fbpx
Odnosi u porodiciPorodica

Porodični obroci i povezivanje – jedite zajedno za stolom

Porodični obroci ne bi trebalo da budu nešto što je stvar kompromisa i izostanka. Međutim, odavno je većina porodica odustala od toga da se za stolom sreće svakog jutra, zatim u vreme ručka i svake večeri. Razlozi tome su brojni, pre svega iz razloga što roditelji tokom nedelje rade, a deca su u školi ili imaju vannastavne aktivnosti. Nije uvek lako organizovati obroke uz sve obaveze tokom dana.

Zašto su porodični obroci važni u porodici?

Bolja hrana je bolje zdravlje

Prema studijama objavljenim u časopisu Američke akademije za pedijatriju iz 2011. godine, deca imaju manje šanse da steknu loše navike u ishrani ili poremećaj ishrane, kao i da pate od prekomerne težine i dijabetesa, ako su imali prilike da održavaju tradiciju porodičnih obroka svakog dana.

Deca koja barem jedan obrok dnebno jedu sa roditeljima u odraslom dobu pre biraju zdrave namirnice u svojoj ishrani.

Deca slede primer roditelja

ako roditelji jedu nezdravu hranu, malo je verovatno da će deca želeti da jedu nešto zdravo. Koliko god im pričali šta je zdravo, deca najpre slede primer svojih roditelja. Čak i ako nekada pre žele da jedu nešto nezdravo, negde će zapamtiti šta su videli da roditelji jedu. Kada porastu, uvek će se sećati toga kako su se hranili njihovi roditelji i lakše će sami birati da jedu zdravu hranu.

estrogen i progesteron
Nove tehnologije i obroci

Veoma je važno da porodični obroci ne podrazumevaju upotrebu telefona ili drugih uređaja tokom trajanja. Najbolje bi bilo da i televizija bude isključena, ali ona kod starije dece, kao i kod roditelja više toliko i ne skreće pažnju. Posebno ako imate tinejdžera u kući. Ovo je možda jedino vreme tokom dana kada ćete moći da ostvarite kvalitetan kontakt i razgovarate. Nemojte propuštati periode kvalitetne komunikacije.

Budite realni i pogledajte oko sebe. Koliko ljudi provodi vreme sa pametnim uređajima i šalje poruke umesto da razgovara? Pisana reč opet uzima primat u odnosu na govor, pa se nekada dešava da se i u okviru porodice svi mimoilaze jureći za svojim obavezama i razmenjujući poruke. Da li ste sigurni da ćete primetiti da vaše dete nešto muči ako razgovarate sa njim putem poruka ili telefonom? Pročitajte: Nove vrste zavisnosti – ovo je 10 najčešćih

Zajednički obrok nije važan samo za pun stomak

Kao što smo već naveli, porodični obroci nisu samo važni da bismo se najeli. Uz svu borbu sa hranom i ubeđivanje deteta da pojede nešto zdravo, imaćete priliku da posmatrate vaše dete i, na primer, shvatite šta ga zasmejava. To više nije samo hrana, već i emocionalno povezivanje. Neke od najvažnijih prednosti zajedničkog obroka su:

  • Zajednički obroci omogućavaju razgovor. Jednostavno ćete sedeti zajedno i razgovarati o proteklom danu i tome šta ste radili. Bićete u prilici da saznate šta se dešava u životu svakog člana porodice.

  • Porodični obroci su obično vreme kada mala deca žele da prepričaju svoje doživljaje iz vrtića samoinicijativno, a stariji da razgovaraju o događajima iz škole ili provoda sa društvom.

zajednicki obroci priprema hrane
Zajednički obroci i njihova priprema
  • Dodelite svakom članu porodice zadatak vezan za pripremu jela. Nema razloga da svi očas posla ne pripremite sve za obrok, kao i da rasklonite sto nakon jela uz neobavezan razgovor. Čak i najmlađi članovi porodice mogu imati svoj zadatak. Više: Deca i kućni poslovi
  • Osećaj rutine koji nosi vreme obroka u približno isto vreme svakog dana povezuje porodicu i svakom članu daje dodatnu sigurnost. Obroci u isto vreme smanjuju i količinu grickalica i slatkiša koju će deca jesti u međuvremenu.

  • Naučite da je razgovor veoma važan, čak i ako imate tek bebu. To je nešto što se gradi vremenom i povezuje ljude. Dopustite detetu da nauči koliko je važno da razgovara, kako o ružnim, tako i o lepim stvarima. Neka svi učestvuju u razgovoru. Deca će tako učiti i strpljenje dok čekaju svoj red, ali će biti i ohrabreni da podele svoja iskustva i izraze mišljenje.

  • Zajednička priprema obroka je odličan način da decu naučite osnovama pripreme hrane, ali i tome šta je zdrava ishrana. Razgovarajte o tome na koji način se pojedine namirnice spremaju, kako se serviraju. Razgovarajte o tome za šta je koja namirnica dobra i zašto je važna raznovrsna ishrana. Igrajte se serviranjem na zanimljive načine, objasnite im da pojedine namirnice imaju oblik onoga za šta su dobre (orah – mozak, pasulj – bubreg…)

  • Porodični obroci su odlična prilika da decu učite i bontonu za stolom. Kako se jede, kako se postavlja escajg kada se završi obrok i tome slično.

  • Pokazalo se da deca, koja imaju bar jedan zajednički obrok sa roditeljima, imaju bolje rezultate u školi. Delom iz razloga što se uglavnom zdravije hrane i samim tim se mozak bolje razvija. Delom zbog toga što tada imaju priliku da pričaju sa ljudima o razvoju događaja u školi i da svi budu uključeni u obaveze i novitete.

  • Deca koja su na ovaj način privrženija porodici imaju manje šanse da imaju problem sa drogom i alkoholom u adolescentskom uzrastu. Tinejdžeri se uvlače u probleme u najvećem procentu upravo da bi skrenuli pažnju roditelja na sebe. Deca koja jedu sa svojim roditeljima imaju veću pažnju od druge dece.

porodični obroci
Zajednički obroci

Deljenje obroka na prvi pogled deluje kao nebitna stavka u životu jedne porodice. Međutim, tradicija porodičnih obroka se pokazala veoma važnom tokom civilizacijskog razvoja. Nije dovoljno da se zajednički obroci svode na jedan obrok, kao što je porodični ručak nedeljom. Da biste održali kontakt sa svojom decom, to bi morao da bude jedan obrok dnevno.

Objavljen: 19. jun 2018. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button