fbpx
Polno prenosive infekcije

Koja je razlika između hlamidije i gonoreje?

Postoji razlika između hlamidije i gonoreje, ali nekada je teško razlikovati simptome koji mogu biti slično. Obe su polno prenosive bakterijske infekcije i prenose se seksualnim putem. Nisu retkost, posebno ne hlamidija koja je 3 do 4 puta češća od gonoreje.

Svako ko je seksualno aktivan može da dobije gonoreju i hlamidiju. Stoga je važno da korisite kontraceptivne metode kao što je kondom i da periodično, u sklopu preventivnih pregleda, radite testiranje na polno prenosive infekcije.

Simptomi ovih polno prenosivih infekcija

Mnogi slučajevi gonoreje prolaze bez simptoma, tačnije neki muškarci i većina žena možda uopšte neće imati simptome. Isto važi i za hlamidiju čini se simptomi možda neće pojaviti nekoliko nedelja. Simptomi ove dve infekcije mogu biti slični i preklapati se, pa je važno da lekar obavi testiranje pre nego što vam da terapiju.

Simptomi koji su isti za hlamidiju i gonoreju

Simptomi koji se preklapaju mogu se neznatno razlikovati među polovima. Neki od simptoma su:

  • peckanje prilikom mokrenja,
  • pojačan vaginalni iscedak ili iscedak iz penisa,
  • bolne otoke testisa i penisa (mada se oni retko događaju).

Simptomi koji mogu da se jave u rektumu su: bol i krvarenje. Moguće je da se hlamidija i gonoreja jave čak i u grlu, s tim zaražena osoba može biti bez simptoma ili osećati bolove u grlu.

Simptomi koji su specifični samo za gonoreju

  • Kod žena koje imaju gonoreju može doći do vanmenstrualnog krvarenja.
  • Muškarci kod gonoreje imaju iscedak koji je žut, zelen ili beli.
  • Kod osoba sa gonorejom javlja se analni svrab i bolno pražnjenje creva.
Polno prenosive infekcije
Razlika između hlamidije i gonoreje
Koraci za otkrivanje infekcije
1.      Javite se lekaru da izvrši pretrage i utvrdi stanje

Obavite testiranje kod lekara. Testiranje se vrši uzimanjem brisa pamučnim štapićem.

Obzirom da i hlamidija i gonoreja mogu da se jave bez simptoma, važno je da se seksualno aktivne osobe periodično preventivno testiraju na ove seksualno prenosive infekcije.

Lekar će vam prepisati antibiotik, ali bi trebalo da sačekate još 7 dana po prestanku terapiju, da imate seksualne odnose. Ovo pomaže u tome, ne samo da se zaštiti druga osoba, nego i da vi ne dobijete reinfekciju.

Kada od lekara dobijete dijagnozu i terapiju, važno je da je pratite do kraja, jer nelečena infekcija može da izazove komplikacije i stvori vam trajne zdravstvene probleme i poteškoće.

2.      Obavestite sadašnje i prethodne partnere

Obavestite partnere o infekciji. Njima će takođe biti potrebno testiranje, a zatim i lečenje. Ovo bi mogao da bude neprijatan razgovor, ali je ključan za zaustavljanje širenja infekcije i zdravlje oba partnera.

3.      Ponovite testiranje

Posle tri do četiri meseca obavite novo testiranje da bi se uverili da li je infekcija potpuno izlečena i da je više nemate.

Gonoreja i hlamidija nisu infekcije koje se dobijaju samo jednom u životu. Možete ih dobiti ponovo, ako se zarazite.

preterano gledanj 3

Komplikacije i razlike između hlamidije i gonoreje

Čak i kada simptomi simptomi izostaju može doći do komplikacija ovih infekcija. Ako se ne leči, gonoreja povećava šanse da se zarazite HIV-om. Kod žena bilo koja bolest može izazvati inflamatornu bolest karlice koja se javlja kada infekcija migrira na druge ženske reproduktivne organe. Simptomi ove bolesti mogu biti: bol u donjem delu stomaka, neobičan vaginalni iscedan, krvarenje prilikom odnosa i između ciklusa i osećaj peckanja prilikom mokrenja.,

Ako se ne sanira na vreme inflamatorna bolest karlice može da izazove neplodnost, ožiljačno tkivo koje može da izazove neprohodnost jajovoda, vanmateričnu trudnoću.

U retkim slučajevima, gonoreja i hlamidija mogu da dovedu do neplodnosti kod muškaraca.

Razlike između hlamidije i gonoreje u trudnoći

Kada je trudnoća u pitanju, obe nelečene bolesti mogu da se prenesu na bebu tokom porođaja. Ako ih trudnica ne leči, mogu da dovedu do prevremenog porođaja, niske telesne težine bebe na rođenju, infekcije oka kod novorođenčeta.

Nelečena gonoreja može da dovede do gubitka trudnoće, kao i do infekcije fetalnih membrana.

Nelečena hlamidija može dovesti do preranog pucanja vodenjaka i infekcije pluća kod bebe.

Svako može da dobije neku od ove dve polno prenosive infekcije, a razlika između hlamidije i gonoreje nekada nije tolika da može lako da se uoči šta je u pitanju. Važno je da se testirate najmanje na godinu dana, ako ste seksualno aktivni i obratite lekaru čim primetite neke od simptoma seksualno prenosive bolesti. Lečenje je uglavnom veoma efikasno i leči se isključivo antibiotskom terapijom koju vam prepisuje lekar.,

Objavljen: 5. april 2022. godine, ažuriran: 8. maj 2023. godine

razlika između hlamidije i gonoreje
Razlika između hlamidije i gonoreje
Literatura:
  1. CDC: Gonorrhea – https://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea.htm
  2. CDC: Chlamydia – https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia.htm
  3. MedLinePlus: Chlamydia – https://medlineplus.gov/chlamydiainfections.html
  4. NIH: Gonorrhea –  https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/gonorrhea

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button