29.05.2016 21:59

Ishrana dijabetičara

Dijabetes i ishrana

Iako se ponekad kaže da su dijabetičari doživotno na dijeti i da imaju vrlo ograničen izbor namirnica koje smeju da jedu, ovo je u stvari velika zabluda.

Mnogi nutricionisti zapravo smatraju da se dijabetičari hrane vrlo zdravo i da njihov način ishrane treba da bude uzor i zdravim ljudima.

Broj i veličina obroka osoba sa dijabetesom

Naravno, ipak postoje neka pravila. Najpre, to se odnosi na količinu hrane koja se unosi i broj obroka u toku jednog dana. Dijabetičar bi trebalo da ima pet ili šest obroka dnevno, pravilno raspoređenih i svakog dana otprilike u isto vreme. Uz tri glavna obroka (doručak, ručak, večera), potrebna su još 2 ili 3 (prepodnevna, popodnevna užina i užina pre spavanja).

Zašto je ovo važno? Kada osoba ima više manjih obroka, koncentracija šećera u krvi nema nagle skokove i ne nagomilava se, već samo lagano osciluje.

Šta treba jesti ako imate dijabetes?

Veliki deo hrane koja se unosi mora biti sveža – sveže voće i sveže povrće. Pre svega treba jesti raznovrsne salate jer je sveže povrće nisko kalorično, nemasno i brzo se vari. Voće, ono koje nema velike količine šećera, takođe treba jesti u većoj količini. Međutim, mora se izbegavati grožđe, smokve, urme i slični plodovi koji sadrže puno šećera.

Takođe, važno je da dijabetičari ne jedu premasnu hranu. Lekari preporučuju korišćenje pre svega hladno ceđenog biljnog ulja kao što je maslinovo, a što manju količinu životinjskih masti. Zato treba da jesu i manje masno meso kao pileće, teleće i ribu.

Poželjno je da se sva hrana sprema brzo, kako se termičkom obradom ne bi gubile hranljive materije. Najbolje je kuvati na pari, dinstati, peći u teflonu ili na roštilju. Treba izbegavati pohovanje i posebno prženje.

 

Glikemijski indeks

Kako bi stekli predstavu o tome koju hranu je poželjno jesti a koju izbegavati, pogledajte glikemijske indekse različitih namirnica. Važno je znati da skok količine šećera u krvi zavisi od glikemijskog indeksa namirnice, količine hrane koju unesemo, ali i od toga kako spremamo hranu. Što je veći glikemijski indeks hrane, brže se povećava nivo šećera u krvi.

Namirnice koje najviše treba unositi su one čiji glikemijski indeks ne prelazi 45. Hrana sa indeksom većim od 60 treba da se koristi izuzetno retko.

Save

Save