fbpx
PutovanjaStil Života

Izlet: Orašac

Kako je izgledao naš izlet u Orašac i pećinu Risovača. Aranđelovac smo ovaj put preskočili, ali smo obišli Oplenac i Topolu. Sa troje dece različitog uzrasta, svaki izlet je izazov, ali smo nekako uspeli da pomirimo sve potrebe.

Orašac – izlet sa decom

Pričale smo skoro o tome kako ne bi bilo loše da vam, za početak, predstavimo neke mini izlete na koje možete otići sa decom. Dobila sam sugestiju o tome da pišem i gde ima trafika, apoteka i slično, što nisam baš sigurna da sam sve uspela da uvidim. Takođe, sa troje dece u danu koji je kako god okrenete, da deo stvari obiđete, a deo ostavite za uživanje i igru i nije baš dovoljan. U svakom slučaju, potrudiću se da vam predočim moje viđenje stvari, šta možete da vidite i gde da nađete livadu, a gde parkić za decu.

Ono što je definitivno jeste da je neuporedivo kada negde idete sami, kada sa bebom, a kada sa detetom kome treba obezbediti i sadržaje i nešto da njemu bude zabavno. Druge razlike su najčešće u tome što postoje ljudi koji isključivo idu tamo gde je nenaseljeno, ali i oni koji jedu samo u restoranima. Nećemo vam kroz ove predloge verovatno mnogo pomoći ni u jednoj opciji, jer smo mi neka sredina – deca vole klasičan piknik, a nekada usput negde sednemo da jedemo. Kada smo sami potpuno je druga priča, ali ovako gledamo da njima nam bude zabavno, a kvalitetom hrane se više bavimo u kućnim uslovima i na dnevnom nivou.

Put Beograd – Orašac – Aranđelovac

Od Beograda do Orašca ima 70 kilometara, odnosno nešto više od sat vremena vožnje. Stoga je idealna lokacija za jednodnevni izlet odavde. Ide se autoputem za Niš i isključuje kod Mladenovca, ako idete iz ovog smera. Aranđelovac je 5 kilometara dalje.

Stiže se brzo, put je skroz ok. Nama je bio manji zastoj, jer su se tada svi vraćali kućama, obilaznicom oko Mladenovca, ali je sve zajedno trajalo petnaestak minuta. Na naplatnim rampama nije bila gužva ni u jednom smeru kada smo mi išli. Putarina je 80 dinara u jednom smeru.

Orašac - Karadjordje spomenik
Orašac – Spomenik Karađorđu i škola

Orašac – mesto Prvog srpskog ustanka

Put za Orašac vodi vas direktno do spomenika Karađorđu, visokog 3,4 metra čiji je autor Drinka Radovanović. Iza njega, a ona je možda i uočljivija, nalazi se Spomen škola 1932. godine.

Za obilazak samog znamenitog mesta nije vam potrebno više od sat vremena ako sve polako razgledate, stoga, komotno možete još nešto uključiti u ovaj izlet, poput Aranđelovca ili Oplenca i Topole, što je bio naš slučaj.

Orasac Spomen skola

Spomen škola u Orašcu

Zgrada Spomen škole ima predivnu spoljašnost u starom srpskom stilu, ali je trenutno moguće samo spolja videti. Ceo plato ispred i oko škole i spomenika je jedna divna livada, pored je i betoniran fudbalski teren, te mali pakrić za decu.

Ako ste planirali klasičan piknik, možete ga organizovati i ovde, iako su okolo ulice, pa nećete baš biti u potpunom miru i prirodi.

Orasac Spomen skola

Odmah preko puta malog parkinga na koji nailazite, nalazi se i lokalna prodavnica, ako vam je nešto potrebno. Mi klasičan kafić tu nismo videli, ali postoji staza koja vodi nekih kilometar do dva do restorana. Postoji i mogućnost da odete automobilom. Mi nismo išli, pa vam o tome ništa detaljnije ne mogu reći.

Cene ulaznica

Ulaznice kupujete u prizemlju muzeja, u suvenirnici, odmah iza Spomen škole, za obilazak muzeja i Marićevićeve jaruge (mada je to otvoreno i može ko želi da prođe), ulaznica je 150 dinara po osobi. Ako želite da obiđete i pećinu Risovača, ulaznice za oba su 300 dinara po osobi, a kada je u cenu uključen i ceo paket, koji pored ova dva uključuje i Narodni muzej u Aranđelovcu cena je 400 dinara po osobi.

*Pored suvenirnice nalaze se toaleti, do kojih je ulaz odvojen, a sasvim su čisti i uredni. Može se dogoditi da budu zaključani, pa potražite ključ u suvenirnici.

Radno vreme

Pećina Risovača i znamenito mesto Orašac rade od 9-17 časova, a Narodni muzej u Aranđelovcu od 8-16 časova. Međutim, muzej u Aranđelovcu praznicima i vikendom radi do 14h, stoga su nama preporučili da ne uzimamo za njega kartu jer nećemo stići i verovatno su bili u pravu. Stigli bi možda do 13.30, ali pitanje koliko bismo uspeli da obiđemo i da li bismo sve ostalo stigli.

