fbpx
IshranaZdravlje

20 namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru

Jedan od najpoznatijih kanala za pripremu hrane Fud Netvork objavio je listu namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru. Iako je odlaganje na hladno neophodno za mnoge namirnice, na neke može da utiče negativno. Obzirom da vam je u interesu da jedete hranu u što zdravijem obliku, razmislite da ove namirnice držite podalje od frižidera. Još jedna prednost je što ćete možda vađenjem ovih namirnica iz frižidera dobiti u njemu dodatni prostor.

Lista 20 namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru

Voće koje ne treba držati u frižideru

 1. Bobičasto voće

Šumsko, odnosno bobičasto voće ima pun ukus samo dok je na sobnoj temperaturi i bolje je za žvakanje. Za dugotrajno skladištenje morate ga držati u frižideru, ali povedite računa da pre odlaganja odstranite sve što je počelo da se kvari ili je trulo. Nemojte prati voće pre odlaganja u frižider, posebno jagode i maline, jer tako mnogo brže propadaju.

Jagode je najbolje prvo zalediti na poslužavniku, a onda ih prebaciti u kesu ili kutiju, obzirom da su vlažne i mogu se slepiti jedna za drugu.

stvari koje ne treba drzati u frizideru
 • Dinje i lubenice

Skoro svi lubenicu i dinju prvo odlažemo u frižider da bi bila hladna, ali zapravo najpuniji ukus se oseća ako je jedete nehlađenu. Osim toga, istraživanja su pokazala da skladištenje na sobnoj temperaturi omogućava da antioksidansi ostanu netaknuti. Nakon što načnete dinju ili lubenicu, u frižideru pokrivena može da stoji 3 do 4 dana.

 • Jabuke

Sveže jabuke nema potrebe da odlažete u frižider, one mogu i do dve nedelje da stoje na sobnoj temperaturi. Ukoliko imate više jabuka, najbolje je da ih složite u gajbu sa papirom (novinama) između i ostavite u ostavu, podrum ili hladniju prostoriju. Tako mogu da prezime. Ukoliko nemate uslova, a želite da vam traju duže od 10-15 dana, ostavite ih u frižideru.

 • Banane

Hladna temperatura u frižideru razbija ćelijske zidove banane i povećava brzinu zrenja. Ako želite da napravite hleb ili mafine od banane što pre, onda ih odložite u frižider, ali one za jelo ostavite u korpi sa voćem.

 • Breskve, kajsije i šljive

Ostavite ovo voće na sobnoj temperaturi, a ako baš imate količinu koju ne možete da pojedete za 2 do 3 dana, ostavite ga u plastičnoj posudi za voće u frižideru.

namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru
20 namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru
 • Citrusi

Citusi se gaje u tropskim krajevima i uz pomoć toplote limun, mandarine, pomorandže i drugo postaju sočni. Cituse nikada ne treba odlagati u frižider, već ih držite u korpi sa voćem ili na radnoj površini.

 • Avokado

Avokado se uvek čuva na sobnoj temperaturi da bi bio kremast. Ako ih imate previše, možete ih nekoliko dana držati u frižideru, ali povedite računa da ga izvadite van par sati pre upotrebe.

 • Orašasti plodovi

Hladnije temperature pomažu da prirodna ulja u orašastim plodovima ne užegnu, ali hladnoća frižidera će ubiti ukus orašastih plodova. Oljušteni orasi lako apsorbuju druge mirise u frižideru, pa je najbolje da ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi u ostavi. Pre odlaganja u frižider, najbolje je da ispečete sve orašaste plodove.

hrana 2

Povrće – lista namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru:

 • Krompir

Hladan vazduh u frižideru će razgraditi skrob u krompiru i učiniti ga slatkim i gnjecavim. Najbolje je da klompir držite u ostavi i obavezno na tamnom mestu, kako biste sprečili da proklija.

 1. Crni luk

Crni luk je povrće koje ne treba držati u frižideru, već ga treba odlagati kao i krompir, na tamnom mestu u ostavi. Nema razloga da ga ostavljate u frižideru gde lako može da povuče vlagu iz drugih namirnica.

 1. Beli luk

Beli luk će sačuvati intenzivan miris i ukus, ako ga ne budete odlagali u frižider. Čuvajte ga u ostavi ili određenoj posudi na suvom i provetrenom mestu.

 1. Paradajz

Paradajz gubi ukus u frižideru i nikada ga ne treba odlagati tamo. Čuvajte ga na radnoj površini, u posudi sa voćem ili ostavi, a nezrele i tvrde možete odložiti na prozorsku dasku. Ako počne previše da se razmekšava napravite sos od njega. Više: Zdravlje iz paradajza

hleb
20 namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru

Lista namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru – ostalo:

 1. Hleb

Hlađenje će isušiti hleb i neće biti ukusan za jelo. Nakon odlaganja u frižideru, moguće je da hleb tostirate ili zagrejete kako biste mu do neke mere vratili ukus, ali najbolje je da ga držite u platnenoj torbi na sobnoj temperaturi. Ako imate višak hleba i bojite se da se ne ubuđa, možete ga ostaviti u frižider ili zalediti, a nakon toga tosirati.

 1. Pecivo i pečeni kolači

Ništa ne može da uništi kiflu, krofnu ili čokoladni kolač kao temperatura ispod 40 stepeni. Sva peciva će nakon hlađena postati čvrsta i bezukusna jer osim što će prigušiti ukuse, može i da učvrsti teksturu. Stoga čuvajte u poklopljenoj posudi, a keksiće i kolačiće u velikoj tegli.

 1. Kafa

Kafu nikada ne treba držati u frižideru o kojoj god vrsti da se radi, uključujući i kafu u zrnu. Umesto toga, nakon otvaranja je prespite u posudu koja se dobro zatvara.

 1. Med

Med može da se kristalizuje, odnosno ušećeri na hladnom mestu, pa je sobna temperatura idealna kako bi bio spreman za korišćenje.

 1. Eurokrem

Karakterističan ukus čokolade i lešnika mnogo je bolji kada je eurokrem van frižidera, a i struktura je adekvatnija za korišćenje.

 1. Ljuti sos

Začinjeni sosevi ne moraju da se drže u frižideru, oni u svom sastavu imaju sirće koje spečava rast bakterija, a ukus paprike je intenzivniji, ako se sos čuva na sobnoj temperaturi.

 1. Maslinovo ulje
stvari koje ne treba drzati u frizideru
20 namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru

Maslinovo ulje će se zgusnuti u frižideru, a stalne promene temperature između hlađenja i grejanja mogu da promene ukus ulja. Najbolje je da ga držite na tamnom mestu i hladnijoj do sobnoj temperaturi daleko od šporeta.

 • Sirće

Sirće je još jedna od namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru. Visok nivo kiselosti znači da je savršeno bezbedno da stoji izvan na sobnoj temperaturi.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button