koja trenira neki sport ne vežba dovoljno.

Zamislite tek koliko malo vežbaju deca koja čak ni na sport ne idu. Otuda i sve češća pojava gojaznosti i dijabetesa u ranom školskom uzrastu. Tu su i istraživanja da deca imaju hronični nedostatak vitamina D, upravo jer se ne izlažu suncu dovoljno.

Nova porodična rutina: Važnost planiranja zdravog sna

Tokom trajanja školske godine veoma je važno isplanirati vreme za spavanje. Nedovoljan san negativno utiče na zdravlje, imunitet slabi, a slabiji su i rezultati koje umorno dete postiže u školi.

Ne bi trebalo da deca pred spavanje gledaju u digitalne uređaje. Najmanje pola sata pred spavanje bi trebalo ugasiti sve uređaje. Ovo je posebno teško kod tinejdžera koji sa telefonima odlaze u krevet i dopisuju se tokom noći.

San utiče i na rast i razvoj deteta. Deca koja kasno ležu mogu imati poremećaj hormona rasta i značajne probleme u razvoju.

Porodica je osnov svega

U porodici su važni povezanost, komunikacija, aktivnosti i organizacija vremena. Potrudite se da osmislite svoju nedelju tako da svi uspete da imate sve elemente vremena i kako obaveza, tako i uživanja.

Davno je prošlo vreme u većini porodica, kada mama ne ide na posao, a tata ne radi kućne poslove. Sada svi rade sve i tako i treba da bude.

Razmislite o tome da dva puta mesečno organizujete neki izlet u prirodu, drugi grad ili bar odlazak u muzej ili bioskop. Volontiranje je odličan oblik saradnje, pomoći i dobrog primera za dete. Radeći zajedno poboljšaćete i međusobnu interakciju, više ćete se zabavljati i živeti zdravije.

porodica 1
Nova školska godina i nova porodična rutina

Pročitajte još:

Objavljen: 20. septembar 2019. godine, ažuriran: 6. novembar 2022. godine

Image by White77 from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button