Moram priznati da je meni radno vreme narodnog muzeja prilično nelogično. Pre svega iz razloga što pretpostavljam da veći broj poseta dolazi upravo od turista, a ne Aranđelovčana, te nije logično da radnim danima radi duže nego vikendom, a posebno je bespotrebno da se otvara već u 08 sati ujutru. No, to je moja lična zamerka, a vama opomena da ne zakasnite u muzej ili da ga planirate među prvim stvarima koje ćete obići.

Muzej Orašac

Muzej Karađorđa

Odmah iza škole, nalazi se muzej. Muzej je na spratu i obuhvata lepu, skromnu zbirku kako odeće, tako suđa, oružja i oruđa iz vremena Prvog sprskog ustanka. Daje finu sveobuhvatnu sliku o tom vremenu, a nije previše obimno da deci dosadi. Biće im zanimljiva i interaktivna mapa, koju prati naracija.

Karađorđev muzej - Orašac

Ispred muzeja, a pored crkve nalazi se i par stolova sa klupama, ako vam bude potrebno da sednete da jedete ili nešto popijete, a niste ljubitelj sedenja na travi.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg podignuta je u čast Prvog srpskog ustanka 1870. godine. A u dvorištu crkve naknadno je podignut i zvonik. Prateći put pored crkve, ići ćete ka Marićevića jarugi.

crkva u orascu

Marićevića jaruga

Marićevića jaruga je mesto gde je na Sretenje, 15. Februara 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Mesto je okruženo šumom i prirodom. Podovom 200 godina od Prvog srpskog ustanka, 2004. Godine, ceo prilaz je betoniran, te su u samoj jaruzi napravljene i tribine. Sve je fino ušuškano, a deci će biti zabavno da se igraju, ako vas ne bude uznemiravalo da ne upadnu u mali kanal koji se tu nalazi.

Marićevićeva jaruga Orašac

Pored same jaruge su i stepenice koje vode ka etno restoranu, a pored se nalazi i jedan veći strmi proplanak. On je baš okružen šumom i bio bi dobar izbor za izletište da naše najstarije dete ne insistira da bude uključena i fudbalska lopta, što na nizbrdici i nije baš moguće.

Maricevica jaruga - Orasac

Pećina Risovača u Aranđelovcu

Oko 5 kilometara od Orašca, odnosno par minuta vožnje kasnije, na samom putu ka Aranđelovcu, doći ćete do putokaza za pećinu Risovača. Tu imate parking i mesto gde ćete kupiti karte, ako to već niste uradili na drugom mestu. Uspon do ulaza pećine je betoniran i nije se teško popeti. Ispred same pećine ćete sačekati da se formira grupa (postoji i mogućnost grupnog zakazivanja), a onda obići pećinu sa vodičem.

Pećina Risovača Arandjelovac

Imajte na umu da će vam tokom cele godine za pećinu biti potrebna i jakna, jer je temperatura gotovo konstantna tokom cele godine i kreće se oko 12 do 13 stepeni.

pecina risovaca
Pećina Risovača Arandjelovac
pećina risovača

Da vam ne bih prepričavala, sve detaljno o pećini imate na zvaničnom sajtu – Risovača, a najbolji dojam ćete zapravo steći kada je budete posetili.

pecina risovaca kod ulaza

Ostale napomene za izlet u Orašac

Sa kolicima za bebu na izlet

Ako imate bebu koju ćete voziti kolicima, neće biti nikakvih problema da do mesta koje se zove Marićevića jaruga, odnosno gde je počeo Prvi srpski ustanak. Oko Spomen škole i samog spomenika Karađorđu ne postoji asfaltiran prostor, već posut kamenčićima, a muzej se nalazi na spratu, tako da ćete to morati da obavite verovatno sa bebom u naručju ili nosiljci.

Kada je u pitanju pećina, do nje se penjete stepenicama koje su razmaknute te je teorijski moguće da se uspenjete kolicima i kretanje kroz pećinu bi uglavnom trebalo da je moguće, mada ima par stepenika u velikoj dvorani. Jedina je dilema da li će beba biti mirna u mraku. Ipak, najbolje je da se oko upotrebe kolica ipak raspitate na mestu gde se inače kupuju karte, već na samom parkingu.

Mariceviceva jaruga prvi sprski ustanak
Deca u muzeju

Već sam u par navrata pisala o izložbama i naglašavala kakvo je stanje i koliko je prilagodljivo za decu. Ovde eksponati nisu ograđeni, osim posuđa koje može da se slomi i oružja u vitrinama. Na vama je da deci skrenete pažnju da ne diraju izložene uniforme i ne prelaze ograđeno, jer nas niko na sprat nije pratio da bi kontrolisao. Stoga će vam biti prijatno, ali bi trebalo da povedete računa da radoznale ručice nešto pokvare.

risovaca pecina suma

Svako preuzimanje, kopiranje i korišćenje dela ili celog teksta, kao i fotografija sa portala Demetra je strogo zabranjeno!

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button